Studimi arrin në përfundimin se përdorimi i vaksinave COVID në SHBA shpëtoi 279,000 jetë

Covid

(HealthDay) - Vaksinimet COVID-19 në të vërtetë kanë ndaluar një minimum prej 279,000 viktimesh si dhe 1.25 milion qëndrime në spital në Shtetet e Bashkuara, megjithatë alternativa Delta paraqet një rrezik thelbësor për këtë zhvillim, pretendojnë shkencëtarët.

"Vaksinat kanë qenë jashtëzakonisht të suksesshme në zvogëlimin e përhapjes së virusit dhe shpëtimin e qindra mijëra jetëve vetëm në Shtetet e Bashkuara," deklaroi shkrimtari i studimit Alison Galvani, mbikëqyrës i Qendrës për Modelimin e Sëmundjeve Infektive si dhe Analizës në Shkollën Yale të Shëndetit Publik

"Megjithatë derisa një shumicë më e madhe e amerikanëve të vaksinohen, shumë më tepër njerëz ende mund të vdesin nga ky virus," deklaroi ajo në një njoftim për shtyp të Yale. “Rreziku nuk ka mbaruar. Tani nuk është koha të heqim rojet tona. "

Galvani, si dhe grupi i saj ekzaminuan informacionin nga Okt 1, 2020 deri më 1 korrik, si dhe gjetën se më shumë se 328 milion doza vaksinash COVID-19 ishin dhënë gjatë asaj kohe, si dhe se 67% e të rriturve morën një minimum prej një dozë.

Nëse vetëm gjysma e shumë të shtënave do të ishin kryer në të vërtetë do të kishte patur më shumë se 120,000 viktima shtesë si dhe 450,000 qëndrim shtesë në spital, sipas shkencëtarëve.

Në të njëjtën mënyrë u vendos që shumëllojshmëria e rasteve COVID-19 ra nga më shumë se 300,000 në ditë në nivelin optimal të pandemisë në janar në shumë më pak se 20,000 në ditë në mes të qershorit.

Sidoqoftë, zhvillimi i bërë me programin mbarëkombëtar të inokulimit mund të kthehet me shpejtësi nga alternativa shumë e transmetueshme Delta nëse aktivizon një majë të rasteve krejt të reja midis individëve të panumërt që nuk janë imunizuar, paralajmëruan shkencëtarët.

Studimi u lëshua më 7 korrik nga Fondi i Komonuelthit, një kompani jo-fitimprurëse që përqendrohet në shqetësimet e kujdesit shëndetësor.