Studioni vështirësitë e rrezikut nga mbinxehja për femrat e ardhshme që punojnë në të ngrohtë

Studimi i sfidave të rrezikut nga mbinxehja për gratë shtatzëna që ushtrojnë në nxehtësi

Femrat shtatzëna nuk rrezikojnë më shumë nga 'mbinxehja' e pasigurt kur punojnë në nxehtësi në kontrast me femrat jo shtatzënë, sipas një studimi të parë australian në botë.

Kërkimet për referimet e ekzaminimit që parandalojnë stërvitjen në nxehtësi si rezultat i kërcënimit të ardhshëm për të riun që vjen në lidhje me 'mbinxehje' ose hiperterminë e nënës, specifikuar si një rritje në nivelin e temperaturës kryesore të trupit mbi 39 nivele Celsius ose 102 nivele Fahrenheit.

Studimi drejtohet nga Laboratori i Ergonomisë Termike të Universitetit të Sidneit, si dhe u lëshua së fundmi në Mjekësia sportive.

"Ky është studimi i parë që tregon se gratë shtatzëna mund të angazhohen në mënyrë të sigurt në ushtrime me intensitet të moderuar deri në 45 minuta deri në 32 gradë Celsius (90 gradë Fahrenheit) dhe lagështia relative prej 45 përqind me rrezik minimal të mbinxehjes", pohoi shkrimtari i moshuar Profesori Ollie Jay i Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Sidneit si dhe Shëndetësisë si dhe Qendra Charles Perkins.

"Ky është një informacion i rëndësishëm, duke pasur parasysh temperaturat në rritje globale dhe përfitimet e njohura në rrjedhën e poshtme të aktivitetit fizik të rregullt gjatë gjithë shtatzënisë, si për nënën ashtu edhe për fëmijën."

Si u krye hulumtimi?

Studiuesit kryen kërkimin e rregulluar spekulativ në një dhomë të përparuar të mjedisit e cila i lejoi ata të përsërisnin problemet e zakonshme të sezonit veror Australian në 32 nivele Celsius (90 nivele Fahrenheit) si dhe 45 përqind të lagështisë së një personi të dashur.

Hulumtimi përfshiu 15 femra në pritje në tremujorin e tyre të 2-të ose të 3-të, si dhe 15 individë jo-shtatzënë të kontrollit. Femrat kanë punuar me një forcë modeste për 45 minuta në 2 festime të ndryshme, me një provë që imiton stërvitje me peshë (p.sh. ecje / vrapim), si dhe stërvitje të ndryshme imituese jo-duke mbajtur peshë (p.sh. biçikletë).

Reaksionet termorregulluese (niveli i temperaturës thelbësore, humbja e djersës në të gjithë trupin, përvoja termike e gjithë trupit, çmimi i zemrës, si dhe presioni i lartë i gjakut si dhe informacioni metabolik) u përcaktuan gjithashtu.

Përderisa kishte një dimension të vogël të shembullit, paraqitja e qëndrueshme e hulumtimit (e kryer nën problemet e rregulluara me përpikëri të laboratorit për të siguruar që faktorë të tjerë të ndryshëm të "zhurmës" termoreguluese ishin ulur) lejoi që shkencëtarët të vendosnin në mënyrë të qetë me një shkallë të lartë të vetëbesimit nëse ka ekzistuar ndonjë lloj dallimi termorregullues midis individëve të ardhshëm dhe atyre jo shtatzënë. Hulumtimi gjeti nivelet e reduktuara në mënyrë të arsyeshme të temperaturës bazë në punën e femrave të ardhshme korrespondonin në të gjithë individët, pavarësisht nga mosha e shtatzënisë mbi 23 javë.

Çfarë gjetën ata?

  • Gratë në tremujorin e tyre të dytë dhe të tretë mund të bëjnë 2 minuta ushtrim modest të biçikletës ose vrapim / shëtitje të shpejtë në 3 nivele Celsius (45 nivele Fahrenheit) si dhe 32 për qind lagështi të dashur me një kërcënim me të vërtetë të zvogëluar të hipertermisë së nënës - specifikuar si niveli bazë i temperaturës së nënës> 90 ˚C (45 ˚F).
  • Përgjatë 45 minutave të stërvitjes së vazhdueshme në temperaturë të ngrohtë, asnjë individ në pritje regjistroi një nivel të temperaturës thelbësore mbi 38 nivele Celsius (100 nivele Fahrenheit), i cili është 1 ˚C (1.8 ˚F) i renditur poshtë një prej kufijve më konvencionalë për një kërcënim i ngritur i rezultateve negative të lindjes në lidhje me temperaturën.
  • Asnjë dallim i qëllimshëm në nivelin mesatar të temperaturës së lëkurës ose djersitje nuk u vunë re midis individëve në pritje si dhe atyre jo shtatzënë gjatë gjithë stërvitjes. Këto janë aspekte shumë të rëndësishme që menaxhojnë aftësinë e trupit për të mbajtur të qetë.
  • Pavarësisht nga asnjë dallim në nivelin e temperaturës së trupit, femrat e ardhshme kanë regjistruar ndjesi më të ngrohta.

Hulumtimi nuk përfshinte femrat në pritje në tremujorin e tyre fillestar, me moshën më të re të shtatzënisë së një individi që ishte 23 javë. Sidoqoftë, bazuar në provat e mbledhura, shkencëtarët nuk përfytyrojnë asnjë lloj arsyeje që reagimet termorregulluese do të ndryshonin me siguri gjatë fillimit ekstrem të lehonisë.

Një përparim i konsiderueshëm

Shkrimtarët bashkë-fillestarë Dr. James Smallcombe dhe Znj. Agalyaa Puhenthirar pretenduan se testi ishte një përparim i konsiderueshëm në këtë fushë të studimit.

"Para këtij hulumtimi, studimet eksperimentale kanë ekzaminuar vetëm përgjigjet termoreguluese të grave shtatzëna në temperatura të larta deri në 25 gradë Celsius, e cila është larg përfaqësimit të temperaturave më të nxehta që janë të zakonshme gjatë verave globalisht," pohoi Dr. Smallcombe, shkencëtar postdoktoral në Laboratori i Ergonomisë Termike.

“Me prova të kufizuara, ligjërimi i shëndetit publik deri më sot shpesh thotë se gratë shfaqin një aftësi të dëmtuar për të rregulluar temperaturën e trupit gjatë shtatzënisë. Të dhënat tona për herë të parë e hedhin poshtë këtë nocion, "pohoi zonja Puhenthirar, një e diplomuar, parashikimi i nderit i së cilës u përqendrua në këtë hetim.