Disa të mbijetuar nga COVID nuk mund të rigjenin peshën e humbur gjatë sëmundjes

Disa të mbijetuar nga COVID nuk mund të rigjenin peshën e humbur gjatë sëmundjes

(HealthDay) - Disa individë të sëmurë rëndë me COVID-19 mund ta kenë të vështirë të rimarrin peshën e humbur për muaj më vonë, programe studimi të reja kërkimore.

Ndërsa COVID-19 është kryesisht një sëmundje e frymëmarrjes, ka përfunduar duke qenë e qartë se infeksioni mund të shkatërrojë trupin në disa metoda. Shenjat dhe simptomat gastrointestinale (GI) - si përzierja ose të vjella, liria e zorrëve dhe gjithashtu hemorragjia në sistemin e tretjes - janë ndër simptomat.

Në disa situata, çështjet e GI janë e vetmja shenjë e dukshme, pohoi Dr Arvind Trindade, i Instituteve të Northwell Health's Feinstein për Kërkime Mjekësore në Manhasset, NY

Saktësisht se si zgjidhen problemet e GI tek klientët e sëmurë rëndë me COVID ka qenë në të vërtetë e paqartë.

Kështu që Trindade dhe gjithashtu bashkëpunëtorët e tij hodhën një vështrim në dokumentet nga më shumë se 17,000 klientë të shtruar në spital për COVID-19 në sistemin e tyre të shëndetit midis marsit 2020 dhe gjithashtu janarit 2021.

Në përgjithësi, ata lokalizuan, pothuajse një e pesta e tyre kishte probleme të GI kur arritën në institucionin e kujdesit shëndetësor.

Më tipikisht që sugjeron gastroenteritin, një ënjtje në sistemin e tretjes që shkakton shenja dhe simptoma si të përziera ose të vjella, dhimbje dhe gjithashtu lirshmëri të zorrëve.

Ndërkohë, disa klientë të tjerë të ndryshëm krijuan humbje të gjakut të GI, ndërsa një pjesë e vogël kishte ënjtje në pankreas, e cila mund të shkaktojë siklet në stomak dhe gjithashtu ngritje.

Një problem tjetër i zakonshëm ishte mungesa e të ushqyerit - i cili mund të ndodhë kur klientët janë të sëmurë rëndë në institucionin e kujdesit shëndetësor për periudha të gjata kohore, pretendoi Trindade.

Meqenëse COVID mund të stimulojë ënjtje të gjerë në trup, nuk është tronditëse që klientët zakonisht durojnë shenja dhe simptoma të GI, pohoi Dr. Aaron Glatt, një zëdhënës i Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës që nuk ishte i lidhur me studimin kërkimor.

Por një tjetër kërkim për të ishte diçka tronditëse për Glatt: Nga klientët që përfunduan të kequshqyer gjatë institucionit të tyre të kujdesit shëndetësor mbeten, një përqindje e konsiderueshme ende kishin vështirësi për të fituar peshë përsëri 6 muaj më vonë.

Trindade u pajtua se është mbresëlënëse dhe gjithashtu nuk ka një përshkrim të qartë. Në përvojën e tij, klientët me gjendje të qëndrueshme të humbjes së peshës ata po përpiqen të vendosin paund shtesë - me ndihmën e shtojcave të shëndetshme të proteinave, si një shembull - megjithatë thjesht nuk mund ta bëjnë atë, pretendoi ai.

Kërkohet më shumë studim kërkimor për të kuptuar faktorët, pohoi ai, duke përfshirë, "Ka akoma kaq shumë gjëra që po mësojmë rreth COVID".

Kërkimet për– të lëshuara kohët e fundit në ditar Gastroenterologji Klinike dhe gjithashtu Hepatologji- bazohen në 17,462 klientë të shtruar në spital për COVID-19. Më shumë se 3,200, ose 18.5%, kishin simptoma të GI.

Nga ata klientë, 715 u kthyen 3 dhe / ose 6 muaj më vonë për një vizitë ambulatore. Për 90% ose edhe më shumë, çështjet me gastroenteritin, pankreatitin dhe gjithashtu humbjen e gjakut të GI ishin zgjidhur në të vërtetë.

Ndërkohë, 81 klientë me mungesë ushqyese ende nuk ishin në gjendje të merrnin peshë në tre muaj. Humbja e tyre mesatare e peshës ishte rreth 15 paund shtesë - duke sugjeruar se pesëdhjetë përqind kishin rënë shumë më tepër, dhe gjithashtu pesëdhjetë përqind shumë më pak.

Sipas faktorit gjashtë-mujor, 44 klientë ende po luftonin për të ngarkuar disa paund shtesë, me një humbje tipike të peshës prej 18 paund shtesë.

Trindade tregoi pozitivet në kërkimet për të. "Isshtë qetësuese që shumica dërrmuese e çështjeve të GI u zgjidhën," pretendoi ai.

Por për ata me humbje peshe të vazhdueshme, pohoi Trindade, është thelbësore që të ketë trajtim të vazhdueshëm, i përbërë nga vetulla me një ekspert ushqyes sa herë që është e mundur.

Glatt pohoi se me shumëllojshmërinë e shenjave dhe simptomave "të transportit të gjatë" që shfaqeshin tek klientët e COVID, "nuk ka një menaxhim të vetëm për të gjithë."

"Importantshtë e rëndësishme që të ndiqeni nga specialisti i duhur për simptomat tuaja", pohoi ai.

Glatt gjithashtu shqetësohej për vlerën e shmangies, përmes inokulimit dhe gjithashtu procedurave për të qëndruar larg nga infeksioni.

"Mënyra më e mirë për të shmangur këto simptoma afatgjata është të mos merrni COVID," pohoi ai.