Fotografitë e smartphone mund të përdoren për të zbuluar aneminë

Fotografitë e smartphone mund të përdoren për të zbuluar aneminë

Një imazh i qepallës së brendshme të një individi i marrë me një aparat fotografik elektronik bazë mund të përdoret për të shfaqur anemi, sipas një studimi të ri të lëshuar sot në ditarin me hyrje të hapur PLoS ONE nga Selim Suner i Universitetit Brown, si dhe nga Spitali Rhode Island, SH.B.A., si dhe bashkëpunëtorë.

Anemia, një fokus i reduktuar i hemoglobinës në gjak, ndikon në afërsisht 5.6% të amerikanëve, si dhe më shumë se 25% të popullatës në mbarë botën. Anemia e rëndë është një element thelbësor kërcënimi për sëmundshmërinë, si dhe vdekjen, veçanërisht tek fëmijët, të moshuarit si dhe ata që nuk janë në gjendje të sëmurë. Ekziston një kërkesë e paplotësuar për pajisje me kosto-efektive, të disponueshme, si dhe jo-invazive të kujdesit për t'u shfaqur si dhe për të identifikuar aneminë.

Studimet e mëparshme kërkimore kanë zbuluar në të vërtetë se brenda qepallës së zvogëluar të një individi - i quajtur konjuktiva palpebrale - shfaqet deri tek vitanemia më e zbehtë. Në hulumtimin krejt të ri, shkencëtarët fituan foto smartphone të konjuktivës palpebrale nga 142 njerëz me një larmi të gradave të hemoglobinës. Ata zoomuan drejt në një zonë të vogël të konjuktivës në çdo imazh, si dhe krijuan një formulë të re që rrit rezolucionin e hijes së bashku me një version parashikimi që lidh hijen e konjuktivës, në kontrast me lëkurën në kufi, si dhe të bardhën e syve, me shkallët e hemoglobinës. . Pastaj, grupi shqyrtoi formulat krejt të reja në fotot e mbledhura nga 202 njerëz krejt të rinj.

Kur shqyrtohej koleksioni i ri i fotove, versioni ishte 72.6% i saktë (CI 71.4-73.8), 72.8% delikat (71-74.6), si dhe 72.5% i sigurt (70.8-74.1) në parashikimin e anemisë Saktësia për kufijtë e transfuzionit ishte më e madhe, me 94.4% precize (93.7-95.0) për një kufi të reduktuar të transfuzionit, si dhe 86% preciz (85.0-86.9) për një kufi më të madh. Toni i lëkurës nuk i transformoi rezultatet, megjithatë cilësia e lartë e fotos kishte një rezultat. Rezultatet rekomandojnë që një aplikacion për smartphone mund të përdoret për të shfaqur anemi në një telehealth ose konfigurim të largët ku korniza për ekzaminimet e gjakut nuk është e disponueshme.

Shkrimtarët përfshijnë: “Imazhet e sipërfaqes vaskulare të qepallës së poshtme të marrë nga një aparat fotografik smartphone mund të përdoren për të vlerësuar përqendrimin e hemoglobinës në gjak dhe për të parashikuar aneminë, e cila është një gjendje e rëndë shëndetësore që prek miliarda njerëz në të gjithë botën me një efekt disproporcional në vendet në zhvillim. Përdorimi i teknikave jo-invazive për të zbuluar aneminë hap derën për shqyrtim të gjerë, diagnostikim dhe trajtim të hershëm, veçanërisht në mjediset me burime të ulëta ku aksesi në kujdesin shëndetësor është i rrallë. "