Gjumi dhe palestra shkojnë dorë për dore

fle

Dr Heather Foulds (PhD) i Universitetit të Saskatchewan (USask) dhe grupi i saj i trainerëve në të vërtetë kanë kryer një hulumtim krejt të ri i cili verifikon lidhjen midis gjumit dhe ushtrimeve midis femrave të moshës së mesme.

Hulumtimi ka zbuluar në të vërtetë një dallim thelbësor midis femrave me gradë më të madhe të fitnesit kardiovaskular duke fituar shumë më shumë gjumë çdo mbrëmje dhe ndjesi shumë më të relaksuar.

Megjithëse ky hulumtim ishte kryer para pandemisë, Foulds mendon se ky studim kërkimor është akoma i përshtatshëm për femrat që përjetojnë pandeminë.

"Ka më shumë stres themelor dhe më shumë sfida", pohoi Foulds, një ndihmës mësues në Kolegjin e Kinezologjisë që përqendrohet në Wellness Indigjene dhe Wellness Cardio, dhe Zgjedhja e Zemrës dhe Trurit të Grave dhe Karrierës së Shëndetit të Trurit të Zemrës dhe Trurit të Grave Zemra dhe Stroke / CIHR në USask.

Gjumi luan një detyrë jetësore në shëndetin tonë. Ndërsa femrat kalojnë në menopauzë, e cila zakonisht ndodh në mes të moshave 40 deri 50 vjeç, ato mund të përjetojnë një rënie të cilësisë së lartë të gjumit.

Detyra fizike ka qenë në të vërtetë e lidhur me rritjen e gjumit në mesin e individëve të moshuar. Funksioni i këtij studimi ishte të kuptojë nëse ushtrimet fizike dhe / ose aftësia fizike lidhen me sasinë e gjumit dhe cilësinë e lartë në femrat e moshës mesatare. Ky hulumtim punësoi 114 femra të shëndetshme dhe të ekuilibruara, të moshës 30-55 vjeç nga Saskatoon, Saskatchewan, nga 2015-2019.

Pjesëmarrësit u identifikuan në gjendjen e tyre kardiovaskulare, mbajnë qëndrueshmëri dhe saktësisht sa energjikisht ishin. Ekzaminimi i gjendjes kardiovaskulare bazohej në shëtitje. Pjesëmarrësve iu kërkua të shëtisnin sa të mundnin, sa më shpejtë që të mundeshin në 6 minuta. Gratë që ishin edhe më në gjendje mund të shëtisin më tej dhe kishin aftësinë të mbanin një normë më të lartë.

Tjetra ishte qëndrueshmëria për të ekzaminuar kockat e tyre dhe aftësinë e përbashkët. Ata kishin individë që mbanin një mjet në dorë dhe e shtypnin aq fort sa ishin në gjendje. Vegla përcakton numrin e kg që secili individ kishte aftësinë të shtypte. Kjo është bërë në të dyja duart për të marrë një shumë të përgjithshme për qëndrueshmërinë e tyre.

Pjesëmarrësit gjithashtu përfunduan një studim për të përcaktuar shkallën e tyre të ushtrimit. Del nga çdo provim i asistuar, i ndarë individët drejtë në 2 kategori - ato që kishin më shumë formë dhe ato që nuk ishin - për të ofruar një përfaqësim shumë më të saktë të lidhjes ndërmjet shkallës së fitnesit të secilit individ dhe përvojës së tyre të gjumit.

Si sasia e gjumit ashtu edhe cilësia e lartë u shqyrtuan me anketat. Sasia e gjumit përcaktohet duke mbajtur në mend larminë e orëve të pushuara. Cilësia e lartë e gjumit u përcaktua me përgjigjet që femrat hoqën dorë nga grupi i pyetjeve. Shqetësimet kufizonin aftësinë për të shkuar në gjumë, duke qëndruar në gjumë, duke u ngritur më herët sesa ishte planifikuar, dhe nëse ata vërtet ndiheshin të relaksuar kur ngriheshin ose nëse ndjeheshin vërtet të lodhur ose të rraskapitur.

Nga shqyrtimi se cilat detyra janë të realizueshme për t'u bërë në mënyrë të sigurt dhe nuk do ta vendosin shëndetin e familjes suaj në rrezik për të balancuar detyrimet midis funksionimit nga shtëpia dhe kujdesit për fëmijët e tyre, pandemia ishte gjithashtu e përshtatshme për kërkimin

"Të gjitha këto gjëra mund të kontribuojnë në mungesën e gjumit", pohoi Foulds.

Sidoqoftë, përgjithësisht, hulumtimi ka zbuluar në të vërtetë se femrat që janë shumë më energjike dhe kanë një shkallë më të lartë të fitnesit kardiovaskular kanë një tendencë për të pasur një gjumë shumë më të mirë.

Ekipi i lartë i fitnesit kardiovaskular kishte një periudhë mesatare më të lartë gjumi prej 7.04 orë në kontrast me ekipin e përshtatshëm të zvogëluar prej 6.61 orë pas rregullimit të moshës, Indeksit të Masës Trupore, zonës së belit dhe gjendjes së menstruacioneve.

Përqindja e femrave të larta të fitnesit kardiovaskular që ndiheshin vërtet të relaksuara u përcaktua në 67 përqind në kontrast me femrat e palestrës kardiovaskulare të reduktuar në thjesht 45 përqind.