A duhet të bëj qëllimin e përforcimit të AstraZeneca në 8 javë sesa në 12? Këtu janë provat që të mund të vendosni

A duhet të bëj qëllimin e përforcimit të AstraZeneca në 8 javë sesa në 12? Këtu janë provat që të mund të vendosni

Kryeministri Scott Morrison duket se ka bërë një "thirrje kapiteni" dje duke inkurajuar njerëzit në zonat e shpërthimit të Uellsit të Ri Jugor që të kenë përforcuesin e tyre AstraZeneca afër tetë javë pas goditjes së tyre fillestare në vend që të presin për 12 javët e rekomanduara përgjithësisht.

"Ne do të inkurajonim që doza e dytë prej tetë deri në 12 javë të bëhet në pjesën e hershme të asaj periudhe […]. Kjo është në përputhje me këshillat mjekësore […] dhe duke marrë parasysh rreziqet për njerëzit nga shpërthimi në atë zonë, ne besojmë se është e rëndësishme që ata të marrin dozën e dytë të AstraZeneca sa më shpejt të jetë e mundur. "

Këshillat zyrtare shëndetësore nga ATAGI, Grupi Teknik Këshillëdhënës Australian për Imunizimin, mbeten që shumica e njerëzve kanë qëllimin e tyre përforcues në 12 javë për mbrojtje optimale të COVID, por në rrethana të caktuara që mund të zbresin në katër javë. Këto rrethana përfshijnë udhëtime të afërta ose nëse ekziston rreziku i ekspozimit ndaj COVID-19.

Shqetësimi i ATAGI, dhe i disa ekspertëve të tjerë të vaksinave, është nëse ju merrni shtytësin tuaj më herët se 12 javë, trupi juaj nuk do të zhvillojë imunitet të mjaftueshëm për t'ju mbrojtur me besueshmëri nga sëmundje serioze.

I hutuar? Këtu është ajo që dimë deri më tani.

Cila është këshilla zyrtare?

Evidencat që mbështesin hendekun e rekomanduar 12 javësh midis fotografive të para dhe të dyta të AstraZeneca vijnë nga një studim i botuar në Lancet.

Studimi zbuloi se lënia e më pak se gjashtë javëve midis goditjes fillestare dhe përforcuesit dha 55.1% efikasitet (mbrojtje nga sëmundja simptomatike). Lënia e 6-8 javëve midis të shtënave rriti efikasitetin në 59.9%, dhe duke pritur 9-11 javë, efikasiteti ishte 63.7%. Sidoqoftë, nëse hendeku ishte 12 javë ose efikasiteti më i gjatë u rrit në 81.3%.

Kështu që për të marrë mbrojtjen më të mirë nga vaksina AstraZeneca, ju duhen të paktën 12 javë ndërmjet shkrepjes tuaj të parë dhe të dytë.

Tani e gjejmë veten me një shpërthim aktiv të variantit shumë të transmetueshëm Delta të SARS-CoV-2 në Sidnei. Pra, ne duhet të pyesim veten nëse synimi për nivelin më të lartë të mbrojtjes është më i miri, ose nëse duhet të synojmë një nivel të arsyeshëm të imunitetit sa më shpejt të jetë e mundur.

Gazeta Lancet nuk përfshinte të dhëna për variantin Delta pasi nuk qarkulloi gjerësisht në atë kohë, por kjo po bëhet shpejt varianti dominues globalisht.

Megjithatë, ne dimë që dy doza të vaksinës AstraZeneca mbron nga COVID-19 serioze pas infektimit me variantin Delta, ndërsa një dozë jo.

Cilat janë provat për 8 javë për tu mbrojtur nga Delta?

Thirrja e Morrison për disa njerëz që të bëjnë qëllimin e tyre të përforcimit AstraZeneca nga rreth tetë javë nuk ka dalë plotësisht e paqartë. Shtë një qasje që Mbretëria e Bashkuar ka përdorur për të dalë përpara variantit infektues Delta, i njëjti variant që qarkullon në NSW.

Ne e dimë që lënia e më pak kohë midis shkrepjeve të AstraZeneca në përgjithësi zvogëlon efikasitetin e vaksinës. Por, çfarë ndodh me këtë në kontekstin e variantit Delta? Kjo është ajo ku gjërat bëhen pak të ndërlikuara nëse duam të vendosim një shifër saktësisht se sa zvogëlon efikasiteti i vaksinës.

Një studim i publikuar në Natyrë raportoi një dozë të vetme të vaksinës AstraZeneca e shkaktuar në thelb asnjë antitrupa neutralizues të virusit Delta.

Sidoqoftë, dy doza nxitën një përgjigje të antitrupave neutralizues në 95% të njerëzve, megjithëse në një nivel dukshëm më të ulët sesa me variantin Alpha (i cili filloi në Mbretërinë e Bashkuar).

Akoma, antitrupat neutralizues kundër Delta ishin atje në shumicën dërrmuese të njerëzve pas dy të shtënave, antitrupa që mund të nënkuptojnë ndryshimin midis një sëmundjeje të lehtë dhe shtrimit në spital me sëmundje të rëndë.

Ka disa kufizime me këtë studim. Së pari, nuk e vlerësoi drejtpërdrejt efikasitetin e vaksinës (duhet të bëni një provë klinike për këtë). Së dyti, ai përdori një sërë intervalesh midis shkrepjeve të para dhe të dyta, kështu që nuk mund të themi përfundimisht mbrojtjen e saktë nga lloji Delta në tetë javë kundrejt 12 javësh.

Sidoqoftë, vlerësimi i aftësisë së antitrupave të njerëzve të vaksinuar për të neutralizuar viruset në laborator është një tregues i mirë i cilësisë së mbrojtjes së shkaktuar nga vaksinat - dhe ky studim theksoi me të vërtetë nevojën për një goditje përforcuese për mbrojtje kundër variantit Delta.

Pra, me numrin e infeksioneve në Sidnei që duken më ogurzi nga dita, e shoqëruar me njohuritë që një dozë vaksine është krejt e padobishme kundër virusit Delta, është e qartë marrja e dy dozave në krahët e sa më shumë njerëzve të jetë e mundur sa më shpejt të jetë e mundur, strategjia.

Dy doza, edhe me tetë javë larg, megjithëse nuk sigurojnë nivelin më të lartë të mundshëm të mbrojtjes, përsëri do të mbrojnë shumë nga sëmundjet e rënda.

Çfarë tjetër duhet të mendoj për këtë?

Një rënie e imunitetit nuk është e vetmja gjë për t'u marrë parasysh kur peshon të mirat dhe të këqijat e marrjes së shtytësit tuaj AstraZeneca herët.

Sapo kemi dëgjuar më shumë të shtëna Pfizer janë në rrugën e tyre më shpejt sesa pritej. Nëse një goditje përforcuese Pfizer u vihet në dispozicion njerëzve që kanë pasur tashmë dy shkrepje të AstraZeneca (dhe kjo është një gjë e madhe nëse), ky mund të jetë një ndryshues i lojërave.

Në këtë rast - dhe mos harroni se kjo qasje e përzierjes dhe ndeshjes nuk është sanksionuar zyrtarisht - mund të mos ketë shumë rëndësi nëse një dozë e dytë e hershme e vaksinës AstraZeneca ju jep imunitet nën-optimal. Përforcuesi i Pfizer do të ngrinte imunitetin tuaj në vend.

Sidoqoftë, mbetet për t'u parë nëse një ndryshim kaq i madh politik do të ndodhte me kohë për të mbrojtur njerëzit aktualisht në bllokim në NSW.

Merrni mesazhin shtëpiak

Varianti Delta është shumë i transmetueshëm. Kështu që javët kanë rëndësi dhe me Australinë ende shumë të varur nga vaksina AstraZeneca, tani ka kuptim të zvogëlohet koha midis goditjes së parë dhe të dytë.

Kjo është qartësisht e preferueshme për të qëndruar e pambrojtur për një muaj shtesë, veçanërisht nëse jeni në rrezik më të lartë të infeksionit dhe / ose sëmundjes së rëndë.