Pushimet e shkurtra të mediave sociale nuk zvogëlojnë mërzinë ose lodhjen: studimi

mërzitje

Një ekip studiuesish në Universitetin Radboud, Instituti i Shkencave të Sjelljes në Hollandë, ka zbuluar se punëtorët që përdorin smartphone-in e tyre për të bërë pushime të shkurtra nuk gjejnë ulje të mërzisë ose lodhjes. Në punimin e tyre të botuar në ditar Shoqëria Mbretërore e Shkencave të Hapura, grupi përshkruan eksperimentet që ata kryen me Ph.D. kandidatët në universitet dhe ato që mësuan prej tyre.

Ardhja e smartphone-it ka pasur një ndikim të thellë në shoqëri - jo vetëm që përdoren për të bërë thirrje ose për të dërguar mesazhe me tekst, ato përdoren gjithashtu për t'u lidhur me një gamë të gjerë të aplikacioneve të vogla. Provat anekdotale sugjerojnë gjithashtu që njerëzit përdorin telefonët e tyre edhe në mënyra të tjera, të tilla si për të lehtësuar mërzinë ose për të zvogëluar stresin. Në këtë përpjekje të re, studiuesit vunë në dukje se shumë njerëz përdorin telefonat e tyre inteligjentë për të bërë pushime të shkurtra nga puna e tyre - ata pyesnin veten nëse veprimi në të vërtetë ndihmonte në mërzitje ose ulte stresin.

Për ta zbuluar, studiuesit morën ndihmën e 83 Ph.D. kandidatë në Universitetin Radboud. Secilit iu kërkua të raportonte nivelin e mërzisë dhe lodhjes së tij çdo orë ndërsa ishin duke punuar. Secili gjithashtu kishte një aplikacion për smartphone që regjistroi përdorimin e tij.

Në krahasimin e përdorimit të telefonit me nivelet e vetë-raportuara të mërzisë dhe lodhjes, studiuesit ishin në gjendje të gjurmonin përdorimin e vullnetarëve të telefonave të tyre për t'u marrë me mërzinë ose lodhjen. Ata zbuluan se jo vetëm që përdorimi i telefonave të tyre nuk lehtësonte mërzinë ose lodhjen, por në të vërtetë i përkeqësonte gjërat në shumë raste. Ata gjithashtu vunë në dukje se vullnetarët që përshkruan veten e tyre janë më të mërzitur ose më të lodhur se të tjerët në studim nuk kanë bërë pushime më të gjata se sa ata që ndihen më pak të mërzitur ose të lodhur.

Studiuesit vërejnë se përpjekja e tyre ishte vetëm një studim i vogël, por rezultatet e tyre sugjerojnë që punëtorët mund të konsiderojnë alternativa kur kërkojnë të ulin lodhjen ose mërzinë e tyre. Ata vërejnë gjithashtu se disa studime të mëparshme kanë treguar se mërzia ndonjëherë mund të lehtësohet duke u përfshirë në aktivitete që sjellin një farë shkalle gëzimi. Ata sugjerojnë që nëse punëtorët përdorin telefonët e tyre për qëllime të tilla, që të gjejnë mënyra për t'i sjellë atyre gëzim, të tilla si duke parë fotografi të të dashurve, në vend që të lëvizin pa mend.