Ndjenja e ARN-së 'junk' pas kimioterapisë rrit rigjenerimin e gjakut

Ndjenja e ARN-së "junk" pas kimioterapisë rrit rigjenerimin e gjakut

Kimioterapia zakonisht përdoret për t'u marrë me njerëzit me qeliza kancerogjene. Gjatë terapisë, përfaqësuesit e kimioterapisë ndikojnë në procedura të shumta biokimike për të eleminuar ose ulur zhvillimin e qelizave kancerogjene, të cilat ndahen furishëm te njerëzit. Sidoqoftë, ndikimi dëmtues i qelizave të kimioterapisë ndikon në qelizat kancerogjene, megjithatë gjithashtu në koncept disa lloje të ndryshme të qelizave të tjera, të përbërë nga qelizat e gjakut të biçikletës. Kjo e vendos sistemin hematopoietik nën ankth ekstrem si dhe shtyp qelizat staminale hematopoietike (HSC) në palcën e kockave për të gjeneruar qeliza të freskëta si dhe për të rivendosur pishinën e qëndrueshme të qelizave të gjakut të ndara në trup.

Studiuesit nga MPI i Imunobiologjisë, si dhe Epigenetics, së bashku me bashkëpunëtorët nga Universiteti i Freiburg, Lyon, Oxford, si dhe Spitali i Kërkimeve për Fëmijët St Jude në Memfis, aktualisht zbuluan se qelizat staminale hematopoietike përdorin grimcat e ARN nga zonat e ADN-së për të rritur aktivizimi i tyre pas kimioterapisë.

Swellingnjtje zgjimi për HSC

Qelizat staminale hematopoietike shtyjnë majën e rendit hematopoietik si dhe mund të gjenerojnë shumicën e qelizave të gjakut që përbëhen nga qeliza imune. Nën probleme të rregullta, HSC-të mbajtën joaktive në palcën e kockave për të ruajtur aftësinë e tyre të rinovimit për një kohë të gjatë si dhe për të shmangur lodhjen e qelizave burimore. Sidoqoftë, pas kimioterapisë, ata janë "të detyruar" të lënë qetësinë, si dhe të fillojnë biçikletën. “Qelizat staminale hematopoietike i përgjigjen kimioterapisë duke filluar përhapjen. Ne e dimë që sinjalizimi inflamator është thelbësor për aktivizimin e HSC por ende nuk e kuptojmë plotësisht se si ndodh kjo ”, deklaron Eirini Trompouki, udhëheqëse e ekipit në MPI të Imunobiologjisë si dhe Epigjenetikës në Freiburg.

Një lidhje në internet midis ënjtjes së shkaktuar nga kimioterapia si dhe ARN-së së skrapit

Interesante, ajo si dhe grupi i saj vunë re se grimcat e ARN-së përveç ARN-ve të gjenetikës koduese 'të përjetshme' regjistrohen në HSC pas kimioterapisë. Një përbërës i këtyre ARN-ve vjen nga aspekte të transpozueshme energjike ose jo-aktive. Aspektet e transpozueshme janë mbetje të virusit siç janë infeksionet ose mikrobet që janë përfshirë në të vërtetë në gjenom me shumë vite të panumërta përparimi. Studiuesit zakonisht morën në konsideratë këto qime thelbësore të produktit të trashëguar që kontrollojnë gjenomin e miut kompjuterik dhe njerëzor me më shumë se një të tretën, megjithatë duket se nuk kanë tipare të caktuara, si 'ADN e skrapit'.

Sapo grupi pa që ARN nga këto aspekte është ngritur pas kimioterapisë, hetimi pas kësaj përfundoi duke qenë: "A ka ndonjë lidhje midis elementit të transferueshëm ARN dhe sinjaleve të rritura inflamatore të vërejtura pas kimioterapisë?" diskuton Thomas Clapes, shkrimtari kryesor në hulumtim. Në të vërtetë, HSC-të ndajnë disa receptorë që mund të shkaktojnë ënjtje, megjithatë ato lidhen kryesisht me qelizat imune, si dhe funksioni i tyre është të marrin ARN virale "Ne hipotetizuam se këta receptorë mund të lidhen gjithashtu me elementin e transferueshëm ARN", thotë Aikaterini Polyzou Informacioni i studiuesve zbulojnë se ARN përbërësi i transportueshëm mund të lidhet me receptorin imunitar MDA5 si dhe të nisë një veprim inflamator që çon në HSC duke lënë qetësi, si dhe duke filluar të shumohen. “Pa këto ndërveprime, aktivizimi i HSC bëhet më i ngadaltë dhe më pak efikas. Kjo tregon se sensimi i ARN-së ndoshta nuk është i nevojshëm për rigjenerimin hematopoietik por ndihmon në rritjen e rigjenerimit të gjakut pas kimioterapisë, ”shprehen Clapes, Polyzou si dhe Pia Prater.

Mekanizëm apo rregullim?

Këto kërkime për të ndihmuar për të kuptuar shumë më mirë bazat molekulare të rigjenerimit hematopoietik, posaçërisht pas kimioterapisë Sidoqoftë, rezultatet gjithashtu përcaktojnë që përbërësi i transferueshëm RNA përdoret nga qelizat gjatë gjithë ndryshimeve në zhvillim. Ndryshimi i një qelize nga një gjendje proliferuese joaktive në qetësi në një energji tregon një rindërtim të madh të gjenomit. Për shembull, qeliza kërkon të çaktivizojë gjenetikën e ngarkuar me mjedisin e kursimit të energjisë si dhe aktivizon gjenetikën thelbësore për rritjen e ritmit metabolik ose biçikletën në qelizë. "Interestingshtë interesante të mendosh se qelizat përdorin elemente të transportueshëm ose ARN të tjera përsëritëse për t'u imëtuar dhe përshtatur sa herë që kanë nevojë të ndryshojnë gjendjen e tyre për shembull pas stresit, si kimioterapia apo edhe pas sinjaleve të stresit fiziologjik si zhvillimi ose plakja," thotë Trompouki supozojmë se përdorimi i ARN është një mjet për të ndjerë qelizën, si dhe transkriptimin e barrierës. "Ne kemi shumë më tepër gjëra për të zbuluar që të jemi në gjendje të kuptojmë nëse sensimi i ARN-së është një adaptim evolucionar i përdorur në rastet e plasticitetit të lartë qelizor për vendimet e fatit të qelizave të imëta", shprehet Trompouki.