Senegal, BE dhe SH.B.A. nënshkruajnë marrëveshje për uzinën e re të prodhimit të vaksinave

vaksinë

Senegal, BE, Shtetet e Bashkuara, qeveri të shumta federale Evropiane dhe shoqërues të ndryshëm të tjerë, autorizuan një marrëveshje në burimet Dakar të Premten për të financuar prodhimin e injeksioneve në shtetin e Afrikës Perëndimore.

Veprimi vjen mes mungesave të therjeve dhe një vale të tretë të infeksioneve të koronavirusit që përfshinë Afrikën, e cila në të vërtetë ka theksuar mungesën e qendrave të prodhimit të vaksinimeve në kontinent.

Nëntëdhjetë e 9 përqind e vaksinave të përdorura në Afrikë importohen, sipas një deklarate të përbashkët nga qeveria federale Senegaleze dhe Bashkimi Evropian

Marrëveshja e re e financimit është planifikuar të fillojë prodhimin e injeksionit në Institutin Pasteur në Dakar, sqaroi deklarata, duke zvogëluar mbështetjen në importe.

Ministri i Ekonomisë i Senegalit Amadou Hott u vlerësua me çmim në deklaratë duke pretenduar se faqja e internetit e re e prodhimit sigurisht do të vendosë strukturën për "sovranitetin farmaceutik dhe mjekësor".

Padyshim që do të "rritë mundësinë e vaksinave të përballueshme në Afrikë dhe do të mundësojë që prodhimi i vaksinave t'i përgjigjet me shpejtësi pandemive të reja", përfshiu ai.

Ndërtimi i uzinës parashikohet të fillojë më vonë këtë vit, sipas deklaratës, e cila përfshinte që 25 milion doza injeksioni të rezultojnë nga të krijohen çdo muaj deri në fund të vitit 2022.

Komisioni Evropian, Banka Evropiane e Investimeve, Banka Botërore, përveç Shteteve të Bashkuara, Franca, Gjermania dhe Belgjika sigurisht që do të paguajnë detyrën, së bashku me qeverinë federale Senegaleze dhe bamirës të tjerë të ndryshëm.

Gjermania sigurisht do të shtojë 20 milion euro (23.7 milion dollarë) në drejtim të uzinës së re.

Nuk është ende e qartë se sa shumë do të shtojnë dashamirët e tjerë. Sidoqoftë, shumë dashamirës aktualisht kishin shtuar miliona në drejtim të një studimi të përshtatshmërisë.

Në një intervistë në Dakar të Premten, Komisioneri Evropian Thierry Breton deklaroi se detyra duhet t'ju kthejë rreth 200 milion euro (237 milion dollarë) në shumën totale.

Impianti sigurisht që do të vendoset në qytetin e ri të Diamniadio, në lidhje me 30 kilometra (18 milje) nga Dakar dhe do të shfrytëzojë rreth 300 individë, përfshiu ai.

"Kjo është një ditë historike," deklaroi Breton, duke përshkruar finalizimin.

Me rreth 5.8 milion raste të raportuara COVID-19 dhe rreth 149,000 viktima midis 1.3 miliardë individëve të saj, Afrika është kontinenti më pak i prekur i globit pas Oqeanisë, sipas një liste të AFP.

Një valë e tretë e infeksioneve të infeksionit aktualisht po pastron kontinentin, duke rritur shqetësimet në lidhje me efektet e mungesës së vaksinave.

Çmimet e vaksinimit qëndrojnë të ngadalta, me vetëm 2 përqind të popullsisë afrikane të imunizuar plotësisht.

Matshidiso Moeti, mbikëqyrësi lokal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Afrikën, paralajmëroi të enjten se rastet po rriten çdo 18 ditë.

"Afrika sapo ka shënuar javën më të tmerrshme pandemike të kontinentit ndonjëherë," deklaroi ajo.