Rusia thotë se India do të prodhojë 300 milion doza Sputnik V çdo vit

Sputnik V

Zhvilluesit e vaksinës koronavirus të Rusisë Sputnik V thanë të Martën një marrëveshje ishte bërë me prodhuesin e vaksinave indiane Instituti i Serumit për të prodhuar 300 milion doza në vit.

"Palët synojnë të prodhojnë mbi 300 milion doza të vaksinës në Indi në vit me grupin e parë që pritet në Shtator 2021," tha Fondi Rus i Investimeve Direkte (RDIF) në një deklaratë.

Sputnik V u regjistrua nga Rusia në Gusht të vitit të kaluar - e para nga katër vaksinat e zhvilluara në vend - dhe RDIF thotë se është miratuar për përdorim në 67 vende.

Zhvillimi dhe shpërndarja e saj e nxituar për përdorim përpara provave të fazës së vonë do të thoshte se goditja u prit fillimisht me skepticizëm.

Sputnik V që atëherë ka fituar ekspertët, në një fitore shkencore dhe gjeopolitike për Presidentin Vladimir Putin, i cili njoftoi në fund të muajit të kaluar se ishte inokuluar me vaksinën.

Kirill Dmitriev, CEO i RDIF, e përshkroi marrëveshjen me Serum si "një hap i madh" që do të rrisë aftësitë e prodhimit të Sputnik V dhe në fund të fundit "shpëton jetë si në Indi dhe në të gjithë botën".

Ai tha se transferimi i teknologjisë kishte filluar dhe prodhimi i përbashkët pritej të fillonte në muajt e ardhshëm.

Drejtori i Përgjithshëm i Institutit të Serumit Adar Poonawalla tha në deklaratë se meqenëse ai kishte treguar "efikasitet të lartë dhe një profil të mirë sigurie, është e rëndësishme që vaksina Sputnik të jetë e arritshme në masë të plotë për njerëzit në të gjithë Indinë dhe botën".

Në janar, RDIF, e cila ndihmoi në financimin e Sputnik V, njoftoi se kishte aplikuar për regjistrimin e vaksinës në Bashkimin Evropian.