Rusia fajëson rritjen e vdekjeve në qershor për variantin delta

Rusia fajëson rritjen e vdekjeve në qershor për variantin delta

Kreu i forcës shtetërore ruse të koronavirusit thotë se numri i vdekjeve në të gjithë vendin në qershor të këtij viti u rrit gati 14% gjatë qershorit 2020, për shkak të përhapjes së variantit delta që shkaktoi rritjen e infeksioneve dhe një rritje rekord të vdekjeve.

Zëvendës Kryeministrja Tatyana Golikova tha të Premten se të dhënat aktuale tregojnë një rritje prej 13.9% të vdekshmërisë në qershor, nga viti në vit.

Rusia ka qenë duke luftuar me një rritje të infeksioneve që nga fillimi i qershorit, me raste të reja të përditshme që rriten nga rreth 9,000 në fillim të verës në mbi 23,000 në fillim të korrikut. Të Premten, task forca raportoi 25,766 infeksione të reja. Për herë të parë në pandemi, numri i përditshëm i të vdekurve këtë javë tejkaloi 700, me 726 vdekje të reja të regjistruara të Premten.

Varianti delta zbulohet në 66% të rasteve, tha Anna Popova, kreu i agjencisë ruse të shëndetit Rospotrebnadzor.

Në përgjithësi në pandemi, grupi i punës Golikova ka raportuar një total prej më shumë se 5.7 milion infeksione të konfirmuara dhe 141,501 vdekje.

Sidoqoftë, raportet nga shërbimi shtetëror i statistikave ruse Rosstat që tregojnë vdekjet e lidhura me koronavirusin në mënyrë retroaktive zbulojnë shifra shumë më të larta. Sipas Rosstat, vetëm vitin e kaluar COVID-19 ishte shkaku i 144,691 vdekjeve.

Të dhënat për pesë muajt e parë të këtij viti tregojnë 126,049 vdekje të njerëzve me COVID-19, përfshirë rastet kur virusi dyshohej por nuk u konfirmua dhe rastet kur nuk konsiderohej si shkaku kryesor i vdekjes.

Një raport i lëshuar të Premten tregoi se 18,695 njerëz që kishin koronavirus vdiqën në maj të këtij viti - numri më i ulët mujor që agjencia raportoi për 2021. Nga numri i përgjithshëm i vdekjeve, 12,779 ishin shkaktuar drejtpërdrejt nga COVID-19 i konfirmuar; 2,192 ishin shkaktuar nga virusi, por nuk u konfirmua nga një test. Në 984 raste, virusi "në mënyrë të konsiderueshme" kontribuoi në komplikime fatale të sëmundjeve të tjera, dhe 2,740 njerëz dolën pozitivë për virusin por vdiqën për shkaqe të tjera.

Zyrtarët rusë ua përshkruajnë këtë metodave të ndryshme të numërimit, duke thënë se task forca përfshin vetëm vdekjet ku COVID-19 ishte shkaku kryesor dhe përdor të dhëna nga objektet mjekësore, ndërsa Rosstat merr numrat e saj nga zyrat e regjistrit civil ku përfundon regjistrimi i një vdekje, i cili lejon për një pamje më të plotë.

Rosstat filloi të lëshojë azhurnime të hollësishme mujore për vdekjet e lidhura me virusin qershorin e kaluar, pasi numri i vdekjeve relativisht i ulët i task forcës ngriti vetullat në Perëndim ndërsa llogaria e Rusisë për rastet e konfirmuara të koronavirusit u bë një nga më të mëdhatë në botë.

Kritikët dhe mediat perëndimore pretenduan në atë kohë se autoritetet ruse mund të kishin falsifikuar numrat për qëllime politike për të minimizuar shkallën e shpërthimit, akuza që zyrtarët i mohuan me forcë. Kremlini kreditoi masat e reagimit të qeverisë për vdekshmërinë e ulët të Rusisë COVID-19 dhe ekspertët përmendën mënyrën se si Rusia numëron vdekjet nga virusi si një nga arsyet pas numrave relativisht të ulët të raportuar.