Rezistenca ndaj antibiotikut të mjetit të fundit mund të kalojë midis qenve të kafshëve shtëpiake dhe pronarëve të tyre

qen i përkëdhelur

Gjeni i rrezikshëm mcr-1, i cili siguron rezistencë ndaj kolistinës së fundit të antibiotikut, është gjetur në katër njerëz të shëndetshëm dhe dy qen të përkëdhelur. Në dy raste, të dy qentë dhe pronari po strehonin gjenin, sipas hulumtimit të ri që u prezantua në Kongresin Evropian të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID) të mbajtur në internet këtë vit.

Që kur u raportua për herë të parë në Kinë në 2015, gjeni mcr-1 është gjetur në njerëz dhe kafshë të ndryshme në botë. Jep rezistencë ndaj kolistinës, një antibiotik i mundësisë së fundit që përdoret për të trajtuar infeksionet nga disa baktere rezistente ndaj të gjithë antibiotikëve të tjerë. Skenari i makthit që mund të shfaqet është mcr-1 duke u kombinuar me baktere tashmë rezistente ndaj ilaçeve për të krijuar një infeksion me të vërtetë të patrajtueshëm.

Dr. Juliana Menezes dhe kolegët e tij në Qendrën e Kërkimeve Ndërdisiplinore në Shëndetin e Kafshëve, Fakulteti i Mjekësisë Veterinare, Universiteti i Lisbonës, Portugali janë të interesuar nëse kafshët shtëpiake mund të veprojnë si rezervuar i gjenit dhe kështu ndihmojnë përhapjen e tij në komunitet.

Për ta zbuluar, autorët kërkuan rezistencë ndaj kolistinës tek bakteret në mostrat e feçeve nga njerëz dhe kafshë shtëpiake. Mostrat janë marrë nga 126 njerëz të shëndetshëm që jetojnë me 102 mace dhe qen në 80 familje në Lisbonë midis shkurtit 2018 dhe shkurtit të vitit 2020. Të gjithë njerëzit dhe 61 nga kafshët shtëpiake ishin të shëndetshëm. Gjithsej 23 kafshë shtëpiake kishin infeksione të lëkurës dhe indeve të buta (SSTI) dhe 18 kishin infeksione të traktit urinar (UTI).

Tetë qen nga 102 kafshë shtëpiake (7.8%) dhe katër njerëz nga 126 (3.2%) strehuan baktere me gjenin mcr-1. Tre nga qentë ishin të shëndetshëm, katër kishin SSTI dhe një kishte UTI. Asnjë nga macet nuk mbante gjenin.

Analiza e mëtejshme tregoi se bakteret e izoluara nga të 12 mostrat që ishin mcr-1 pozitive ishin rezistente ndaj shumë antibiotikëve.

Në dy familje me qen me SSTI, gjeni mcr-1 u gjet te qeni dhe te pronari. Analiza gjenetike e mostrave sugjeroi që në njërin nga këto dy raste, gjeni ishte transmetuar midis kafshës shtëpiake dhe pronarit.

Ndërsa transmetimi në të dy drejtimet është i mundur, mendohet se në këtë rast gjeni kaloi nga qeni tek njeriu, thotë Dr. Menezes.

Pronarët nuk kishin infeksione dhe kështu nuk kishin nevojë për trajtim. Qentë e sëmurë u kuruan me sukses.

Studiuesit thonë se rezultatet e tyre tregojnë se gjeni mcr-1 mund të transmetohet midis qenve dhe pronarëve të tyre. Kjo ngre shqetësime se kafshët shtëpiake mund të veprojnë si rezervuarë të gjenit dhe kështu ndihmojnë përhapjen e rezistencës ndaj antibiotikëve të çmuar të linjës së fundit.

Dr. Menezes shton: “Colistin përdoret kur të gjithë antibiotikët e tjerë kanë dështuar - është një trajtim thelbësor i mundësisë së fundit. Nëse bakteret rezistente ndaj të gjitha ilaçeve marrin këtë gjen rezistencë, ato do të bëhen të patrajtueshme, dhe ky është një skenar që duhet ta shmangim me çdo kusht.

"Ne e dimë që përdorimi i tepruar i antibiotikëve sjell rezistencë dhe është me rëndësi që ato të përdoren me përgjegjësi, jo vetëm në mjekësi, por edhe në mjekësinë veterinare dhe në bujqësi."