Studiuesit zbulojnë një rrugë të re për të trajtuar limfomën folikulare

limfome

Në mënyrë që të zgjerojnë kontrollin e kaluar, gunga kontrollojnë sinjalet qelizore për ta bërë të duket sikur qelizat kanë lëndët ushqyese që ata kërkojnë. Kjo qëndron e vërtetë në limfomën folikulare, një lloj gungë që ndikon në limfocitet B të sistemit imunitar të trupit. Një në 6 klientë të limfomës folikulare ka anomali në RagC, një gjenetikë e lidhur me rrugën sinjalizuese të lëndëve ushqyese mTOR

Grupi i drejtuar nga Alejo Efeyan, kreu i Metabolizmit dhe gjithashtu Grupi i Sinjalizimit të Qelizave në Qendrën Kombëtare Spanjolle të Kërkimit të Kancerit (CNIO), në të vërtetë ka zbuluar se përmbajtja e trashëgueshme e proteinës së shëndetshme RagC pengon aktivizimin e limfociteve B dhe gjithashtu mbajtjen e fillimi i limfomave folikulare pa efekte anesore. Studimi hulumtues, i cili u realizua në dizajnet e kafshëve shtëpiake, u lëshua sot në revistë Raportet e qelizave.

Një nga limfomat më të zakonshme

Limfoma folikulare është lloji i 2-të më i zakonshëm i limfomës jo-Hodgkin. Ndikon në qelizat B të sistemit imunitar të trupit, dhe gjithashtu shfaqja e tij po rritet me 5 deri në 7 situata për 100,000 popullatë. Isshtë një qelizë kanceroze me një zhvillim të ngadaltë, megjithatë nuk ka asnjë ilaç, dhe gjithashtu klientët në fund të fundit pushojnë së reaguari ndaj terapive të pakicave të ofruara.

Grupi i Efeyan në të vërtetë kishte vërejtur që 1 në 6 klientë të limfomës folikulare kishin anomali në RagC. Proteina e shëndetshme RagC bëhet pjesë e komplekseve të mëdha të proteinave të shëndetshme të lidhura me rrugën mTOR, të njohur vite më parë si jetike për detyrën metabolike dhe zhvillimin e qelizave.

Në vitin 2019, grupi i Efeyan përcaktoi në një artikull të shkurtër të lëshuar në ditar Metabolizmi i Natyrës që anomalitë në këtë gjenetikë i shkaktojnë këto gunga. "Ne vëzhguam se mutacioni që futëm në gjenin RagC rezultoi që geni të ishte përgjithmonë në modalitetin" on "," pohoi Efeyan. "Ky studim konfirmoi që mutacionet në RagC shkaktojnë sëmundjen dhe ofroi provën e parë të aktivitetit promovues të tumorit të RagC dhe të tërësisë së gjeneve që informojnë mTOR-in për praninë e lëndëve ushqyese për rritje."

Qelizat e varura nga ushqimi

Në letrën e lëshuar aktualisht nga ekipi, ata thjesht bënë të kundërtën: ata shqyrtuan një detyrë të ulur të gjenetikës dhe gjithashtu rezultatet e saj në rritjen e limfomave folikulare.

Efeyan dhe gjithashtu grupi i tij arsyetuan se, nëse kjo rrugë është thelbësore për zhvillimin e këtyre gungave - ato bëhen të varura nga ushqimi përmes RagC dhe gjithashtu rrugës mTOR - ndoshta duke e penguar atë sigurisht që do të ndikonte në rritjen e tyre duke eliminuar aftësinë e tyre metabolike për të bërë përdorimi i lëndëve ushqyese sipas dëshirës.

Por ky sistem është shumë i rëndësishëm për performancën e duhur të trupit, dhe gjithashtu RagC nuk mund të kërkohet që të qëndrojë vazhdimisht në mjedisin "jashtë", pasi kjo është e papërshtatshme për jetën. Në vend të kësaj, studiuesit paraqitën një anomali të veçantë në gjenetikën RagC që pjesërisht ul detyrën e saj, megjithatë nuk rrezikon praktikën, duke imituar rezultatin që një ilaç kundrejt RagC mund të ketë.

"Çuditërisht, kjo ulje e aktivitetit RagC në minj shkaktoi një vonesë të konsiderueshme në përparimin e limfomave folikulare, e cila u shoqërua nga një bllokim në aktivizimin e limfociteve B", thotë Ana Ortega-Molina, shkrimtarja e parë e studimit kërkimor. “Për më tepër, kjo rënie nuk kishte efekte anësore të dëmshme ose ndikim negativ në jetëgjatësinë dhe jetëgjatësinë, e cila ka qenë e lidhur për vite me rrugën e mTOR. Minjtë shfaqin pesha, nivele glukoze, koordinim neuromuskular, trashësi të lëkurës dhe dëmtime të mëlçisë normale për moshën e tyre. ”

Këto rezultate ndihmojnë "efikasitetin dhe sigurinë e frenimit të moderuar të kësaj rruge sinjalizimi kundër qelizave B patologjike", krijojnë shkrimtarët në letër. Në vitin 2007, nuk u njoh një proteinë e shëndetshme e vetmuar e kësaj rruge, dhe gjithashtu që nga ajo kohë, kërkimi për metoda për të rregulluar këto sinjale të ndërmjetësuara nga lëndë ushqyese për të luftuar kushte të tilla si qelizat e kancerit ka qenë në të vërtetë e vazhdueshme.

Degëzimet e mundshme për terapinë e kushteve autoimune

Kërkimet për studimin kërkimor mund të kenë gjithashtu degëzime thelbësore për kushte të ndryshme të tjera në të cilat qelizat B modifikohen, siç janë kushtet autoimune.

"Tani që e dimë se ekziston një dritare e mundshme terapeutike për bllokimin e rrugës RagC, hapi tjetër është zhvillimi i frenuesve selektivë që mund të bllokojnë këto sinjale tek pacientët", sqaron Efeyan.