Studiuesit prodhojnë vezë minjsh kompjuterikë të mundshëm nga toka për herë të parë

qelizat vezë

Një grup shkencëtarësh të shoqëruar me një mori institucionesh në të gjithë Japoninë në të vërtetë ka zhvilluar, për herë të parë, minj kompjuterë të mundshëm vezë nga toka duke përdorur qelizat burimore. Në punimin e tyre të lëshuar në ditar Shkencë, ekipi përcakton procedurën e tyre, si dhe vendin ku ata mendojnë se mund të përdoret. Lin Yang si dhe Huck-Hui Ng me Institutin Genome të Singaporit në të vërtetë kanë botuar një artikull të Perspektivës në të njëjtin shqetësim të revistës duke vendosur punën e bërë nga grupi në Japoni

Në 2011 udhëheqësi i gametogjenezës së mbarësimit artificial Katsuhiko Hayashi si dhe grupi i tij krijuan qelizat fillestare të spermatozoideve të zgjeruara nga qelizat burimore. Pastaj në 2016, Hayashi si dhe një grup shtesë krijuan vezët fillestare të kafshëve duke përdorur qelizat burimore. Por kjo iniciativë kishte një kujdes - vezët pararendëse duhej të edukoheshin në një banjë me qeliza vezore për të qenë të realizueshme. Në këtë nismë krejt të re, Hayashi, si dhe një grup shtesë në të vërtetë kanë kapërcyer kërkesat për qelizat e vezoreve, si dhe kanë zhvilluar qelizat vezë të miut kompjuterik të mundshëm fillestar.

Grupi u përqendrua në përbërësit aktivë ekzistues në banjën e qelizave të vezoreve si dhe krijoi një inkubator të ri që nuk kishte nevojë për të. Pas 5 vitesh, ata zbuluan përzierjen ideale kimike, si dhe e shfrytëzuan atë për të prodhuar një banjë inkubatori që funksiononte në mënyrë të ngjashme me banjën e qelizave të vezoreve. Me të gjithë përbërësit në pozitë, shkencëtarët zgjeruan oocitet nga qelizat burimore në stilin që ishte vendosur vërtet 5 vjet më parë. Ata pas kësaj i vendosën në banjën e inkubatorit si dhe u kënaqën kur përzierja u shndërrua në vezë minjsh kompjuterikë të mundshëm. Shkencëtarët garantuan se ato ishin të realizueshme duke inseminuar shumë vezë, duke i implantuar ato në barkun e miut kompjuterik të grave dhe pas kësaj lejimi i natyrës të merrte programin e saj. Minjtë e fekonduar në mënyrë të panatyrshme kompjuterike sollën në jetë fëmijë që pas kësaj u lejuan të zgjerohen deri në pjekje, si dhe të dublikohen normalisht.

Eksperimente të tilla nuk mund të ekzekutohen me qenie njerëzore, sigurisht, megjithatë shkencëtarët rekomandojnë që puna e tyre përfundimisht të ketë të bëjë me rekreacionin njerëzor - duke lejuar femra sterile të lindin fëmijë, për shembull, dhe madje lejuar që çiftet e të njëjtit seks të kenë fëmijë me ADN nga të dy nënat dhe baballarët. Ndërkohë, shkencëtarët po vazhdojnë iniciativat e tyre si dhe po ndjekin strategjinë për të kopjuar bashkëpunimin e tyre me marmosets.