Studiuesi raporton trajtim efektiv për paranojë mashtruese

Studiuesi raporton trajtim efektiv për paranojë mashtruese

Profesori Daniel Freeman, psikoterapist shkencor, diskuton se si mashtrimet mund të jenë të paprovuara, megjithatë ato krijojnë shqetësime reale dhe gjithashtu vuajnë për pacientët - që me të vërtetë ndihen shpesh të dëmshëm. Ai e vendosi veten në vështirësinë për të zbuluar një trajtim efektiv, një vit më vonë ai dhe gjithashtu bashkëpunëtorët kanë prezantuar në të vërtetë Ndjenjën e Sigurt, e cila zbulon avantazhe aktuale për individët në provë dhe gjithashtu, ai dëshiron, një modifikim të veprimit në trajtimin e ekstremparanojës

Një individ në provë pretendoi: “Isha shumë paranojak për të dalë. Duke menduar se dikush do të më thikë. Isha i lidhur nga shtëpia. Thjesht vetëm paranojë. Kam humbur kaq shumë gjëra në jetë. Do të shtrihesha në shtrat dhe do të mendoja se nesër diçka do të ndodhë, diçka do të ndodhë. Do të më luante në mendje 24/7. "

Ky shqetësim i individëve të tjerë mbizotëron midis individëve të zbuluar me kushte ekstreme psikologjike të shëndetit të tilla si skizofrenia. Kryesisht të paprovuara, shpesh të pamëshirshme dhe gjithashtu lodhëse shqetësuese, këto ide jashtëzakonisht paranojake referohen si mashtrime përndjekëse. Njerëzit me të vërtetë ndihen të dëmshëm. Gjithashtu i rregullt është veprimi: kur të jesh jashtë dhe gjithashtu përreth është kaq e frikshme, qëndrimi në shtëpi mund të duket metoda e vetme për t'u marrë. Por ka pasoja si për mirëqenien psikologjike ashtu edhe për atë fizike. Për shembull, 3 të katërtat e njerëzve me paranojë ekstreme kanë ide vetëshkatërruese. Jetëgjatësia bëhet 14.5 vjet e zakonshme shumë më e shkurtër, si rezultat i problemeve të tilla si hipertensioni, problemet me diabet dhe gjithashtu sëmundje kardiovaskulare - sëmundje për të cilat mungesa e stërvitjes ka të ngjarë të jetë një variabël i rëndësishëm kontribues.

Duke pasur parasysh shqetësimin e shkaktuar nga mashtrimet përndjekëse, trajtimi është seriozisht thelbësor. Zakonisht, individëve u sugjerohen barna anti-psikotike. Ata patjetër që mund të ndihmojnë, megjithatë vetëm një e katërta e njerëzve kanë një veprim të shkëlqyeshëm. Për më tepër, këto ilaçe mund të shkaktojnë efekte anësore të padëshiruara. Ndonjëherë ilaçi është i integruar me trajtimin mendor - veçanërisht diçka që quhet trajtim i praktikave njohëse (CBT) për psikozën. Përsëri, disa individë marrin përfitime aktuale, por gjithsesi shpesh paranoja zgjat.

Pas kësaj, në të vërtetë ka pasur një masë të madhe për rinovim në trajtimin e mashtrimeve përndjekëse. Kështu që, unë i vendosa vetes një objektiv entuziast: të krijoja një trajtim mendor që sigurisht do të rezultojë në rimëkëmbje në mashtrime përndjekëse për 50% të njerëzve për të cilët ilaçet anti-psikotike në të vërtetë nuk kishin bërë mirë. Kjo pesëdhjetë përqind e njerëzve me siguri nuk do të mendonin më se shqetësimet e tyre ishin të vërteta. Programi Feeling Safe, i krijuar me bashkëpunëtorë gjatë viteve të mëparshme, është rezultati i kësaj iniciative.

Siç mund ta imagjinoni, krijimi i Ndjenjës së Sigurt ka qenë në të vërtetë një udhëtim i gjatë dhe gjithashtu aktiv. Së pari, ne kërkuam të krijonim një kuptim shumë më të mirë të arsyeve të mashtrimeve përndjekëse. Tjetra, ne ndërtuam dhe gjithashtu shqyrtuam trajtime të shpejta për t'u marrë me secilën nga ato arsye. Më në fund, ne i integruam ato trajtime menjëherë në një trajtim të ri të gjashtë muajve Pacientët ishin një komponent thelbësor i procedurës së stilit. Dhe sigurisht që ne nuk do të kishim fituar shumë pa një sekuencë të financuesve të shëndetit psikologjik në Mbretërinë e Bashkuar - Instituti Kombëtar për Kërkime Shëndetësore (NIHR), Këshilli i Kërkimeve Mjekësore (MRC), dhe gjithashtu Wellcome Trust - që kthehen në pjatën e shtëpisë.

Le të kthehemi në fazën fillestare të procedurës së avancimit të trajtimit. Cilat janë arsyet e mashtrimeve përndjekëse? Në themel të keqkuptimit është një ide e rrezikut: një fjali që kërcënojnë rrethanat e përditshme. Rrethanat e përditshme në të vërtetë kanë përfunduar të lidhura me rrezik. Kjo ide e rrezikut nuk shfaqet papritur. Shkaktohet nga përvoja të jetës reale (frikësim, për shembull, ose një sulm). Por ka të ngjarë të ketë një ndjeshmëri të trashëgueshme edhe në vendin e punës. Idetë e kërcënimeve vuajnë nga ato që ne i quajmë variabla të mirëmbajtjes: për shembull, duke investuar shumë kohë shqetësuese, duke pushuar në mënyrë të papërshtatshme, duke u ndjerë vërtet të pamjaftueshme dhe gjithashtu duke qëndruar larg nga rrethanat që kemi frikë.

Ndjenja e Sigurt është në thelb një iniciativë për të luftuar dhe gjithashtu zëvendësuar kujtimet e rrezikut duke ndihmuar individin të mësojë përsëri se janë pa rreziqe. Për ta bërë këtë, ne duhet të merremi me fillimisht ndryshoret thelbësore të mirëmbajtjes. Ne i ndihmojmë individët, për shembull, të stresojmë shumë më pak, të pushojmë shumë më mirë dhe gjithashtu me të vërtetë ndihemi edhe më të sigurt për veten. Pastaj, në mënyrë të pashmangshme, është rreth varezës në rrethanat e frikës me mbështetjen e dikujt të zvogëluar, të marrë pjesë plotësisht në minutë dhe gjithashtu përvojën. Duke vepruar kështu, individi mund të zbulojë se ata janë, në të vërtetë, pa rreziqe.

A funksionon? Rezultatet e testit fillestar të rregulluar të rastësishëm shkencor të Ndjenjës së Sigurt në të vërtetë thjesht janë publikuar nëThe Lancet Psikiatria Komponentët që morën ishin 130 njerëz me mashtrime të pandërprera persekutuese, të punësuar nga zgjidhjet e shëndetit psikologjik të NHS. Lloji i testit ishte i vështirë për qëllim: ne e krahasuam Programin Feeling Safe me një strategji tjetër mendore të ofruar nga të njëjtët specialistë. Duke bërë këtë, ne mund të informojmë nëse programi Feeling Safe sjell përparësi krahasuar me ato që përfshijnë një lidhje të favorshme restauruese. Pacientët u vlerësuan para trajtimit (i cili zakonisht përbënte njëzet seanca gjatë një kohëzgjatje prej gjashtë muajsh), pas trajtimit, dhe gjithashtu 6 muaj më vonë.

Rezultatet në të vërtetë ishin të krahasueshme me ato që kisha provuar në të vërtetë të paraqesja gjithë ato vite prapa. Gjysma e njerëzve në fund të trajtimit nuk kishin më një keqkuptim përndjekës. Një çerek shtesë përjetoi avantazh modest. Dhe këto fitime kryesisht vazhduan t'i përmbahen. Të ndjehesh i sigurt nuk merrej vetëm me paranojën; përveç kësaj solli një rinovim në shëndetin themelor mendor të njerëzve. Ç'është më e rëndësishmja, trajtimi ishte jashtëzakonisht popullor: praktikisht të gjithë duruan. Ndjenja e Sigurt zbuloi avantazhe të mëdha në kontrast me trajtimin e sjelljes me zgjedhje (dhe gjithashtu shpesh efektive). Lloji i trajtimit që ne u japim njerëzve në të vërtetë ka problem.

Ndjenja e Sigurt është një nga trajtimet më efektive mendore për mashtrimet përndjekëse. Por puna nuk lë atje. Vështirësia aktualisht është të gjesh shumë individë të panumërt, jeta e të cilëve ka ndërhyrë në të vërtetë nga paranoja ekstreme, dhe gjithashtu jo thjesht ata me të cilët merret grupi ynë. Ne gjithashtu besojmë se programi mund të përmirësohet. Të ndërgjegjshëm për tremujorin e individëve të provës që nuk përfituan nga Ndjenja e Sigurt, sigurisht që do të mbetemi për të zbuluar teknika alternative të rikuperimit.

Por ne jemi pozitivë që po shohim një modifikim të veprimit në trajtimin e paranojës ekstreme.

Siç na informoi vlerësimi i vlerësimit individual të çmimit në fillim të këtij artikulli, “Ka teknika të mësuara që nuk do t’i harroj kurrë. Ndihem shumë e sigurt. Pas një studimi që ndryshoi jetën për mua, ndihem shumë, shumë e sigurt. Kam përsëri një jetë të shkëlqyeshme. Në të vërtetë, brenda vetes ndihem shumë, shumë e lumtur. Nuk kam pse të shqetësohem më shumë për njerëzit që potencialisht më sulmojnë. Të jetosh një jetë më të sigurt është më e këndshme. "