'Trafiku në internet' i qelizave të kuqe të gjakut shton rregullimet në oksigjenimin e mendjes

'Trafiku' i qelizave të kuqe të gjakut kontribuon në ndryshimet në oksigjenimin e trurit

Qarkullimi i duhur i gjakut siguron mendjen me oksigjen dhe gjithashtu lëndë ushqyese, megjithatë oksigjenimi ka një tendencë të ndryshojë në një mënyrë unike, të rregullt. Origjina e kësaj detyre të larmishme, megjithatë, është kuptuar në mënyrë jo të duhur.

Tani, shkencëtarët e Penn State kanë vërtetuar një arsye për ndryshimet: rastësia themelore në çmimin e qarkullimit të qelizave të kuqe përmes kapilarëve të vegjël të quajtur venat. Sipas shkencëtarëve, kjo rastësi mund të ketë efekte të mundshme për njohjen e sistemeve të akumulimit organik që qëndrojnë në kushtet neurodegjenerative, siç është sëmundja e Alzheimerit. Ata lëshuan kërkimet e tyre për në PLOS Biologji sot.

"Këto luhatje të oksigjenimit ndodhin edhe në indet e tjera, si muskujt", deklaroi Patrick Drew, Profesor i Asociuar i Huck i Shkencave të Inxhinierisë dhe gjithashtu i Mekanikës, Neurokirurgjisë dhe Inxhinierisë Biomjekësore. ? "

Ndryshimet duken si tingull i ngjashëm me 1 / f, një model analitik që zbulon ndryshime të mëdha të përbëra nga disa ndryshime të vogla dhe gjithashtu normalisht që ndodhin në një përzgjedhje ndjesish, nga kostot e tregut të aksioneve në lartësitë e lumenjve. Shkencëtarët ekzaminuan ndryshimet në minjtë e kompjuterit për shkak të ngjashmërive të mendjeve të tyre me ato të njerëzve, sipas Drew, që gjithashtu punon si mbikëqyrës i asociuar i Institutit të Neuroshkencës Penn State.

Së pari, shkencëtarët vëzhguan qarkullimin e gjakut, oksigjenimin dhe gjithashtu sinjalet elektrike të krijuara nga detyra e mendjes - hera e parë që 2 të fundit ishin gjurmuar në të njëjtën kohë, sipas Drew - në minj kompjuterë të vetëdijshëm. Ata grumbulluan informacionin ndërsa minjtë e kompjuterit mbanin një rutine rutine për më shumë se 40 minuta çdo herë.

Tjetra, për të parë partneritetin midis detyrës së mendjes dhe gjithashtu ndryshimeve të oksigjenimit, shkencëtarët përdorën substanca medicinale për të heshtur menjëherë dhe gjithashtu në mënyrë të kthyeshme sinjalet nervore në mendjet e minjve të kompjuterit. Pavarësisht nga heshtja, ndryshimet vazhduan, duke zbuluar pak lidhje midis detyrës nervore dhe gjithashtu oksigjenimit.

Rrjedha e qelizave të kuqe, megjithatë, informoi një përrallë të ndryshme. Duke përdorur mikroskopinë skanuese me lazer me dy fotone, një metodë imazherie e përdorur për të imagjinuar qelizat thellë brenda qelizave të gjalla, shkencëtarët mund të imagjinojnë rrjedhën e qelizave të kuqe specifike përmes venave.

"Likeshtë si trafik", deklaroi Drew. “Ndonjëherë ka shumë vetura që kalojnë, dhe trafiku bllokohet, dhe nganjëherë nuk ka. Dhe qelizat e kuqe të gjakut shkojnë në të dyja anët kur ato i afrohen një kryqëzimi, kështu që kjo rrjedhë e rastësishme mund të çojë në ngushtime dhe ngecje në enë. "

Importimi i informacionit spekulativ drejt në një version analitik u dha mundësi shkencëtarëve të bëjnë edhe më shumë simulime dhe gjithashtu të bëjnë arsyetime të bazuara në sasi të mëdha informacioni të krijuar nga ky version. Shkencëtarët zbuluan se këto ngecje arbitrare të qelizave të kuqe i shtuan ndryshimet në oksigjenim, duke mbështetur shtesë një lidhje midis qarkullimit të qelizave të kuqe përmes venave dhe gjithashtu rregullimet e vogla në oksigjenimin që krijuan moda më të mëdha.

Njohja më e mirë e ligjit të qarkullimit të gjakut dhe gjithashtu pasimi i transportit të oksigjenit mund të ndihmojnë shkencëtarët të rrisin inovacionin klinik dhe gjithashtu të shikojnë burimet e kushteve të tilla si Alzheimer, sipas Drew Ndërsa shkencëtarët përcaktuan lidhjen e internetit midis transportit të qelizave të kuqe dhe gjithashtu oksigjenimit, hulumtime shtesë kërkohet studimi për të kontrolluar faktorët e shtuar në ndryshimet e oksigjenimit që mund të kontribuojnë në kushtet neurodegjenerative.

Kyle Gheres, një student i kolegjit në Programin e Shkollimit të Kolegjit në Biologjitë Molekulare Celulare dhe gjithashtu Integruese, gjithashtu i shtohet këtij punimi. Qingguang Zhang, ndihmës mësues i studimit kërkimor kërkimor shkencor dhe gjithashtu teknikë, veproi si shkrimtari i parë në letër. Kjo punë u mbështet nga Institutet Kombëtare të Shëndetit.