Shërimi nga mungesa e pushimit zgjat më shumë sesa ishte parashikuar

Dikush në gjumë në një divan nën jastëkë të kuq

  • Një studim i tanishëm kërkimor zbuloi se sa shpejt individët mund të shërohen nga mungesa e pushimit.
  • Pas 10 ditëve të mungesës së pushimit dhe gjithashtu 1 javë pushimi shërues, shumë procedura të efikasitetit njohës në të vërtetë nuk ishin kthyer ende në rregullt.
  • Shkrimtarët e studimit kërkimor përfundojnë se pushimi i vazhdueshëm nuk është një mjet efektiv për të luftuar kufizimin e pushimit.

Mbizotëron ekspertiza se pushimi është i nevojshëm për mirëqenien. Kjo vlen kryesisht për të gjitha kafshët e gjalla. Sidoqoftë, studimi i ri rekomandon që aftësia për të "kapur" me lehtësi pushimin e mëvonshëm më vonë është shumë më tepër keqkuptim sesa e vërtetë.

Hetuesit në Universitetin Jagiellonian në Krak ów, Poloni, analizuan tërësisht modifikimet në funksionimin e lidhura me humbjen e pushimit mes të rriturve. Rezultatet e tyre shfaqen në revistën PLOS ONE.

Pjesëmarrësit investuan 10 ditë duke përjetuar privim të pjesshëm të pushimit, duke marrë një të tretën e pushimit shumë më pak se normalja. Kjo u respektua nga një javë e plotë shërimi.

Kërkimet e shkencëtarëve për të rekomanduar që mungesa e pushimit merr një dëm të mbetur në aftësinë. Mangësitë në aftësinë e individëve për të besuar shpesh tentonin të mblidheshin me përparimin e "kufizimit të pjesshëm të gjumit".

Të kapësh është e vështirë të bësh

Individët nuk u shëruan me lehtësi nga këto mungesa pushimi-as edhe pas pushimit të shtuar "make-up" në ditët në vazhdim.

Sasia e pushimit që kërkojnë individët ndryshon shumë. Në standarde, megjithatë, të rriturit kanë nevojë për një minimum prej 7 orësh në ditë për të ruajtur aftësinë maksimale.

Dr Stephanie M. Stahl është një mësuese ndihmëse e mjekimit profesional dhe gjithashtu neurologjisë profesionale në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Indiana në Indianapolis

Dr. Stahl, që nuk ishte i lidhur me studimin, përqendrohet në ilaçet e pushimit. Në një takim me "Detonic.shop", ajo diskutoi rëndësinë e këtyre dhe kërkimeve të krahasueshme.

"Ky studim i shton një sërë provash se gjumi i pamjaftueshëm ka efekte të dëmshme në funksionimin tonë të ditës," pohoi ajo. "Ky studim në veçanti nënvizon se edhe një kohëzgjatje e shkurtër e marrjes së vetëm 1-2 orë nën qëllimin tonë për shtatë orë gjumë shkaktoi vazhdimësi të dëmtimit, edhe pas 7 jave të marrjes së gjumit të mjaftueshëm."

Një glob i lodhur

Në globin aktual të sotëm, është jashtëzakonisht tipike që të rriturit të heqin dorë nga pushimi për punë, dëfrim dhe faktorë të ndryshëm të tjerë.

Shumë individë injorojnë rezultatet e këtij privimi të nivelit të ulët dhe të vazhdueshëm në mirëqenien e tyre psikologjike dhe fizike. Shumë njerëz mendojnë se mund të pushojnë duke pushuar shumë më gjatë në pushimet e fundjavës.

Në, studimi krejt i ri rekomandon që ne mund ta mbivlerësojmë ndjeshëm këtë aftësi. Sidoqoftë, nga punimi i tyre, shkencëtarët mbajnë në mend se pushimi i ndërprerë në të vërtetë ka mbizotëruar vazhdimisht në profesione të veçanta dhe gjithashtu në tregje, të tilla si kujdesi shëndetësor, dëfrimi dhe gjithashtu transporti Me "Mjegullimi i kufijve midis punës dhe jetës private."

Megjithëse, disa punonjës të ndërrimit të ditës aktualisht po funksionojnë nga vendbanimi, duke çuar në një "Prishja e ritmit të aktivitetit të pushimit është një nga efektet anësore të zakonshme të punës në distancë", aftësia për të funksionuar nga një vend tjetër ka qenë në fakt një avantazh për disa gjatë gjithë kohës pandemia ndërkombëtare, gjithçka nuk është mirë.

hetuesit privatë kanë parasysh.

Moderne Një glob që nuk pushon kurrë Megjithëse jeta është mjaft e shpejtë, stresi për të ekzekutuar, gjeneruar dhe gjithashtu për të arritur është gjithnjë i pranishëm. Ne që mund të përfitojmë efikasitetin e punonjësve, neglizhon një të vërtetë thelbësore të biologjisë njerëzore:

Ne jemi kafshë ditore. Për më tepër kanë përparuar në fakt për të pushuar në mbrëmje dhe gjithashtu për të qenë të mprehtë gjatë orëve të ditës.

"Mungesa kronike e gjumit është një problem shumë i nën-njohur në shoqërinë tonë,", ne kërkojmë një sasi minimale pushimi çdo 24 orë. rrezikun] e aksidenteve, përfshirë aksidentet me automjete ”.

E “Shumë njerëz nuk e kuptojnë se sa gjumi i pamjaftueshëm mund të ndikojë në shëndetin tonë. Gjumi i pamjaftueshëm mund të rrisë [rrezikun] e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, kancerit, infeksionit dhe demencës, ”Çështjet e Dr lidhur me mungesën e pushimit nuk përfundojnë këtu. Stahl

"Një studim i madh u botua në fillim të këtij viti në Nature Communications, duke treguar se 6 orë gjumë ose më pak në baza të rregullta [në moshën 50 dhe 60 vjeç] rrisnin rrezikun e demencës me 30%."

Rimëkëmbja mbahet në mend. The: "Unë do të bëjë atë më vonë"

Koncepti i gabuar i idesë tipike të Rimëkëmbjes se një ndryshim i shkurtër i pushimit sigurisht që nuk do të ndikojë në mirëqenien e dikujt është i gabuar.

Humbja nga pushimi është ajo që magjepsi shumë grupin studimor. Një studim krejt i ri kërkimor, hetuesit privatë përdorën procedura novatore të zgjimit.

Veprimi i tillë ishte aktigrafia e vazhdueshme, ku njësitë e ndijimit të trupit kontrollonin shkallët e detyrave të individëve. Ata hulumtues gjithashtu kontrollonin çdo ditë detyrën e mendjes EEG dhe gjithashtu përdornin ekzaminime të ndryshme të efikasitetit njohës subjektiv dhe gjithashtu të paanshëm.

U zbulua se, në mesin e këtyre procedurave, vetëm normat e përgjigjes u rikuperuan në standarde pas 1 jave pushimi shtesë.

"Studimi aktual sugjeron që shërimi 7-ditor pas kufizimit të gjumit 10-ditor është i mjaftueshëm vetëm që shpejtësia e reagimit të kthehet në bazë, ndërsa masat e tjera të sjelljes, lokomotorike dhe neurofiziologjike nuk tregojnë një përmirësim të tillë."

Shembuj të shkrimtarëve të studimeve kërkimore krijojnë: "disi të pafuqishëm", megjithatë dimensionet ishin mjaft të vogla, kështu që studimi kërkimor ishte Dr sipasStahl

In. "Pasojat neuro -sjellëse të privimit kronik të pjesshëm të gjumit nuk mund të kapërcehen lehtë dhe të zgjasin shumë më tepër nga sa prisni."

Në mendimin e fundit, hetuesit privatë zbuluan se në fjalë të tjera të ndryshme, ne nuk duhet të mendojmë se një person do të rikuperohet me lehtësi dhe shpejtësi duke iu përmbajtur standardit duke iu përmbajtur një kohëzgjatjeje të kufizimit të pushimit duke pushuar shumë më vonë më vonë. Mangësitë mund të mos jenë aq të lehta.

Dr në aftësinë tonë për të besuar qartë dhe gjithashtu për të vepruar në mënyrë efikase mund të përjetoni. Aric Prather Ph, University D., është një mësues i asociuar i psikiatrisë në Kaliforni të San Franciskos, në Dr një e-mail në MNT, Prather

"Ky studim siguron dëshmi të mëtejshme se mund të ketë një kosto të konsiderueshme për humbjen e zgjatur të gjumit që nuk rikuperohet lehtë," Dr mbajti në mend se ky studim përfshin vendosjen e provave në lidhje me rëndësinë e pushimit.

krijuar. (*)