Pyetje dhe A: Ushtrim pas COVID-19

stërvitje

KLINIKA E NDERUAR MAYO: Jam në fillim të të 40-ave. Gjatë pandemisë COVID-19, nuk bëra aq shumë ushtrime dhe shtova një peshë. Tani ndihem sikur kam më pak energji. Unë kam qenë i infektuar më parë me COVID-19. A është e sigurt të filloj të ushtroj përsëri në një palestër të mbushur me njerëz në mënyrë që të mund të ushtrohem, të humbas peshë dhe të fitoj pak energji? A duhet të mbaj maskë?

PSRGJIGJE: Aktiviteti i rregullt fizik dhe ushtrimet e strukturuara mund të përfitojnë njerëz të të gjitha moshave dhe aftësive fizike. Këto përfitime përfshijnë përmirësime në shëndetin e përgjithshëm, gjendjen e mirë dhe cilësinë e jetës, si dhe një ulje të rrezikut të sëmundjeve kronike të tilla si sëmundjet e zemrës, diabeti i tipit 2, çmenduria dhe lloje të caktuara të kancerit. Ushtrimet e rregullta gjithashtu mund të ndihmojnë në ruajtjen e peshës së shëndetshme të trupit, përmirësimin e humorit dhe ndjenjave të energjisë, zvogëlimin e ankthit dhe nxitjen e gjumit të mirë.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë pranojnë që aktiviteti i rregullt fizik dhe stërvitja nuk është vetëm e sigurt, por e nevojshme për të promovuar përfitimet shëndetësore të përshkruara më sipër. Rreziku i përjetimit të simptomave më të rënda COVID-19 është më i madh tek njerëzit me gjendje të tilla si mbipesha dhe presioni i lartë i gjakut - të dyja këto mund të modifikohen në mënyrë të dobishme nga aktiviteti i rregullt fizik. Për më tepër, ushtrimet e rregullta me intensitet të moderuar ndihmojnë në rritjen e funksionit imunitar, i cili mund të mbrojë ose zvogëlojë ashpërsinë e sëmundjes nëse do të infektoheni përsëri me COVID-19. Kjo mund të jetë arsyeja pse gjetjet kryesore të hulumtimit të botuara në Proceset e Klinikës Mayo dhe Gazeta Britanike e Mjekësisë Sportive sugjerojnë që përmbushja e udhëzimeve të aktivitetit fizik dhe aftësia për të patur një gjendje më të madhe zvogëlojnë gjasat e një infeksioni të rëndë COVID-19.

Ju mund të keni dëgjuar të thuhet se stërvitja është "gjeneruese e aerosolit". Gjatë ushtrimeve, sasia e ajrit lëvizur brenda dhe jashtë mushkërive rritet. Kjo do të thotë që, si kollitja dhe teshtitjet, ushtrimet mund të rrisin numrin e grimcave të lëshuara në mjedisin përreth. Virusi që shkakton COVID-19 ka të ngjarë të përhapet në këto grimca të frymëmarrjes.

Ndërsa normat e vaksinimit COVID-19 rriten, udhëzimet CDC për përdorimin e maskave dhe distancës shoqërore azhurnohen rregullisht. Kur merrni parasysh se si të merrni pjesë në mënyrë të sigurt në aktivitetin fizik ose ushtrime të strukturuara, ju këshillojmë të ndiqni udhëzimet aktuale të shëndetit publik.

Ushtrimet në natyrë dhe shmangia e grupeve të mëdha të njerëzve është e preferueshme, veçanërisht nëse nuk jeni ende i vaksinuar plotësisht për COVID-19. Nëse dëshironi të ushtroni në një palestër të komunitetit, atëherë këshillohet mbajtja e distancës së duhur midis jush dhe të tjerëve dhe mbajtja e maskës. Nëse preferoni të ushtroni brenda, merrni parasysh ta bëni në komoditetin dhe sigurinë e shtëpisë tuaj.

Ka pasur shqetësime se mbajtja e një maske gjatë stërvitjes mund të rrisë frymëmarrjen, të kërkojë një sasi më të madhe të përpjekjeve të frymëmarrjes, dhe madje mund të shkaktojë çështje në lidhje me ri-frymëmarrjen e dioksidit të karbonit tuaj të frymëmarrjes. Ndërsa mbajtja e një maske gjatë ushtrimeve mund të ndihet e pakëndshme, provat akumuluese tregojnë se bërja e kësaj ka në rastin më të keq vetëm një efekt të papërfillshëm në mënyrën se si trupi juaj i përgjigjet ushtrimeve. Hasshtë sugjeruar gjithashtu që ushtrimet gjatë mbajtjes së maskës janë të sigurta, pa pasoja negative në shëndet, madje edhe gjatë ushtrimeve të vështira.

Nëse nuk jeni vaksinuar plotësisht, përsëri këshillohet të vishni një maskë gjatë ushtrimeve, veçanërisht në ambiente të mbyllura. Por merrni parasysh të përdorni një leckë më të lehtë ose maskë kirurgjikale, dhe të ushtroni me një intensitet më të ulët.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se kushdo që dëshiron të rrisë aktivitetin e tij fizik ose të fillojë stërvitje pasi të jetë infektuar me COVID-19 duhet së pari ta diskutojë këtë me siguruesin e kujdesit primar.

Një raport i fundit në BMJ sugjeroi që ndërsa mund të ketë rreziqe të caktuara që lidhen me rinisjen e aktivitetit fizik pas shtrimit në spital për shkak të COVID-19, njerëzit që përjetuan simptoma të butë deri të moderuar COVID-19 dhe nuk kërkuan shtrim në spital mund të rifillojnë aktivitetin fizik rreth një javë pasi simptomat të jenë zbutur. Këshillohet që këta njerëz të kthehen në aktivitet në një mënyrë graduale, mbase duke filluar me një javë stërvitje të nivelit të ulët dhe ushtrime forcuese muskulore. Ju mund të ndërtoni deri në ecje me rritje graduale të kohës së stërvitjes, ndërsa shmangni trajnimin me intensitet të lartë ose ushtrimet e zgjatura gjatë kthimit fillestar në aktivitetin normal. Ata që u shtruan në spital duhet të kërkojnë këshilla mjekësore nga një profesionist i kujdesit shëndetësor për të vlerësuar rrezikun e tyre para se të kthehen në aktivitet.

Ju duhet të jeni realist se sa shpejt mund të ktheheni në nivelin tuaj të aktivitetit para COVID-19, duke marrë parasysh efektet e mundshme të frenimit pas një periudhe të zgjatur pasiviteti. Për më tepër, ata me simptoma të vonuara të COVID-19 ndonjëherë të referuara si sindromi post-akut COVID-19 ose "COVID i gjatë", mund të hasin vështirësi më të mëdha për t'u kthyer në stërvitje. Përsëri, njerëz të tillë duhet të kërkojnë këshillën e ofruesit të tyre të kujdesit shëndetësor para se të kthehen në nivelin e tyre të aktivitetit para COVID-19.

Gjithmonë flisni me siguruesin tuaj të kujdesit primar nëse keni pyetje në lidhje me ushtrimet ose simptomat.