Vendosja e frenave në reagimet imune

Vendosja e frenave në reagimet imune

Kur jemi të ekspozuar ndaj një patogjeni, qelizat B të sistemit imunitar grumbullohen në nyjet tona limfatike, shpretkat dhe bajamet. Atje, ato qeliza mutohen në qendrat germinale - kampet mikroskopike të nisjes që nxitojnë qelizat B përmes breshërive të mutacioneve për të prodhuar antitrupat më të fuqishëm për neutralizimin e agjentit infektiv. Për sa kohë që një qendër germinale është duke funksionuar, qelizat B janë të lira të piqen dhe të përsosin qasjen e tyre për të luftuar sëmundjen. Por kur një qendër germinale mbyllet, zakonisht pas disa javësh, procesi i trajnimit bluan në një ndalesë. Çfarëdo që antitrupat të jenë formuar deri atëherë janë, për mirë ose për keq, produkti përfundimtar i sistemit imunitar.

Tani, një studim i ri në Shkencë përshkruan një nga elementët kryesorë të përfshirë në mbylljen e qendrave germinale. Gjetjet në fund të fundit mund të ndihmojnë shkencëtarët të zgjasin ose të shkurtojnë kohën që qendrat germinale janë aktive, me implikime të mundshme klinike.

"Nëse mund t'i bëjmë qendrat germinale të zgjasin më shumë, ndoshta mund ta ndihmojmë trupin të formojë antitrupa më të fortë në përgjigje të vaksinave", thotë Gabriel D. Victora, kreu i Laboratorit të Dinamikës së Limfociteve në Universitetin Rockefeller. "Në breg të detit, nëse dimë të mbyllim një qendër germinale, kjo mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve autoimune të cilat janë shkaktuar nga përgjigjet e tepërta imune".

Një përrallë e dy qelizave T

Ndërsa qelizat B janë yjet e çdo përgjigje imune, një mbështjellës i qelizave T luan një rol vendimtar brenda qendrave germinale. Qelizat T ndihmuese ushqejnë informacionin me qelizat B dhe inkurajojnë rritjen e tyre, ndërsa qelizat T rregullatore shtypin të gjithë procesin. "Ndihmës dhe qelizat T rregullatore janë përkatësisht gazi dhe frenat e përgjigjes imune", thotë Victora.

Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh që qelizat T luajnë një rol në shtypjen e sistemit imunitar në përgjithësi, por, deri më tani, ndikimi i tyre specifik në shpërbërjen e qendrave individuale germinale mbeti një mister. "Ne dimë shumë rreth formimit të qendrave germinale, por pothuajse asgjë rreth arsyes se ato shemben", thotë Victora.

Në mënyrë që të eksplorojnë më tej faktorët që çojnë në shpërbërjen e qendrës germinale, Victora dhe ekipi i tij filluan të eksplorojnë një proteinë të quajtur Foxp3, e cila është jetike e rëndësishme për funksionimin e qelizave T rregullatore. Duke etiketuar Foxp3 jeshile dhe qendrat germinale blu, studiuesit ishin në gjendje të zoom në qendrat individuale germinal në minj dhe të ndjekur çdo bootcamp qelizave B nga formimi i saj deri në shkatërrimin e saj.

"Ne jemi në gjendje të shohim se si numri i qelizave T që mbajnë proteinën e gjelbër Foxp3 rritet menjëherë përpara se qendra blu e germinalit të fillojë të tkurret", thotë Johanne Jacobsen, një bashkëpunëtore kërkimore në laboratorin e Victora.

Pas një ekzaminimi nga afër, shkencëtarët kuptuan se rritja e Foxp3 që paralajmëronte fundin e jetës së një qendre germinale nuk po vinte nga qelizat T rregullatore. Në vend të kësaj, vetë qelizat ndihmëse T kishin filluar të shprehnin Foxp3 - ish pedalet e gazit duke përplasur frenat, nxitës të dobishëm që shndërrohen në rregullatorë pak para shembjes së qendrës germinale.

"Ne po shihnim ndihmësit të ktheheshin në rregullatorë", thotë Jacobsen.

Qendrat germinale të germanëve

Gjetjet janë të parat për të nxjerrë në pah qelizat T ndihmëse si agjentët kryesorë të mbylljes së qendrës germinale dhe ato rrisin mundësinë që ndërhyrja në këto qeliza në mënyrë specifike mund të lejojë shkencëtarët të ndërhyjnë në kohëzgjatjen e zgjatjes së një qendre germinale.

Zgjatja e jetës së qendrave tona germinale pasi të marrim një vaksinë, për shembull, mund të ndihmojë në zbutjen e sistemit tonë imunitar në krijimin e antitrupave më të fortë. Nga ana tjetër, mbyllja e qendrave germinale mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve autoimune - duke parandaluar trupin nga zhvillimi i antitrupave shumë të fortë që janë mjaft të fuqishëm të synojnë qelizat e tij dhe të bëjnë dëme të vërteta.

Por në të ardhmen e afërt, laboratori Victora do të përqendrohet në sqarimin e roleve të qelizave T ndihmëse dhe hetimin nëse faktorë shtesë kontribuojnë në shkatërrimin e një qendre germinale. Qelizat T nuk ka gjasa të jenë të vetmet "çelësa të fikur" për qendrat germinale, dhe Victora dyshon se jemi akoma në fazat e hershme të zbulimit të ndërlikimeve se si funksionojnë kamera çelësash të qelizave B të trupit tonë. "Ne kemi identifikuar vetëm një faktor të përfshirë në mbylljen e qendrave germinale", thotë Victora.

"Mund të ketë shumë më tepër".