Studiuesit e psikologjisë ofrojnë mjet më të mirë për të vizualizuar rrezikun e uraganit

Studiuesit e psikologjisë ofrojnë mjet më të mirë për të vizualizuar rrezikun e uraganit

Kur një stuhi rrezikon të bie në tokë, parashikuesit ofrojnë një bateri të pajisjeve informuese për të bashkëvepruar me rrezikun që ai të vijë përmes bregdetit, si dhe zonave të brendshme, kështu që vendasit mund të përgatiten për efektin e tij. Kryesor midis këtyre pajisjeve është "koni i pasigurisë" - një përfaqësim estetik i rrjedhës së ardhshme të tornados.

Por a po e bën konin detyrën e vet? Studimet zbulojnë se individët zakonisht e keqkuptojnë këtë pamje të spikatur klimatike. Ata nuk i kuptojnë informacionet që po shpërndan: rrjedha më e mundshme e një tornado, si dhe mundësia e tij për të ndryshuar atë kurs bazuar në informacionin historik. Pamjet vizuale janë konike për faktin se sa më shumë që përpiqemi të eksplorojmë të ardhmen, aq më shumë projeksioni parashikohet. Por për shkak të faktit që koni tërheq vijën rreth një vendndodhje të veçantë, shumë njerëz supozojnë se vendet jashtë konit sigurisht nuk do të ndikohen nga tornado.

Studiuesit në Departamentin e Psikologjisë të Universitetit Shtetëror të Kolorados po merren me një metodë të njohur shpejt, të mbështetur nga shkenca, për të qëndruar estetikisht për rrezik nga uragani për publikun. Ata konkurrojnë që kon i paparashikueshmërisë prodhon një vetëkënaqësi të pasaktë për individët që jetojnë jashtë kufirit të konit, të cilat ekzistojnë metoda më të mira për të treguar ndikimet më të mundshme.

Grupi i studimit përbëhet nga mësueset e psikologjisë Jessica Witt, që hulumton sistemin estetik njerëzor, si dhe Benjamin Clegg, që studion njerëzimin për stilin e inovacioneve krejt të reja. Së bashku, ata prodhuan eksperimente për të vlerësuar nëse parashikimet e uraganeve mund të njihen më mirë nga vizitorët e zakonshëm përmes grafikëve të gjallë që studiuesit në të vërtetë kanë pagëzuar 'zoomies'. Rezultatet e tyre janë përshkruar në Journal of Psychology Experimental: Applied.

Informacion përmbledhës

Sipas Witt, sistemi estetik njerëzor qëndron në diçka që quhet supozim i vendosur. Kur sytë tuaj shohin një ekip sendesh, mendja juaj tërheq me shpejtësi një përmbledhje të atyre sendeve. Duke parë një vend të oborrit, mendja juaj bën një gjykim të shpejtë në lidhje me gjelbërimin e saj të zakonshëm. Kur hidhni një vështrim në një pemë, mendja juaj përafron menjëherë dimensionin e zakonshëm të gjetheve të rënë.

Koni i paparashikueshmërisë është ajo që studiuesit e quajnë një shifër e përmbledhur. Rruga standarde dhe e parashikuar e uraganit ngrihet në qendër, e cila udhë kufizohet nga nivele të ndryshme të paparashikueshmërisë.

Kur koni rritet, individët supozojnë që tregojnë se tornado me siguri do të përkeqësohet ose rritet në masë. Por dimensioni i konit thjesht po ndërvepron duke rritur paparashikueshmërinë rreth projeksionit. Kon gjithashtu i ofron vetes asaj që studiuesit e quajnë një kontroll heuristik.

"Njerëzit pëlqejnë kategoritë dhe të jenë në gjendje t'i vendosin gjërat në këto kova binare - [në] rrezik, jo në rrezik," pohoi Witt. “Koni në thelb e inkurajon atë. Ai e ka këtë kufi të përcaktuar mirë, dhe njerëzit i trajtojnë gjërat brenda një kufiri si cilësisht të ndryshëm nga ato që janë jashtë kufijve ”.

Clegg tregon Uraganin Katrina që shkatërroi New Orleans-in si dhe vendet kufitare në 2005. "ashtë një shembull i mirë i një stuhie që zhvendosi rrugën e saj pak para se të binte, duke dalë jashtë konit të parashikuar më parë të pasigurisë," pretendoi Clegg. Njerëzit që jetonin jashtë kufijve të hershëm të konëve të projeksionit mund të kenë menduar se nuk ishin në rrezik fantastik, pretendoi ai.

Studiuesit pyetën veten nëse në krahasim me figurën e përmbledhur të konit, një pamje vizuale më e mirë sigurisht që do të bënte maksimumin e asaj që sistemi estetik është aktualisht efikas - prodhimi, si dhe përmbledhja. "Në vend që të parafytyrojmë përmbledhjen, le t'i japim atyre të dhëna të papërpunuara dhe le të bëjmë që sistemi vizual të bëjë përmbledhjen," pretendoi Witt.

'Zmadhimet'

Pamjet e tyre krejt të reja, si dhe pamjet më të mira, ngjajnë më shumë me një set muzikor, ose një histori pastash. Por setet e pistave gjithashtu kanë shqetësimet e tyre.

Kështu që Witt një komunitet është i vendosur në një pistë, pasi që individët e konsiderojnë atë të jetë në një rrezik më të madh se ai i vendosur në një pistë, edhe nëse e fundit është e vendosur më e detajuar nga tornado.Clegg si dhe "zoomies", menduar për koncepti i uraganit të cilat janë koleksione të pikave që secila qëndron për një larmi të parashikuar "Ideja është që duke hequr qafe kufirin e përcaktuar, ne nuk kemi këtë dallim të rrezikut binar po ose jo, por më tepër një gradual, më shumë kuptimi i mundshëm i rrezikut ”, kursi Witt si dhe zhvendosja sipas nevojës.

Shumë pretenduan. Por, zoomitë që u përmbahen kurseve afër një prej kurseve më të mundshme komunikojnë rrezikun më të madh atje. gjithashtu për disa zoome që zbulojnë shumë mospërputhje më të rënda tregojnë se ka ende disa studiues të rrezikut në ato vende,

Teoria e tyre e pretenduar. Hulumtuesve u vërtetua në një koleksion të provave të nxënësve të CSU që, duke mbajtur parasysh në punimin e tyre, normalisht nuk janë me të vërtetë përvojë me ciklonet.

Eksperimenti, ata u besuan individëve të përcaktonin nëse do të linin një komunitet në një hartë, bazuar në shikimin ose të një koni konvencional të paparashikueshmërisë ose të zmadhimeve spekulative. Koni i studimit i paparashikueshmërisë kishte një ndikim të veçantë të kontrollit: Individët e zgjedhur për të lënë komunitetin e vendosur brenda konit me çmime të larta, si dhe komuniteti që kalon konin me çmime të reduktuara.

Kur ndërprerja ishte e mprehtë, si dhe ndodhi në një hapësirë ​​jashtëzakonisht të shkurtër gjeografike - specifikuar nga kufiri i konit të projeksionit. Uragani individët ekzaminuan rrezikun e studiuesve duke përdorur zmadhimet, megjithatë, Si pashë një rënie progresive të zbrazjes së çmimeve.

"Kjo tregoi që pjesëmarrësit kuptuan se ekziston rrezik përtej përfundimit të konit", Witt komuniteti fitoi gjithashtu nga struktura e kursit të parashikuar, zbrazja e çmimeve u ul ngadalë - shumë më tepër në përputhje me atë që duhet të kryhet në botën reale "Ka rrezik në këto zona periferike."

Studiuesit pohuan. Florida dublikoi studentin e provës së kolegjit në Amelia Warden - që janë veçanërisht më të kalitur me ciklone reale - me partnerët Lisa Blalock, një student i kolegjit CSU, si dhe Universitetin, një profesor i psikologjisë në Florida Perëndimore të Rezultateve të Fort Collins ishin dukshëm të krahasueshme në studimin kërkimor të kryer në këtë barazi uragani tregon se perceptimi estetik nga koni i paparashikueshmërisë është aq i fortë saqë heq qafe edhe parashikimin se si

"Hardshtë e vështirë t'i rezistosh asaj përshtypjeje vizuale", funksionojnë parashikimet e Witt.

Rezultatet spekulative të Floridës me nxënësit e Faktorëve Njerëzorë janë aprovuar si një punim seminarik në Shoqërinë Ergonomics si dhe konferencën e Tetorit në Witt, ku Clegg si dhe

Studiuesit me siguri do të sigurojnë kërkimet e tyre për të. Më mirë të supozojmë se kërkimet e tyre nuk mund të ndihmojnë vetëm vendimmarrësit, si dhe publikun e gjerë për përgatitjen e uraganit (*), por sidoqoftë ndihmojnë gjithashtu në rritjen e mbështetjes në projeksion.