Proteinat duket se parandalojnë përhapjen e qelizave tumorale përmes enëve të gjakut

Proteinat duket se parandalojnë përhapjen e qelizave tumorale përmes enëve të gjakut

Studiuesit në të vërtetë kanë përcaktuar një proteinë të specializuar që duket se ndihmon në parandalimin e qelizave tumorale nga futja në qarkullimin e gjakut, si dhe përhapjen në përbërës të ndryshëm të tjerë të trupit.

"Ne kemi zbuluar se kjo proteinë, TRPM7, ndjen presionin e lëngut që rrjedh në qarkullim dhe ndalon qelizat të përhapen përmes sistemit vaskular", tha Kaustav Bera, Universiteti i John John Hopkins Ph D. perspektivë në kimike dhe biomolekulare si si dhe një shkrimtar kryesor i hulumtimit, i cili u krye me bashkëpunëtorë në Universitetin e Alberta si dhe Universitat Pompeu Fabra.

"Ne zbuluam se qelizat tumorale metastatike kanë ulur ndjeshëm nivelet e kësaj proteine ​​sensori dhe kjo është arsyeja pse ato hyjnë në mënyrë efikase në qarkullim sesa të largohen nga rrjedha e lëngjeve", deklaroi Bera.

Kërkimet për, lëshuar në Përparimet Shkenca, ndihma sqaron një komponent pak të kuptuar të tranzicionit të quajtur intravasation, kur qelizat e qelizave kancerogjene që janë ndarë në të vërtetë nga një tumor kryesor kalojnë në rrjedhë në mënyrë që të udhëtojnë në përbërës të ndryshëm të tjerë të trupit si dhe të krijojnë fole.

Shkencëtarët gjithashtu zbulojnë se rritja e panatyrshme e shprehjes së TRPM7 në qelizat tumorale mund të ndihmojë në heqjen e intravazacionit - si dhe përfundimisht në tranzicion - në gjurmët e tij.

TRPM7 në fakt është njohur prej kohësh për të menaxhuar kalciumin në qeliza, megjithatë ky kuptim krejt i ri në funksionin e tij në lëvizjen e qelizave është interesant, sipas shkencëtarëve. "Procesi është i ngjashëm me atë që ndodh kur prekni një kazan të nxehtë, ndjeheni se është i nxehtë dhe hiqni dorën tuaj," deklaroi shkrimtari i moshuar i hulumtimit Konstantinos Konstantopulos, një mësues i kimikateve si dhe i dizajnit biomolekular si dhe pjesëmarrës i Johns Hopkins Kimmel Qendra e Kancerit.

Proteina zbulon qarkullimin e lëngut në sistemin e qarkullimit të gjakut si dhe këshillon qelizën të kthejë udhëzimet, duke parandaluar kështu intravazimin, deklaroi ai.

Në mënyrë tipike, qelizat në trup - për shembull, qelizat e indeve muskulore, qelizat dhjamore, si dhe qelizat epiteliale - qëndrojnë në zonat e tyre përkatëse. Përjashtimi i rëndësishëm janë qelizat e gjakut, të cilat patrullojnë trupin që lufton me mikroorganizmat. Dhe pas kësaj ka qeliza të qelizave kancerogjene, të cilat kanë anomali që i lejojnë ato të udhëtojnë si dhe të përhapen.

Shkon tek ky faktor i përhapjes që qelizat kancerogjene janë shumë më të dëmshme. "Shumë njerëz do të diagnostikohen me një tumor primar, por për sa kohë që përmbahet ky tumor, një procedurë kirurgjikale mund ta shpëtojë personin," deklaroi Christopher Yankaskas, një shkrimtar kryesor si dhe pjesëmarrës i mëparshëm i laboratorit të Konstantopulosit që aktualisht është një studiues në Thermo Fisher Shkencor.

Për eksperimentin e tyre paraprak, shkencëtarët vëzhguan qeliza të shëndetshme dhe të ekuilibruar të fibroblastit që zhvendoseshin përmes mikro kanaleve të vendosura pingul në një ngritje të ngjashme me shkallët, në të cilën lëngu mund të menaxhohej. Kur këto qeliza u futën në rrjetet ku lëngu po zhvendosej, ata i kthyen udhëzimet e tyre në reagime ndaj ankthit të qetësisë të vendosur nga qarkullimi. Sidoqoftë, kur qelizat u ndeshën me rrjete ku lëngu nuk ishte zhvendosur, ata vazhduan drejt tyre.

Shkencëtarët pas kësaj përdorën një procedurë të quajtur RNA shqetësim për të penguar qelizat që të zbulojnë TRPM7. Ajo që ata vunë re u dallua, ata deklarojnë. Kur kjo proteinë e njësisë së ndjeshmërisë ishte me të meta, qelizat e shëndetshme dhe të ekuilibruara nuk i kthyen më udhëzimet në përgjigjet e qarkullimit. "Imagjinoni që më pas të merrni kazan me një leckë furre, e cila zvogëlon ndjeshmërinë tuaj ndaj nxehtësisë," tha Konstantopulos.

Në eksperimentet e pasuksesshme shkencëtarët zbuluan se qelizat e rregullta kishin shkallë më të madhe të TRPM7 sesa qelizat sarkoma (një lloj qelizash tumorale malinje), të cilat në mënyrë të panatyrshme zbulimi i proteinave në qelizat tumorale rriti nivelin e tyre të ndjeshmërisë ndaj qarkullimit të lëngut.

Proteinat duket se parandalojnë përhapjen e qelizave tumorale përmes enëve të gjakut

Kur qelizat e rregullta kthejnë udhëzimet e tyre të lëvizjes, ato parandalojnë ekspozimin e drejtpërdrejtë ndaj ankthit të prerjes, megjithatë kjo nuk është rasti për qelizat tumorale, përshkroiKonstantopulos "Qelizat tumorale janë më pak të ndjeshme dhe kjo është arsyeja pse ato vazhdojnë të hyjnë në sistemin e qarkullimit të gjakut".

"Qëllimi ishte të shihnim nëse mund t'i merrnim këto qeliza kancerogjene dhe t'i bëjmë ato të sillen si qeliza normale", deklaroi Bera "Dhe ne arritëm ta bënim atë."

Një vlerësim i ndryshëm i informacionit të personit njerëzor zbuloi se ata me osteosarkoma, bust, stomak, si dhe qeliza kanceroze të mëlçisë që ndanin shkallë të lartë të TRPM7 kishin më shumë gjasa të jetonin më gjatë sesa ata me shkallë të reduktuar të proteinave.

Kërkohet më shumë studim kërkimor, megjithatë grupi me të vërtetë shpreson që kërkimet për në një moment mund të çojnë në trajtime krejt të reja të qelizave kancerogjene duke përdorur aktivizimin CRISPR, një pajisje interesante për redaktimin dhe rritjen e ADN-së.

"Do të na duhen zhvillime të mëtejshme para se ta çojmë këtë në mjedisin klinik, por ne besojmë se sigurojmë, për herë të parë, një pasqyrë përfundimtare të rolit të TRPM7 në një hap vendimtar të metastazës së tumorit", deklaroi Konstantopulos.