Premtuese e kërkimit të ri mbi kancerin agresiv të gjirit

qeliza kanceroze e gjirit

Terapitë më të mira të kancerit të gjirit HER2 pozitiv janë më të dobishme, shumë falë hulumtimit të ri nga një grup i udhëhequr nga mësuesi Université de Montr éal Jean-Fran çois Côté në kompaninë e citoskeletit dhe gjithashtu sistemi i hulumtimit të migrimit qelizor i Klinikës Montreal të lidhur me UdeM Instituti i Kërkimeve

Botuar në PNAS, revista e Akademisë Kombëtare të Shkencave të SH.B.A.-së, studimi i ri nga Marie-Anne Goyette, një praktikante doktorature në laboratorin e Côté, ekspozon një objektiv shërimi jashtëzakonisht premtues për t'iu përgjigjur kancerit të gjirit HER2-pozitiv.

Në kancerin e gjirit HER2 pozitiv, ndahet një gjenetikë e quajtur HER2 që reklamon një lloj agresiv të sëmundjes. Duke prekur 20 përqind të zonjave që përjetojnë kancer të gjirit në Kanada, nëntipi HER2 pozitiv lidhet me një diagnozë të keqe.

Ajo që rrezikon jetën e shumicës së individëve të kancerit është fuqia e qelizave të rritjes për t'u përhapur dhe gjithashtu për këtë arsye përhapet në organe të ndryshme të trupit, të cilat mund të pengojnë tiparet thelbësore të trupit. Gjithnjë e më shumë, ilaçet e përshtatura kanë prodhuar në të vërtetë një pritje të madhe të individëve që zbulojnë gjenetikën HER2, megjithatë regresionet janë të rregullta në disa.

Imunoterapia është një mundësi jetike për t'u marrë me këta individë rezistentë ndaj ilaçeve, por deri më tani me pak përparësi të dukshme. Si rezultat, shkencëtarët po përpiqen të forcojnë të kuptuarit e tyre të atmosferës imune të rritjeve dhe gjithashtu për këtë arsye synojnë shumë më mirë terapitë dhe gjithashtu ato që ndoshta u përgjigjen atyre.

Me këtë në mendje që grupi i Côté shqyrtoi një ndjesi jetësore në rritje të forta të quajtura hipoksi. Hipoksia shfaqet nga mungesa e oksigjenit e shkaktuar nga zhvillimi i shpejtë i rritjes, dhe gjithashtu shkakton prodhimin e metastazave, një sistem imunitar të dëmtuar të trupit dhe gjithashtu rezistencë ndaj terapisë. Me pak fjalë, duke i bërë rritjet tepër agresive ndërsa ul aftësinë e trupit për të mbrojtur veten, hipoksia reklamon zhvillimin e kancerit, i cili mund të jetë vdekjeprurës për ata që ndikohen.

Në një model paraklinik, grupi IRCM përcaktoi një proteinë të shëndetshme të quajtur AXL, aktiviteti i së cilës është thelbësore që të ndodhë hipoksia. Duke penguar aktivitetin e kësaj proteine ​​të shëndetshme në rritje, duke përdorur metoda të ndryshme unike, grupi vëzhgoi një shërim të kapilarëve dhe gjithashtu një ringjallje të atmosferës imune të rritjes. Bllokimi i aktivitetit të rritjes minimizon aftësinë e saj për t'u përhapur në organe të ndryshme të trupit.

"Asshtë sikur të kishim pasur sukses, nga njëra anë, në thyerjen e mureve mbrojtëse të tumorit kundër sistemit imunitar, duke e bërë atë më të prekshëm ndaj trajtimeve imunologjike, dhe, nga ana tjetër, në parandalimin e tumorit nga lëvizja diku tjetër , "Deklaroi Goyette, shkrimtari fillestar i hulumtimit të ri.

Mundësia e këtij hulumtimi është edhe më e rëndësishme pasi thyen akullin për kërkime shtesë mbi temën nga këndvështrimi i zonave të ndryshme të hulumtimeve biomjekësore, mendojnë shkencëtarët. Ndarja e përvojës ka verifikuar edhe një herë vlerën e saj, pretendojnë ata.

"Ilaçi i personalizuar i fundit në imunologji është përballur me rezistencë të konsiderueshme nga ky lloj i kancerit dhe ne kishim ekspertizën në kërkimin molekular për të ndihmuar në kapërcimin e këtyre pengesave," tha Côté. "Ne jo vetëm që kemi hedhur dritë mbi një mekanizëm qendror të funksionimit të disa prej tumoreve më agresive, por duke vepruar kështu ne kemi zbuluar gjithashtu një mënyrë për të krijuar një mjedis të favorshëm për trajtime më efektive."