Parandalimi i zhvillimit të sindromës së vezoreve policistike

Parandalimi i zhvillimit të sindromës së vezoreve policistike

Në një artikull shqyrtimi të botuar së fundmi në Shqyrtime të natyrës Endokrinologji, studiuesit konkludojnë se ku është fusha e kërkimit sot, në lidhje me shkaqet prapa dhe zhvillimin e sindromës së vezoreve policistike (PCOS). Ata gjithashtu shqyrtojnë se si proceset epigjenetike mund të kontribuojnë në zhvillimin e sindromës.

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) prek mbi 10% të të gjitha grave në moshën riprodhuese dhe është shkaku më i zakonshëm i pjellorisë së dëmtuar dhe zhvillimit të rezistencës ndaj insulinës dhe diabetit tip 2, sëmundjeve mendore dhe kancerit të endometrit.

Edhe pse është kaq e zakonshme dhe ka pasoja të rëndësishme, si për gratë ashtu edhe për shoqërinë, ne nuk i dimë shkaqet themelore të sindromës dhe trajtimi përqendrohet në lehtësimin e simptomave.

“Sot, ne e dimë që gratë me PCOS kanë nivele të larta të hormonit seksual mashkullor dhe se ekziston një trashëgimi e fortë. Ne kemi treguar që vajzat e grave me PCOS kanë pesë herë më shumë rrezik për të zhvilluar PCOS dhe se kjo mund t'u jepet brezave të ardhshëm. Por si është sjellë PCOS te brezat e ardhshëm është ende e paqartë, ”thotë Elisabet Stener-Victorin, profesore dhe udhëheqëse e grupit në Departamentin e Fiziologjisë dhe Farmakologjisë në KI, dhe një nga autorët e artikullit.

Studimet e skanimit të shoqatës në të gjithë gjenomin (GWAS) shpjegojnë vetëm rreth 10% të trashëgimisë. Edhe faktorë të tjerë përveç atyre gjenetikë, për shembull proceset epigjenetike, mund të çojnë në trashëgimi përkatëse përmes modifikimit të proceseve qelizore dhe fiziologjisë së tërë trupit pa ndikuar në sekuencën e ADN-së.

Gratë shtatzëna PCOS kanë vazhduar nivele të larta të hormonit seksual mashkullor gjatë gjithë shtatzënisë dhe gjithashtu fitojnë më shumë peshë, gjë që çon në rritjen e rrezikut të zhvillimit të diabetit gestacional.

"Placenta luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e fetusit në rritje, dhe ne dhe të tjerët kemi treguar se gratë me PCOS kanë shqetësime në funksionin e placentës të cilat mund të ndikojnë në fetus dhe qelizat e tij embrionale, dhe kështu teorikisht kontribuojnë në zhvillimin e PCOS në pasardhës përmes proceseve epigjenetike ”, shpjegon Elisabet Stener-Victorin.

Studimet kanë treguar gjithashtu se vajzat e porsalindura kanë një rritje të ashtuquajtur anogjenitale, një shenjë e ekspozimit të fetusit ndaj hormonit seksual mashkullor në mitër gjatë shtatzënisë. Edhe djemtë e grave me PCOS dhe vëllezërit e tyre kanë çrregullime metabolike.

"Kjo tregohet vetëm në prova të vogla klinike dhe nëse edhe burrat mund të kalojnë në sindromën dhe sëmundjet shoqëruese në brezat e ardhshëm është diçka që ne duhet ta studiojmë më tej", thotë Qiaolin Deng, bashkëautor dhe Ph.D., lektor dhe grup udhëheqës në Departamentin e Fiziologjisë dhe Farmakologjisë në KI.

“Ne diskutojmë mundësinë për të zhvilluar terapi të reja që synojnë të parandalojnë zhvillimin sesa të lehtësojnë vetëm simptomat. Kjo është gjithashtu ajo që synon kërkimi ynë. Të botojë një artikull shqyrtues në fushën e PCOS në Shqyrtime të natyrës Endokrinologji është një hap shumë i rëndësishëm për të rritur njohuritë dhe kuptimin e sindromës, ”përfundon Elisabet Stener-Victorin.