Parandalimi i kthimit të padëshiruar të kancerit të mushkërive

Parandalimi i kthimit të padëshiruar të kancerit të mushkërive

Kur një profesionist mjekësor siguron një antibiotik individual të përshkruar për një infeksion mikrobik, ata zakonisht kanë nevojë që ata të përfundojnë të gjithë terapinë, gjithashtu kur shenjat dhe simptomat zhduken. Kjo është për të garantuar që ilaçet shfarosin çdo lloj mikrobeje që qëndrojnë. Cold Spring Harbour Laborator (CSHL) Shkencëtar Vizitor Raffaella Sordella kontrolloi një çështje të krahasueshme që ndodh në disa qeliza të kancerit të mushkërive.

Përafërsisht 15% e qelizave jo të vogla të kancerit të mushkërive kanë një anomali në një receptor zhvillimi të quajtur EGFR, duke krijuar qeliza të gungave për t’u zgjeruar në mënyrë të çmendur. Studiuesit krijuan një ilaç efikas që parandalon EGFR si dhe eliminon qelizat kancerogjene, megjithatë copa zgjerohet përsëri më vonë. Sordella dëshironte të njihte pajisjet molekulare prapa këtij regresioni, si dhe saktësisht se si ta ndalonte atë.

Sordella si dhe grupi i saj zbuluan se pak përqind e qelizave kanceroze rezistente ndaj ilaçeve ekzistonin aktualisht para terapisë. Në vend që të varen nga EGFR, këto qeliza varen nga një gjenetikë shtesë (AXL) për mbijetesë. Për më tepër, ata vunë re se qelizat mund të zhvendoseshin midis këtyre "gjendjeve" të ndjeshme ndaj ilaçeve, si dhe atyre rezistente ndaj ilaçeve. Kur njerëzit përfundojnë me terapinë EGFR, rregullime arbitrare shpesh ndodhin në qelizat që qëndrojnë, duke krijuar të dy llojet e qelizave për t'u zgjeruar përsëri.

Sordella si dhe grupi i saj merreshin me profesionistë mjekësorë në Northwell Health si dhe profesorin e mëparshëm të CSHL Gregory Hannon, aktualisht në Studimin kërkimor të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar në UC Instituti Cambridge Hannon përqendrohet në mikroRNA, një grimcë që menaxhon qelizat duke u kujdesur për gjenetikën e regjistruar (replikuar) .

Parandalimi i kthimit të padëshiruar të kancerit të mushkërive

Sordella sqaron se “gjenoma është si një bibliotekë. Kështu që kur duhet të bësh një recetë për të pjekur diçka, shkon atje, transkripton recetën tënde, e nxjerr nga biblioteka, shkon në kuzhinë. Ajo që bëjnë këto mikroRNA, ata përgjojnë të gjitha recetat që dalin nga biblioteka juaj. Dhe pastaj, ata vendosin nëse kjo është një recetë për të cilën qeliza duhet të kujdeset apo jo. Pra, ata janë ata që ata i quajnë 'derëtarë' të një shteti qelizor ".

Shkencëtarët zbuluan se një mikro ARN specifik i quajtur miR335 tregon 'gjendjen' e qelizave të qelizave kancerogjene. Nëse qeliza e qelizave kanceroze hedh miR335, vendoset një ujëvarë rastesh që lejon qelizat të përdorin rrugën alternative të AXL; qelizat nuk eliminohen nga ilaçet që synojnë EGFR. Këto qeliza rezistente ndaj ilaçeve durojnë, si dhe në një moment, gunga zgjerohet prapa.

Të kuptuarit saktësisht se si shfaqet rezistenca në qelizat e kancerit të mushkërive është thelbësore për të identifikuar saktësisht se si të shpëtojmë nga një rritje. Sordella shpreson me të vërtetë që këto kërkime mund të ndihmojnë në krijimin e terapive për të eleminuar qelizat e varura si nga AXL ashtu edhe nga EGFR që nga fillimi.