Njerëz të varfër më pak të ngjarë të testohen për SARS-CoV-2, më shumë të ngjarë të shtrohen në spital, të hyjnë në ICU dhe të vdesin: studimi

SARS-CoV-2, COVID-19

Studimi i ri nga Zvicra i ofruar në Kongresin Evropian të këtij viti të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ECCMID), i mbajtur on-line këtë vit, zbulon se njerëzit që jetojnë në zona më të varfra kishin më pak të ngjarë të testoheshin për COVID-19 megjithatë ka më shumë gjasa për ekzaminim të favorshëm , të shtrohen në spital, ose të ndërrojnë jetë, krahasuar me ata në vende më të pasura. Studimi është nga Profesori Matthias Egger dhe Dr Julien Riou, Instituti i Mjekësisë Sociale dhe Parandaluese, Bern, Zvicër

Për studimin, shkrimtarët vlerësuan informacionin e monitorimit të raportuar në Zyrën Federale Zvicerane të Shëndetit Publik nga 1 Mars 2020, deri në 16 Prill 2021. Ata caktuan një rezultat për secilën shtëpi që përbëhej nga studimi, duke përdorur indeksin zviceran të socio-ekonomik vendosje (Swiss-SEP). Indeksi shpjegon 1.27 milion zona të vogla të afërsisht 50 familjeve secila në bazë të qirasë për m ², arsimit dhe mësimit dhe profesionit të kryefamiljarëve dhe grumbullimit të njerëzve, vlerësojnë secilën shtëpi nga 1 (më e varfra) në 10 (më të pasura). Modelet u ndryshuan për seksin, moshën, kantonin (vendndodhja e menaxhimit) dhe valën e epidemisë (para ose pas 8 qershorit 2020).

Analizat u bazuan në 4,129,636 ekzaminime, 609 782 ekzaminime të favorshme, 26143 shtrime në spital, 2432 pranime në ICU, 9383 viktima dhe 8,221,406 vendas. Krahasimi i ekipit më të lartë të mundshëm me ekipin më të volitshëm Swiss-SEP dhe shfrytëzimin e popullsisë bazë si ato, ata në zonat më të pasura të SEP kishin 18% më shumë gjasa të testohen për SARS-CoV-2 sesa ata në më të varfrit. Dhe, në krahasim me zonat më të varfra, ata në zonat më të pasura kishin 25% më pak gjasa për ekzaminim të favorshëm, 32% më pak të ngjarë të shtrohen në spital, 46% më pak të ngjarë të rrëfehen në ICU dhe 14% më pak të ngjarë të ndërrojnë jetë.

Shkrimtarët gjithashtu zbuluan se këto organizata në mes të zonës SEP dhe rezultatet përfundimtare ishin më të fuqishme në moshën më të re, ka shumë të ngjarë që njerëzit e sëmurë, të cilët janë tepër të përfaqësuar në ekipet e privuara socio-ekonomik, kalojnë në mosha më të reja; si rezultat, të mbijetuarit në moshat më të mëdha janë një ekip i zgjedhur me njerëz shumë më të shëndetshëm.

Shkrimtarët shprehen: “Në këtë studim të tërë popullatës për epideminë COVID-19 në Zvicër në vitet 2020-21, zbuluam se njerëzit që jetonin në zona më të pasura kishin më shumë të ngjarë të testoheshin për SARS-CoV-2 por më pak të ngjarë të dilnin pozitivë dhe të pranohen në spital ose ICU, dhe më pak të ngjarë të vdesin, krahasuar me ata në zonat më të varfra. "

Ata sqarojnë: “Incidenca më e lartë e infeksioneve SARS-CoV-2, e kombinuar me një prevalencë më të lartë të sëmundjeve bashkë-sëmundjesh në vendet më të varfra krahasuar me lagjet më të pasura ka të ngjarë të ketë kontribuar në rezultate më të këqija, përfshirë rrezikun më të lartë të shtrimit në spital dhe vdekjen. Deri në qershor 2021, mbulimi i vaksinimit ishte rritur ndjeshëm, me mbi 40% të popullsisë zvicerane që kishin marrë të paktën një dozë të vaksinës SARS-CoV-2, dhe Qeveria gradualisht po lehtëson masat parandaluese. Essentialshtë thelbësore të vazhdohet të monitorohet testimi për SARS-CoV-2, hyrja dhe marrja e vaksinimit COVID-19, dhe rezultatet e COVID-19. Qeveritë dhe sistemet e kujdesit shëndetësor duhet të adresojnë këtë pandemi të pabarazisë duke marrë masa për të zvogëluar pabarazitë shëndetësore në përgjigjen e tyre ndaj pandemisë SARS-CoV-2. "

Shkrimtarët gjithashtu nënvizojnë se ky studim tregon "ligjin e anasjelltë të kujdesit" në krijimin e një pandemie në Zvicër, midis kombeve më të pasura të globit. Legjislacioni i trajtimit të përmbysur u krijua 50 vjet më parë dhe përmend që popullatat e privuara kërkojnë më shumë kujdes shëndetësor sesa popullatat me përparësi, megjithatë në të vërtetë marrin më pak.