Mishi me bazë bimore kundrejt mishit të pulës: Nga kush marrim më shumë proteina?

fb949b3fa7a1387f2d46cb8eb16d2fca - February 3, 2023Shkruar nga Annie Lennon më 23 qershor 2022- Fakti i ekzaminuar nga Alexandra Sanfins, PhDNjë pjatë me tofu të pjekur në skarë në një pjatë të mbushur me qepë të njoma

  • Studiuesit kundërshtuan thithjen e proteinave midis mishit me bazë bimore si dhe mishit të shpendëve.
  • Thithja e proteinave ishte më e madhe për mishin e shpendëve sesa për mishin me bazë bimore
  • Shkencëtarët përfunduan se vlera dietike e mishit me bazë bimore mund të rritet duke përshtatur zgjidhjen, si dhe problemet e prodhimit.

Në vitet aktuale, mishrat me bazë bimore në fakt kanë përfunduar të jenë më tipikë si një mjet për të 'shijuar shijen e mishit' pa dëmtuar kafshët shtëpiake ose atmosferën.

Megjithëse nivelet e pakta të mishit me bazë bimore si dhe niveli i kolesterolit mund të ndihmojnë në reduktimin e peshës së tepërt, si dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës, studimet kërkimore tregojnë se ato mund të jenë shumë më pak të absorbueshme se mishi me origjinë shtazore.

Të dish më shumë se si përthithen proteinat e shëndetshme me bazë bimore mund të ndihmojë në vlerësimin e përshtatshmërisë së tyre si një burim kryesor i proteinave ushqyese.

Kohët e fundit, shkencëtarët krahasuan thithjen e proteinave nga mishi me bazë bimore me mishin e shpendëve. Ata zbuluan se proteina me bazë bimore thithej shumë më pak gjatë një procedure të tretjes së ushqimit in-vitro sesa proteina nga shpendët.

Studimi hulumtues u publikua në Journal of Agricultural as Food Chemistry

Me bazë bimore kundrejt shpendëve

Për studimin kërkimor, shkencëtarët prodhuan një mish 'pule' me bazë bimore nga koncentrati i sojës si dhe gluteni i grurit. Produkti përfundimtar kishte një material proteinik prej 24.2%.

Më pas, mishi me bazë bimore u përgatit së bashku me mishin e shpendëve, u blua për të përsëritur procedurën e përtypjes, si dhe u kalua përmes një filtri 2.36 mm për të parandaluar rezultatet e shkaktuara nga madhësia e shembullit në tretjen e ushqimit për të dy shembujt.

Pas kësaj, 'grumbullat e mishit' që rezultuan ndërmorën ekzaminime të shumta të mbarësimit artificial për të versionuar përthithjen e proteinave gjatë tretjes së ushqimit.

Nga këto ekzaminime, shkencëtarët zbuluan se tretshmëria në ujë e mishrave me bazë bimore u rrit ngadalë gjatë tretjes së ushqimit me inseminim artificial, duke arritur në rreth 8% pas tretjes së ushqimit në stomak dhe më pas në 14% në fund të tretjes së ushqimit të traktit tretës.

Megjithatë, ata zbuluan se peptidet e shpendëve ishin rregullisht më të tretshëm në ujë sesa peptidet me bazë bimore.

Për më tepër, ata mbajtën parasysh se nga 110 peptidet e përcaktuara në mishin me bazë bimore, rreth 50% qëndruan pas procedurës së tretjes së ushqimit.

Ndërkohë, nga më shumë se 500 peptidet e përcaktuara në mishin e shpendëve, vetëm 15% qëndruan pas tretjes së ushqimit. Kjo, sipas tyre, rekomandoi që peptidet në shpendë të përthithen më lehtë sesa ato nga burimet me bazë bimore.

Pajisjet themelore

Kur u pyet se çfarë mund të përshkruajë pse qelizat njerëzore marrin shumë më pak proteina nga mishi me bazë bimore sesa shpendët, Dr Da Chen, një shkencëtar post-doktoraturë në Universitetin Shtetëror të Ohajos, si dhe shkrimtar i studimit kërkimor, informoi "Detonic.shop":

“Proteinat i nënshtrohen tretjes përpara se të përthithen nga qelizat epiteliale të zorrëve të njeriut. Pas tretjes, proteinat bëhen kryesisht peptide. Është raportuar se madhësia dhe polariteti i peptideve lidhen ngushtë me përthithjen e tyre.

“Në studimin tonë, peptidet e prodhuara nga tretja e mishit me bazë bimore ishin më të mëdha [dhe më pak të tretshme në ujë], gjë që i bën ata të kalojnë nëpër qelizat epiteliale më ngadalë në krahasim me pulën, duke rezultuar në më pak efikasitet të përthithjes,” diskutoi ai.

Profesor VM (Bala) Balasubramaniam, nga Departamenti i Shkencës së Ushqimit dhe Teknologjisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos, që nuk ishte i lidhur me studimin kërkimor, u pajtua.

“Unë pajtohem me vëzhgimin e autorit për këtë. Siç vunë në dukje ata, proteinat e mishit të pulës shfaqën kapacitet më të mirë të fryrjes, gjë që ndihmon në promovimin e enzimave tretëse. Proteinat e sojës përmbajnë disa faktorë antiushqyes (p.sh., fitat dhe taninet) të cilët mund të kufizojnë hidrolizën e proteinave [tretshmërinë në ujë],” informoi ai MNT.

"Përveç kësaj, ndryshimet strukturore midis ushqimeve me bazë bimore dhe shtazore mund të ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si lirohen proteinat," përfshiu ai.

David Julian McClements, mësues i shquar në Departamentin e Shkencës së Ushqimit në Universitetin e Masaçusets, i cili gjithashtu nuk ishte i lidhur me studimin kërkimor, mbajti parasysh se tretshmëria si dhe përthithja mbështeten në një numër elementësh, të përbërë nga:

  • lloj proteine
  • denatyrimi i proteinave
  • grumbullimi i proteinave
  • rezultatet e matricës së ushqimit
  • elemente antiushqyese
  • trajtimi si dhe qasjet e përgatitjes së ushqimit

Prandaj ai pretendoi se kërkimet nga ky studim kërkimor nuk mund të vendosnin të gjitha kontrastet e mishit me bazë bimore.

Një shembull i kësaj është se gluteni i grurit nuk është i tretshëm në ujë, si dhe ka kornizë më jofleksibil se soja, si dhe proteinat e shëndetshme të shpendëve duke e bërë atë shumë më pak të absorbueshëm. Meqenëse mishi i bazuar në plan në këtë studim kërkimor ishte 28% grurë, sot kërkimet për mund të mos përdorin mish me bazë bimore të bërë thjesht nga soja.

Ende burime të mëdha të proteinave

Shkrimtarët përfunduan se vlera dietike e mishit me bazë bimore mund të rritet duke përshtatur zgjidhjen, si dhe problemet e prodhimit.

“Kur vlerësohet cilësia e mishit me bazë bimore, duhet të merret parasysh jo vetëm cilësia, por edhe ushqimi i proteinave,” tha Dr. Da Chen për MNT.

“Gjetjet e studimit fillojnë të ofrojnë një pasqyrë se si proteinat e ndryshme bimore dhe shtazore ndikojnë në shëndetin e njeriut. Kjo do t'u mundësojë përpunuesve të ushqimit të kuptojnë avantazhet dhe kufizimet e teknologjive dhe përbërësve të ndryshëm të përpunimit të ushqimit.”
– Prof Balasubramaniam

Dr. Chen gjithashtu theksoi se mishi me bazë bimore ishin ende burime të mundshme të proteinave.

“Për konsumatorët, mishi me bazë bimore do të ofronte ende ushqim të vlefshëm proteinik, sepse përmban një profil të mirë të aminoacideve. Nëse konsumatorët duhet të hanë më shumë mish me bazë bimore për të marrë ushqim ekuivalent, është jashtë objektit të studimit aktual, sepse varet nga marrja ditore e proteinave, e cila nuk është kryer,” pohoi ai.

Kërkohen studime më të mëdha kërkimore

Kur u pyet në lidhje me kufizimet e studimit kërkimor, Dr Chen pohoi, "Ne përdorëm vetëm proteinat e sojës/grurit si burimin kryesor të proteinave për prodhimin analog të mishit, për ata që prodhojnë me proteina të tjera ose formulime të ndryshme, rezultatet mund të jenë të ndryshme."

“Studimi ynë [gjithashtu] përdori vetëm tretje in vitro, mund të tregojë disa ndryshime në krahasim me atë të tretjes in vivo. [Studimet] e ardhshme duhet të përqendrohen më shumë në provat klinike,” përfshiu ai.

Dr McClements megjithatë mbajti parasysh se ky studim kërkimor, si dhe të tjerë si ai, janë thelbësorë. Ai pohoi: “Nëse do të zëvendësojmë ushqimet shtazore me alternativa me bazë bimore, nuk duam të kemi ndonjë efekt negativ në ushqimin dhe shëndetin e njeriut”.

“Rrjedhimisht, është e rëndësishme të dizajnohen ushqime me bazë bimore që të kenë profile të ngjashme ose më të mira ushqyese dhe sjellje të tretshmërisë/thithjes si ushqimet me bazë shtazore që janë krijuar për t'i zëvendësuar,” përfundoi ai.

Ne dëshirojmë t'ju informojmë për një tjetër projekt shumë interesant që ndihmon për të fituar para në botën moderne: sinjalet tregtare për pompa e ardhshme e kriptomonedhës në Binance shkëmbim nga kanali i fshehtë Telegram i investitorëve.Shikoni në YouTube rreth sinjalet e kriptopompës dhe tregtarët VIP club.