Pfizer COVID-19 shtytësi përforcues shtrihet në mbrojtje të fortë, thotë kompania, vaksina po azhurnohet për të synuar variantin Delta

Karen Weintraub   | SHBA SOTa1b5b65d735ec9526d1fc770f60b1624 - September 19, 2021luajTrego Titullin Fshih variantin Delta Delta: Si ndikon tek personat e vaksinuar që mbajnë maska ​​Varianti Delta po përhapet në SH.B.A., por OBSH, CDC dhe qeveritë lokale kanë dhënë udhëzime kontradiktore për veshjen e maskave. Këtu është ajo që ne dimë. Vetëm FAQs, USA SOT

Një regjistrim përforcues i vaksinës COVID-19 i bërë nga Pfizer dhe BioNTech zgjeron fuqimisht mbrojtjen, tregon një studim i ri nga kompanitë, dhe ata po zhvillojnë një vaksinë të drejtuar direkt në variantin Delta, i cili u ngrit për herë të parë në Indi.

Kompanitë thonë se ata kanë demonstruar se një dozë e tretë e vaksinës së tyre, e dhënë gjashtë muaj pas të dytës, rrit antitrupat neutralizues pesë deri në dhjetëfish kundër virusit origjinal dhe të ashtuquajturës variant Beta, i cili u identifikua për herë të parë në Afrikën e Jugut. Përforcuesi gjithashtu u gjet i sigurt.

Ata planifikojnë së shpejti t'i publikojnë këto të dhëna dhe t'i paraqesin pranë Administratës së Ushqimit dhe Barnave për autorizim.

As kompanitë dhe as qeveria nuk rekomandojnë aktive të shtëna, derisa siguria dhe efektiviteti i tyre të mund të hulumtohen plotësisht.

Në një deklaratë të përbashkët të enjten vonë, FDA dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve theksuan se njerëzit që janë vaksinuar plotësisht nuk kanë nevojë për goditje përforcuese ende. 

"FDA, CDC dhe NIH janë të angazhuar në një proces rigoroz të bazuar në shkencë për të shqyrtuar nëse një nxitës mund të jetë i nevojshëm," sipas deklaratës së qeverisë. "Ky proces merr parasysh të dhënat laboratorike, të dhënat e provave klinike dhe të dhënat e grupit - të cilat mund të përfshijnë të dhëna nga kompani specifike farmaceutike, por nuk mbështeten vetëm në ato të dhëna ... Ne jemi të përgatitur për doza përforcuese nëse dhe kur shkenca demonstron se ato janë e nevojshme. ”

Varianti shumë ngjitës Delta tani përbën pak më shumë se gjysmën e rasteve COVID-19 në Shtetet e Bashkuara, sipas CDC.

Një njoftim i lajmeve Pfizer-BioNTech lëshuar të Enjten pasdite tha se për shkak se dy doza të vaksinës së tyre duket të jenë efektive kundër variantit Delta, kompanitë besojnë se një dozë e tretë do ta zgjaste atë mbrojtje.

"Pfizer dhe BioNTech po kryejnë teste për të konfirmuar këtë pritje," sipas njoftimit.

Mbrojtja ndaj sëmundjes së rëndë mbeti e fortë gjashtë muaj pas vaksinimit, por efektiviteti kundër sëmundjes simptomatike filloi të bjerë drejt fundit të asaj periudhe, thanë kompanitë. Kjo, plus ardhja e varianteve të reja, "janë faktorët kryesorë që nxisin besimin tonë se një dozë përforcuese ka të ngjarë të jetë e nevojshme për të ruajtur nivelet më të larta të mbrojtjes", përfundoi njoftimi i ri.

Kompanitë gjithashtu po azhurnojnë vaksinën e tyre, të quajtur BNT162b2, për të adresuar direkt variantin Delta. Ata aktualisht po prodhojnë materiale për një provë klinike, të cilën ata presin të fillojnë në gusht, në pritje të miratimeve rregullatore.

Olivier Schwartz, kreu i Njësisë së Virusit dhe Imunitetit, në Institut Pasteur në Paris, botoi një artikull shkencor të enjten, duke treguar se dy doza të Pfizer-BioNTech vaksina mbron nga varianti Delta, megjithëse një dozë e vetme nuk e bën.

"Vaksinat janë të mira", tha ai, duke përfshirë edhe Moderna dhe vaksinën me dozë të vetme Johnson & Johnson, e cila gjithashtu kohët e fundit u tregua e efektshme kundër variantit Delta. Por nuk është e qartë se sa do të zgjasë ajo mbrojtje. 

Antitrupat neutralizues të nevojshëm për të luftuar virusin bien ndjeshëm me një vit pas një infeksioni natyror, tha ai. Dikush që ishte infektuar dhe më pas merr një goditje të vetme rrit nivelet e tyre të antitrupave 100 deri në 1,000 herë, tha ai. "Nëse tashmë jeni infektuar gjatë valës së parë, marrja e një doze vaksine është shumë efikase", tha ai.

Varianti Delta ka bërë të paefektshëm një trajtim të bërë nga Lilly, i njohur si një koktej antitrupi monoklonal, tregoi studimi i Schwartz. Administrata e Ushqimit dhe Barnave kohët e fundit hoqi autorizimin për atë trajtim, megjithëse një i ngjashëm, i bërë nga Regeneron, mbetet i disponueshëm dhe efektiv, tha ai. 

Kontaktoni Karen Weintraub në kweintraub@usatoday.com.

Mbulimi i shëndetit dhe sigurisë së pacientit në "Detonic.shop" është bërë i mundur pjesërisht nga një grant nga Fondacioni Masimo për Etikë, Inovacion dhe Konkurrencë në Shëndetësi. Fondacioni Masimo nuk ofron të dhëna editoriale.

Facebook Twitter Email