Implanti i personalizuar i shtypur 3D i gjurit mund të ndihmojë mijëra vuajtës të artritit

Implanti i personalizuar në gju i shtypur 3D mund të ndihmojë mijëra të sëmurë nga artriti

Një trajtim i ri novator që përdor implantet e shtypura 3-D dhe që mund të sjellë lehtësim për dhjetëra mijëra të sëmurë nga artrozë në gju ka marrë miratimin për tu gjykuar në pacientët në Mbretërinë e Bashkuar, pas një gjykimi virtual "në-siliko" që demonstroi sigurinë e tij.

Trajtimi i hershëm i personalizuar i artrozës së gjurit, i zhvilluar nga inxhinierët në Universitetin e Qendrës së Bath-it për Inovacionin Terapeutik (CTI), përdor teknologjinë më të lartë të shtypjes së metaleve 3-D për të bërë pllaka të personalizuara të shkallës mjekësore-aliazh titani që përshtaten në mënyrë të përsosur për çdo pacient.

Trajtimi TOKA (Osteotomia e Përshtatur për Shtrirjen e Gjurit) përmirëson procedurën operative dhe përshtatjen e pllakave të osteotomisë me tibial të lartë (HTO) të përdorura për të rirreshtuar gjurin e një pacienti, duke i bërë ata më të qëndrueshëm, të rehatshëm dhe më të aftë të mbajnë peshë sesa pllakat ekzistuese gjenerike. Teknika thjeshton operacionin HTO, duke i bërë operacionet më të shpejta dhe për këtë arsye më të sigurta.

Pllakat HTO tashmë janë testuar sigurisht virtualisht, në një provë të bazuar në kompjuter duke përdorur të dhëna të skanimit CT nga 28 pacientë. Prova klinike në siliko, e para në botë që demonstroi sigurinë e një pajisjeje ortopedike, modeloi streset që do të ushtroheshin në pllakat e porositura dhe tregoi se ato do të ishin të krahasueshme në siguri me trajtimin standard.

Profesori Richie Gill, nga Qendra për Inovacionin Terapeutik, thotë: “Osteartroza e gjurit është një çështje kryesore shëndetësore, shoqërore dhe ekonomike dhe nuk merr aq vëmendje sa duhet. Një e katërta e grave mbi 45 vjeç e kanë atë, dhe rreth 15 përqind e burrave, kështu që është një barrë e konsiderueshme me të cilën jetojnë shumë.

“Zëvendësimi i gjurit është i dobishëm vetëm për osteoartritin në fazën përfundimtare, kështu që ju mund të keni dhimbje dhe duhet të jetoni me aftësi të kufizuara për një kohë të gjatë, potencialisht dekada, para se të jetë e mundur. Shpresojmë që procesi i ri i TOKA-s që kemi zhvilluar do ta ndryshojë atë. ”

Pacientët me artrozë në gju që i nënshtrohen TOKA do t'i nënshtrohen një skanimi CT 3-D të gjurit të tyre, para se të krijohet një udhëzues dhe pllakë e personalizuar e shtypur 3-D, e formuar të dy në kockën e tibisë (shin). Udhëzuesi kirurgjik thjeshton operacionin dhe është krijuar për të përmirësuar saktësinë kirurgjikale.

Procesi gjithashtu sheh zbatimin e parë të fijeve të vidave të shtypura 3-D në pllakat HTO, që do të thotë se ato mund të pozicionohen në mënyrë optimale për t'i ndihmuar në sigurimin e tyre kundër kockave.

Provat për të filluar pasi qendrat klinike të rihapen për kirurgji elektive

Kur qendrat klinike të kthehen në kryerjen e një operacioni me zgjedhje, që pritet më vonë këtë vit, provat do të fillojnë. Spitalet në Bath, Bristol, Exeter dhe Cardiff do të marrin pjesë në një provë kontrolli të rastësishme për të krahasuar rezultatet e pacientit me një procedurë ekzistuese gjenerike HTO.

Testet e teknikës TOKA kanë filluar tashmë në Itali, ku deri më tani 25 pacientë morën targa të reja të personalizuara HTO si pjesë e një prove në Institutin Rizzoli në Bolonjë.

Kirurgjia e Osteotomisë Tibiale të Lartë (HTO) rindërton nyjen e gjurit duke bërë një prerje të tibisë (kockës së shin) dhe duke hapur një hendek të vogël, i cili duhet të stabilizohet nga një pllakë metalike. Kjo ristrukturim e zhvendos ngarkesën në një pjesë më pak të 'veshur' të gjurit. Rezultatet e pacientit varen nga sa saktësisht bëhet prerja dhe hapet hendeku.

Prof Gill shton: “Kirurgjia HTO ka një histori të gjatë klinike dhe ka rezultate shumë të mira nëse bëhet me saktësi. Vështirësia që kanë kirurgët është arritja e saktësisë së lartë, prandaj kemi krijuar metodën TOKA, e cila fillon me skanim CT dhe plan dixhital.

"Printimi 3-D i implantit të gjurit të zakonshëm dhe kryerja e skanimit para operacionit do të thotë që kirurgët do të dinë saktësisht se çfarë do të shohin para se të operojnë dhe ku do të shkojë implantimi."

“Përveç që një kirurg të jetë në gjendje të planifikojë saktësisht një operacion, një udhëzues kirurgjik (ose zhig) dhe një implant pllake, secili i personalizuar për pacientin, mund të shtypet automatikisht 3-D bazuar në të dhënat e skanimit.

"Antlyshtë e rëndësishme që ky lloj i trajtimit lehtëson simptomat e artrozës së gjurit duke ruajtur nyjen natyrore."

Elementi i para-planifikimit thjeshtëson shumë operacionin dhe mund të shkurtojë kohën në tryezën e operacionit nga dy orë në rreth 30 minuta.

Puna deri më sot dhe gjykimi në Mbretërinë e Bashkuar mbështetet dhe financohet nga Versus Arthritis UK. Prova në silicë është botuar në Mjekësia e komunikimeve.