Njerëzve që u janë dhënë baktere 'miqësore' në pikat e hundës të mbrojtura nga meningjiti

meningjit

Udhëhequr nga Profesor Robert Read si dhe Dr. Jay Laver nga NIHR Southampton Biomedical Research Center si dhe nga Universiteti i Southampton, studimi i ri i imunologjisë është i pari në llojin e tij.

Së bashku ata vendosën një gjenetikë pikërisht në një lloj të sigurt të baktereve, që e lejon atë të vazhdojë të jetë në hundë, si dhe të vendosë një veprim imunitar. Ata pas kësaj prezantuan këto baktere në hundët e vullnetarëve të shëndetshëm dhe të ekuilibruar duke përdorur pika hundësh.

Rezultatet, të publikuara në ditar Science Translational Medicine, zbuloi një veprim të fortë imunitar kundër baktereve që shkaktojnë shkathtimin. Ata informacione përveç kësaj zbulojnë një mbrojtje të qëndrueshme.

Meningjiti zhvillohet te njerëzit e ekipeve të çdo moshe, por ndikon kryesisht tek foshnjat, të vegjlit dhe të moshuarit. Meningjiti meningokoksik është një lloj mikrob i sëmundjes, duke shkaktuar 1,500 raste në vit në Mbretërinë e Bashkuar. Mund të sjellë fatalitet në 4 orë pasi të fillojnë shenjat.

Rreth 10% e të rriturve sjellin N. meningitidis në pjesën e pasme të hundës, si dhe në fyt pa indikacione ose shenja. Sidoqoftë, te disa njerëz mund të futet në qarkullimin e gjakut. Kjo mund të sjellë probleme vdekjeprurëse që konsistojnë në meningjit, si dhe helmim të gjakut (septicemia).

Bakteret "miqësore" Neisseria lactamica (N. lactamica) gjithashtu jetojnë në hundët e disa njerëzve normalisht. Duke banuar në hundë, ajo mbron nga një lloj serioz i meningjitit. Ajo e bën këtë duke refuzuar një kontroll të afërmit të tij të ngushtë Neisseria meningitidis (N. meningitidis).

Informacioni krejt i ri përmirëson punën e mëparshme të grupit duke synuar të manipulojë këtë ndjesi krejt natyrale. Ky studim hulumtues zbuloi se pikat e hundës të N. lactamica ndaluan N. meningitidis të pastrohej në 60% të individëve.

Për ata njerëz, N. lactamica kishte mbyllur në të vërtetë të afërmin e saj të dëmshëm. Kjo nxiti punë për ta bërë N. lactamica shumë më efikase në zhvendosjen e N. meningitidit.

Grupi e bëri këtë duke e vendosur atë në mesin e veglave thelbësore të N. meningitidis, një proteinë e shëndetshme në sipërfaqe "ngjitëse" që kap qelizat e rreshtuara të thenozës. it– nivelimin e zonës për argëtim.

Si dhe duke gjeneruar një veprim imunitar më të fuqishëm, ato baktere të ndryshuara mbetën shumë më gjatë. I pranishëm për të paktën 28 ​​ditë, me shumicën e individëve (86%) ende duke e ngarkuar atë në 90 ditë, nuk krijoi shenja të pafavorshme.

Rezultatet e studimit kërkimor, i cili u financua nga Këshilli i Kërkimeve Mjekësore, janë garantuese për këtë metodë krejt të re të ndalimit të infeksioneve vdekjeprurëse, pa ilaçe. Ashtë një teknikë që mund të jetë thelbësore përballë zgjerimit të rezistencës antimikrobike.

Dr Jay Laver, Studiues i Lartë i Studimit në Mikrobiologjinë Molekulare në Universitetin e Southampton, komentoi, “Megjithëse ky studim ka identifikuar potencialin e teknologjisë sonë rekombinante N. lactamica për mbrojtjen e njerëzve nga sëmundja meningokoksike, teknologjia themelore e platformës ka zbatime më të gjera.

"Inshtë në teori e mundur që të ndajmë çdo lloj antigjeni në bakteret tona, gjë që nënkupton se ne mund t'i rregullojmë ato për t'u marrë me një shumëllojshmëri të gjerë të infeksioneve që marrin në trup me sistemin e sipërm të sistemit të frymëmarrjes. Në përmirësimin e shpërndarjes së antigjeneve të injeksionit, përparimet në biologjinë artificiale do të thotë që ne gjithashtu mund të përdorim baktere të ndryshuara gjenetikisht për të prodhuar, si dhe për të siguruar terapi grimca në të ardhmen.

Prof Read, Drejtori i Qendrës së Kërkimeve Biomjekësore të NIHR Southampton, tha, "Kjo punë në të vërtetë ka zbuluar se është e mundshme të mbrojmë njerëzit nga kushtet e rënda duke përdorur pika hundësh që kanë ndryshuar gjenetikisht bakteret e këndshme. Ne besojmë se kjo ka shumë të ngjarë të jetë efektive si dhe metodën e preferuar për të mbrojtur njerëzit nga një sërë kushtesh në të ardhmen. "