Pandemia e rezistencës ndaj antibiotikëve po vret fëmijët në Bangladesh

antibiotikët

Rezistenca ndaj antibiotikëve është e zakonshme dhe shpesh vdekjeprurëse midis fëmijëve me pneumoni në Bangladesh, sipas një studimi të ri të bashkëautorizuar nga studiues nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts (MGH) me kolegë në Qendrën Ndërkombëtare për Kërkimin e Sëmundjeve Diarrheal, Bangladesh (shkurtuar si icddr, b). Ky studim, i cili shfaqet në ditar Sëmundjet infektive të Forumit të Hapur, ofron një paralajmërim të hershëm se një pandemi e rezistencës potencialisht vdekjeprurëse ndaj antibiotikëve është në proces dhe mund të përhapet në të gjithë globin.

Studimi u drejtua nga Mohammod Jobayer Chisti, MD, Ph.D., një shkencëtar i vjetër në icddr, Divizioni i Shërbimeve Klinike dhe të Ushqimit. Chisti u frymëzua për të kryer hulumtimin kur vuri re se spitali i lidhur me icddr, b po pranonte gjithnjë e më shumë fëmijë të vegjël me pneumoni të cilët ishin shumë rezistent ndaj trajtimit me antibiotikë standardë. "Në spitalin tonë, dhjetëra fëmijë vdiqën nga pneumonia midis 2014 dhe 2017, pavarësisht marrjes së antibiotikëve të rekomanduar të Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe mbështetjes së shtuar të frymëmarrjes," thotë Chisti.

Pneumonia është një infeksion i mushkërive që shkakton mbushjen e qeseve të ajrit me lëng dhe qelb, duke prodhuar kollë, ethe, probleme me frymëmarrjen dhe simptoma të tjera. Pa trajtim efektiv, infeksioni mund të jetë fatal; pneumonia është shkaku më i zakonshëm i vdekjes tek fëmijët e vegjël, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Në fëmijët e vegjël, pneumonia mund të shkaktohet nga viruse, por lloje të caktuara të baktereve janë gjithashtu burime të zakonshme të infeksionit. Në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera me të ardhura të larta, Staphylococcus ("staph"), Streptococcus ("strep") dhe Haemophilus influenzae janë shkaqet më të zakonshme bakteriale të pneumonisë, të cilat zakonisht i përgjigjen mirë terapisë me antibiotikë. Vaksinat për dy të fundit kanë shpëtuar jetë të panumërta në të gjithë botën.

Sidoqoftë, kur Chisti dhe kolegët e tij ekzaminuan të dhënat shëndetësore të më shumë se 4,000 fëmijëve nën moshën pesë vjeç me pneumoni të pranuar në spitalin e tyre midis 2014 dhe 2017, ata zbuluan se po ndodhte një model shumë i ndryshëm i infeksioneve bakteriale. Infeksionet e zakonshme të staphit dhe strepit që zakonisht shkaktojnë pneumoni në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë ishin relativisht të rralla. Midis fëmijëve që kishin një kulturë pozitive, bakteret gram-negative ishin përgjegjëse për 77 përqind të infeksioneve, përfshirë Pseudomonas, E. coli, Salmonella dhe Klebsiella.

"Kjo është krejtësisht e ndryshme nga ajo që jam mësuar në praktikën time në Boston", thotë Jason Harris, MD, MPH, bashkë-autor i parë i studimit dhe shefi i divizionit të Pediatrisë Globale të Shëndetit në Spitalin e Përgjithshëm të Fëmijëve në Massachusetts. Për fat të keq, shton ai, "bakteret gram-negative që pamë tek këta fëmijë janë të njohur për rezistencën ndaj antibiotikëve". Me zgjuarsi: Rreth 40 për qind e infeksioneve bakteriale gram-negative në këtë studim i rezistuan trajtimit me antibiotikë të vijës së parë dhe të dytë që përdoren rregullisht për të trajtuar pneumoninë. Më alarmante, fëmijët që kishin infeksione bakteriale rezistente ndaj antibiotikëve kishin 17 herë më shumë mundësi se të tjerët pa infeksione bakteriale të vdisnin.

Harris beson se këto rezultate janë dëshmi e qartë se shqetësimet e gjata se rezistenca ndaj antibiotikëve do të bëhet një kërcënim vdekjeprurës nuk janë më teorike - problemi ka zënë rrënjë. "Këta fëmijë tashmë po vdesin herët për shkak të baktereve rezistente ndaj antibiotikëve, nga çfarë do të ishte një infeksion rutinë në pjesë të tjera të botës", thotë Harris. “Dhe ky ishte në një spital në Bangladesh. Ekstrapoloni këto zbulime në të gjithë një vend me 163 milion njerëz, dhe më pas në një rajon më të madh ku rezistenca ndaj antibiotikëve po shfaqet, dhe numri i përgjithshëm është ndoshta i madh. "

Ekziston një nevojë urgjente për të adresuar faktorët që promovojnë rezistencën ndaj antibiotikëve në Bangladesh, thotë Tahmeed Ahmed, Ph.D., drejtor ekzekutiv i icddr, b dhe autor i lartë i studimit. Për fillestarët, antibiotikët mund të blihen pa recetë në vend dhe shumë njerëz i përdorin ato për të vetë-trajtuar gjendje të tilla si dizenteria, ftohja, kolla dhe ethet. Keqpërdorimi i antibiotikëve nxit përhapjen e baktereve që i rezistojnë ilaçeve. "Ne mund të jemi në gjendje të zvogëlojmë këtë rezistencë të dukshme bakteriale duke përmirësuar administrimin e antibiotikëve, veçanërisht në mjedisin ambulator", thotë Ahmed. Testimi laboratorik për diagnostikimin e infeksioneve bakteriale është gjithashtu joadekuat në vend. "Për më tepër, mungesa e qasjes në ujë të pastër dhe higjena adekuate ndihmon përhapjen e baktereve që janë rezistente ndaj antibiotikëve," shton Ahmed. Përmirësimet në infrastrukturën e kujdesit shëndetësor dhe ndryshimet e politikave për të frenuar keqpërdorimin e antibiotikëve janë thelbësore, argumenton ai, megjithëse Ahmed vëren se sistemi i kujdesit shëndetësor në Bangladesh gjithashtu ka nevojë për qasje më të mirë në terapitë më të përparuara me antibiotikë për infeksione rezistente.

Nëse këto dhe hapa të tjerë nuk merren tani, është vetëm çështje kohe që problemi i rezistencës së përhapur vdekjeprurëse ndaj antibiotikëve të përhapet në të gjithë botën, vëren Harris. "Ne e dimë që marrja e rezistencës ndaj antibiotikëve është shumë e zakonshme tek udhëtarët dhe se kur bakteret shumë rezistente shfaqen në një pjesë të botës, ato në fund të fundit rriten kudo", thotë ai, duke krahasuar problemin me një krizë tjetër globale të kujdesit shëndetësor. “Nëse COVID-19 ishte një cunami, atëherë rezistenca ndaj shfaqjes së antibiotikëve është si një ujë që del nga përmbytja. Dhe janë fëmijët në Bangladesh që po shkojnë nën gjendjen e tyre ".