Pandemia rrit kohën e ekranit, ul aktivitetin fizik tek fëmijët

fëmijë

Porositë e qëndrimit në shtëpi gjatë gjithë lartësisë së pandemisë COVID-19 në vitin 2020 sollën një zvogëlim të aktivitetit fizik të fëmijëve si dhe një rritje në kohën e ekranit, zbulon 2 studime të reja kërkimore nga Shkolla Brown në Universitetin e Washingtonit në St Louis.

"Urdhrat e qëndrimit në shtëpi nga marsi deri në maj të vitit 2020 krijuan zhvendosje masive në punë, shkollë dhe jetën familjare", pohoi Amy Eyler, mësuese e asociuar, si dhe një specialist për aktivitetin fizik si dhe peshën e tepërt të të rinjve. “Shumica e prindërve në këto studime raportuan një rënie të perceptuar të aktivitetit fizik të fëmijëve të tyre gjatë asaj kohe. Kjo ulje, edhe nëse është e përkohshme, mund të ndikojë negativisht në shëndetin e fëmijëve. ”

Eyler është shkrimtari i parë i dokumenteve "Perceptimi i Prindërve për Ndryshimet në Aktivitetin Fizik të Fëmijëve Gjatë Urdhrave të Qëndrimit në Shtëpi COVID-19" të lëshuar në Kufijtë në shëndetin publik si dhe "Aktiviteti Fizik i Fëmijëve dhe Koha e Ekranit gjatë Pandemisë COVID-19: Një Hulumtim Cilësor i Perceptimeve të Prindërve" i lëshuar në revistëRishikimi i politikave të sjelljes shëndetësore

Në studimin e parë kërkimor, Eyler si dhe bashkëautorët e saj vlerësuan nënat dhe baballarët e fëmijëve të moshës 5-12 vjeç. Të dhënat nga 245 nënat dhe baballarët u vlerësuan. Një pjesë e madhe (63.7%) e nënave dhe baballarëve raportuan një ulje të aktivitetit fizik të fëmijëve gjatë gjithë kohës së qëndrimit në shtëpi. Më shumë nëna dhe baballarë sugjeruan që pengesat shoqërore të tilla si mungesa e aksesit për miqtë ishin një shqetësim më i madh sesa mungesa e zonave për të luajtur.

Në studimin e 2-të kërkimor, Eyler si dhe bashkëautorët e saj zbuluan se koha e ekranit u rrit ndërsa aktiviteti fizik zvogëlohej.

"Ne nuk e dimë ndikimin afatgjatë të këtyre ndryshimeve të sjelljes," pohoi Eyler. “A do të rifillojnë fëmijët nivelet e aktivitetit para-COVID? Na duhet më shumë hulumtim për të na ndihmuar ta ndjekim këtë me kalimin e kohës. "