Gjenet tona formojnë bakteret tona të zorrëve, tregon studimi i ri

Gjenet tona formojnë bakteret tona të zorrëve, tregon studimi i ri

Mikrobioma jonë e zorrëve - "pylli i shiut" gjithnjë në ndryshim i baktereve që jetojnë në zorrët tona - ndikohet kryesisht nga stili ynë i jetës, duke përfshirë atë që hamë ose ilaçet që marrim, tregojnë shumica e studimeve.

Por një studim i Universitetit të Notre Dame ka gjetur një komponent gjenetik shumë më të madh në lojë sesa njihej dikur.

Në studimin, botuar së fundmi në Shkencë, studiuesit zbuluan se shumica e baktereve në mikrobiomën e zorrëve janë të trashëgueshme pasi shikuan më shumë se 16,000 profile të mikrobeve të zorrëve të mbledhura gjatë 14 viteve nga një popullatë e studiuar prej shumë kohësh në Parkun Kombëtar Amboseli të Kenisë. Sidoqoftë, kjo trashëgueshmëri ndryshon me kalimin e kohës, nëpër stinë dhe me moshën. Ekipi gjithashtu zbuloi se disa nga tiparet e mikrobiomës të trashëgueshme në babagneze janë gjithashtu të trashëgueshme tek njerëzit.

"Ambienti luan një rol më të madh në formësimin e mikrobiomës sesa gjenet tuaja, por ajo që bën ky studim është që të na largojë nga ideja se gjenet luajnë shumë pak rol në mikrobiomën tek ideja se gjenet luajnë një rol të përhapur, nëse janë të vogël, ”Tha Elizabeth Archie, profesoreshë në Departamentin e Shkencave Biologjike dhe një hetuese kryesore mbi studimin e cila është gjithashtu e lidhur me Institutin Eck për Shëndetin Global dhe Iniciativën e Ndryshimit të Mjedisit.

Mikrobioma e zorrëve kryen disa punë. Përveç se ndihmon në tretjen e ushqimit, krijon vitamina thelbësore dhe ndihmon në trajnimin e sistemit imunitar. Ky studim i ri është i pari që tregon një lidhje përfundimtare me trashëgiminë.

Studimet e mëparshme mbi mikrobiomën e zorrëve tek njerëzit treguan se vetëm 5 deri në 13 për qind e mikrobeve ishin të trashëgueshme, por Archie dhe ekipi hulumtues hipotezuan se numri i ulët rezultoi nga një qasje "fotografi" për të studiuar mikrobiomën e zorrës: Të gjitha studimet e mëparshme matnin vetëm mikrobiomat në një pikë në kohë.

Në studimin e tyre, studiuesit përdorën mostra fekale nga 585 babuanë të egër Amboseli, zakonisht me më shumë se 20 mostra për kafshë. Profilet e mikrobiomës nga mostrat treguan variacione në dietat e babunëve midis stinëve të lagura dhe të thata. Mostrat e mbledhura përfshinin informacione të hollësishme rreth nikoqirit, përfshirë pasardhësit e njohur, të dhëna për kushtet mjedisore, sjelljen shoqërore, demografinë dhe dietën në nivel grupi në kohën e mbledhjes.

Ekipi hulumtues zbuloi se 97 përqind e tipareve të mikrobiomës, përfshirë diversitetin e përgjithshëm dhe bollëkun e mikrobeve individuale, ishin në mënyrë të konsiderueshme të trashëgueshme. Sidoqoftë, përqindja e trashëgimisë duket shumë më e ulët - deri në vetëm 5 përqind - kur mostrat testohen vetëm nga një pikë e vetme në kohë, siç bëhet te njerëzit. Kjo thekson rëndësinë e studimit të mostrave nga i njëjti host me kalimin e kohës.

"Kjo me të vërtetë sugjeron që në punën njerëzore, një pjesë e arsyes që studiuesit nuk kanë gjetur se trashëgimia është sepse te njerëzit nuk kanë një dekadë e gjysmë të mostrave të fekaleve në frigorifer, dhe nuk kanë të gjithë strehuesin fillestar Informacione (individuale) atyre u duhen për të ngacmuar këto detaje, ”tha Archie.

Ekipi gjeti prova se faktorët e mjedisit ndikojnë në trashëgiminë e tipareve në mikrobiomën e zorrëve. Trashëgimia e mikrobiomës ishte zakonisht 48 për qind më e lartë në sezonin e thatë sesa në lagësht, gjë që mund të shpjegohet nga dieta më e larmishme e babunëve gjatë sezonit të shiut. Trashëgimia gjithashtu u rrit me moshën, sipas studimit.

Për shkak se hulumtimi gjithashtu tregoi ndikimin e rëndësishëm të mjedisit në mikrobiomat e zorrëve në babunët, gjetjet e tyre ranë dakord me studimet e mëparshme që tregojnë se efektet mjedisore në ndryshimin në mikrobiomën e zorrëve luajnë një rol më të madh sesa efektet shtesë gjenetike. Kombinuar me zbulimin e tyre të përbërësit gjenetik, ekipi planifikon të përsosë kuptimin e tij të faktorëve mjedisorë të përfshirë.

Por duke ditur që gjenet në mikrobiomën e zorrëve janë të trashëgueshme hap derën për identifikimin e mikrobeve në të ardhmen që formohen nga gjenetika. Në të ardhmen, terapitë mund të përshtaten për njerëzit bazuar në përbërjen gjenetike të mikrobiomës së tyre të zorrëve.

Projekti Amboseli Baboon, i filluar në 1971, është një nga studimet më afatgjata të primatëve të egër në botë. Fokusuar në babunë e savanës, projekti ndodhet në ekosistemin Amboseli të Afrikës Lindore, në veri të malit Kilimanjaro. Ekipet kërkimore kanë gjurmuar qindra babunë në disa grupe shoqërore gjatë gjithë jetës së tyre. Studiuesit aktualisht monitorojnë rreth 300 kafshë, por kanë grumbulluar informacione mbi historinë e jetës në më shumë se 1,500 kafshë.