Një e shtënë e vaksinës Sputnik V shkakton përgjigje të forta të antitrupave

Një e shtënë e vaksinës Sputnik V shkakton përgjigje të forta të antitrupave

Një dozë e vetme e vaksinës Sputnik V mund të shkaktojë përgjigje të konsiderueshme të antitrupave kundër SARS-CoV-2, zbulon një studim i botuar më 13 korrik në revistë Raportet Qelizore Mjekësia.

"Për shkak të furnizimit të kufizuar të vaksinave dhe shpërndarjes së pabarabartë të vaksinave në shumë rajone të botës, autoritetet shëndetësore kanë nevojë urgjente për të dhëna mbi përgjigjen imune ndaj vaksinave për të optimizuar strategjitë e vaksinimit", thotë autori i vjetër Andrea Gamarnik i Fundación Instituto Leloir-CONICET në Buenos Aires, Argjentina. "Të dhënat e vlerësuara nga kolegët që ne paraqesim ofrojnë informacione për drejtimin e vendimeve të shëndetit publik në dritën e urgjencës aktuale globale të shëndetit."

Studimet e kaluara kanë treguar se dy doza të Sputnik V rezultojnë në efikasitet 92% kundër sëmundjes së koronavirusit 2019 (COVID-19), e cila është shkaktuar nga SARS-CoV-2. Një pyetje e rëndësishme është nëse një dozë e vetme do të arrinte përfitim më të madh të shëndetit publik sesa dy doza duke lejuar mbrojtjen e një popullsie më të madhe më shpejt.

Provat nga vaksinat e tjera ofrojnë mbështetje për qasjen me një shkrepje. Vaksina AstraZeneca tregon 76% efikasitet pas një doze të vetme dhe vaksinat Moderna dhe Pfizer mund të shkaktojnë imunitet të mjaftueshëm tek individët e infektuar më parë pas një doze, pa ndonjë përfitim të dukshëm të një doze shtesë.

Raportet Qelizore Mjekësia studimi, Gamarnik dhe kolegët e saj krahasuan efektet e një dhe dy të shtënave të Sputnik V në përgjigjet e antitrupave specifikë të SARS-CoV-2 në 289 punonjës të kujdesit shëndetësor në Argjentinë. Tre javë pas dozës së dytë, të gjithë vullnetarët pa infeksion të mëparshëm gjeneruan antitrupa të imunoglobulinës G (IgG) specifike ndaj virusit - lloji më i zakonshëm i antitrupave që gjendet në gjak.

Por edhe brenda tre javësh nga marrja e dozës së parë, 94% e këtyre pjesëmarrësve zhvilluan antitrupa IgG kundër virusit dhe 90% treguan prova të antitrupave neutralizues, të cilët ndërhyjnë në aftësinë e viruseve për të infektuar qelizat.

Rezultatet shtesë treguan se nivelet e IgG dhe antitrupave neutralizues në pjesëmarrësit e infektuar më parë ishin dukshëm më të larta pas një doze se ato në vullnetarët plotësisht të vaksinuar pa histori të infeksionit. Një dozë e dytë nuk rriti prodhimin e antitrupave neutralizues në vullnetarët e infektuar më parë.

"Kjo thekson reagimin e fuqishëm ndaj vaksinimit të individëve të infektuar më parë, duke sugjeruar që imuniteti i fituar natyrshëm mund të rritet mjaftueshëm me një dozë të vetme, në marrëveshje me studimet e fundit duke përdorur vaksinat e mARN", thotë Gamarnik.

Nevojiten studime të mëtejshme për të vlerësuar kohëzgjatjen e përgjigjes imune dhe për të vlerësuar sesi nivelet e antitrupave lidhen me mbrojtjen e vaksinës kundër COVID-19. "Provat e bazuara në informacionin sasior do të drejtojnë strategjitë e vendosjes së vaksinave përballë kufizimit të furnizimit me vaksina në të gjithë botën," thotë Gamarnik.