Një në dy raste spitalore COVID zhvillojnë ndërlikime: studimi

pacient

Deri në një në çdo dy persona të shtruar në spital me COVID-19 të rëndë vazhdojnë të zhvillojnë komplikime të tjera shëndetësore, sipas një studimi të ri gjithëpërfshirës të lëshuar të Premten.

Autorët e studimit thanë se gjetjet e tyre treguan një ndikim "të thellë" afatshkurtër dhe afatgjatë në shëndetin e pacientëve me COVID-19, si dhe në shërbimet shëndetësore dhe të kujdesit.

Të dhënat nga më shumë se 70,000 pacientë spitalorë në më shumë se 300 spitale britanike u mblodhën për hulumtimin.

Ai zbuloi se ndërlikimet më të zakonshme shëndetësore ishin problemet me veshkat dhe mushkëritë e pacientëve, por kushtet neurologjike dhe kardiovaskulare u raportuan gjithashtu gjerësisht.

Shkalla e ndërlikimeve ishte e lartë edhe në mesin e pacientëve "të rinj, më parë të shëndetshëm", me 27 përqind të të rinjve 19-29 vjeç dhe 37 përqind të 30-39 vjeçarëve që përjetuan të paktën një ndërlikim pasi u shtruan në spital me COVID-19.

Autorët e kërkimit, botuar në Lancet ditar mjekësor, tha se duhet të lajmërojë politikëbërësit për nevojën e planifikimit për mbështetje afatgjatë për të mbijetuarit e COVID.

"Kjo vepër bie në kundërshtim me rrëfimet aktuale që COVID-19 është e rrezikshme vetëm tek njerëzit me bashkë-sëmundje ekzistuese dhe të moshuarit," tha autori i vjetër Profesor Calum Semple, nga Universiteti i Liverpool.

"Ashpërsia e sëmundjes në pranim është një parashikues i ndërlikimeve edhe tek të rriturit më të rinj, kështu që parandalimi i ndërlikimeve kërkon një strategji primare parandaluese, që do të thotë vaksinim."

Të dhënat treguan se ndërlikimet ishin më të zakonshme tek burrat sesa tek gratë dhe pak më të larta tek pacientët me ngjyrë sesa tek të bardhët.

Në mënyrë domethënëse, gati një në tre - 27 përqind - e pacientëve u zbulua se ishin më pak të aftë të kujdeseshin për veten e tyre pasi u lëshuan nga spitali, pavarësisht nga mosha, gjinia ose raca.

Autorët thanë se ndërlikimet e regjistruara në hulumtim ishin të ndara nga e ashtuquajtura "COVID i gjatë", ku të sëmurët shfaqin simptoma të lidhura drejtpërdrejt me sëmundjen për javë dhe shpesh muaj pas infektimit.

Ata bënë thirrje për monitorim më afatgjatë të ndikimeve në shëndetin e pacientëve me COVID dhe thanë që qeveritë duhet të jenë të përgatitura për të organizuar kujdes të specializuar për të mbijetuarit.

"Importantshtë e rëndësishme që me rrezikun e lartë të ndërlikimeve dhe ndikimin që këto kanë tek njerëzit, që komplikimet e COVID-19 - jo vetëm vdekja - të merren parasysh kur merren vendime se si të trajtohet më mirë pandemia", tha bashkëautorja Aya Riad , nga Universiteti i Edinburgut.

"Vetëm përqendrimi te vdekja nga COVID-19 ka të ngjarë të nënvlerësojë ndikimin e vërtetë, veçanërisht tek njerëzit e rinj që kanë më shumë të ngjarë të mbijetojnë nga COVID-19 i rëndë."