Tendosja më e vjetër e baktereve të Vdekjes së Zezë që gjendet në mbetjet njerëzore 5,000 vjeçare

kafka e pjesshme e njeriut që vdiq rreth 5,000 vjet më parë në Letoni nga murtaja bubonike

  • Studiuesit kanë gjetur llojin më të vjetër të Yersinia pestis, bakteret prapa dëmtuesit që krijuan Vdekjen e Zezë, në mbetjet e një gjahtari-mbledhës 5,000-vjeçar.
  • Ky kërkim për shtyp shtyn pamjen e Y. pestis prapa 2,000 viteve më mirë sesa supozohej më parë.
  • Sipas vlerësimit të trashëguar, ky lloj i vjetër ka të ngjarë të ishte shumë më pak i transmetueshëm si dhe jo aq fatal sa variacioni i moshës së mesme.
  • Grumbulluesi i gjuetarëve që ngacmonte dëmtuesin ishte një nga 2 individët, sistemet e skeletit të të cilit shkencëtarët gërmuan thellë në fund të viteve 1800 në Letoni bashkëkohore. profesional si dhe antropologRudolph Virchow

Studiuesit që kryejnë një vlerësim të trashëguar të një gjuetari-mbledhës 5,000-vjeçar kanë gjetur llojin më të vjetër të Y. pestis, bakteret prapa dëmtuesit.

Puna e tyre, e cila aktualisht shfaqet në revistën Cell Reports, vë pamjen e Y. pestis 2,000 vjet më parë sesa supozohej më parë.

Në 1875, ekskavatori amator Carl George Count Sievers përfundoi gërmimin e parë sistematik të Rinnukalns, një faqe në internet në atë që është bashkëkohore Latvia Sievers gjeti mbetjet skeletore të një gruaje adoleshente si dhe një mashkulli të moshës 20-30 vjeç, të quajtur "RV 2039".

Ai më vonë i dërgoi kafkën e të dy njerëzve profesionistit gjerman të mjekësisë Rudolf Virchow, i cili është i njohur për përdorimin e konceptit të qelizave për të diskutuar ndikimet e sëmundjes, si dhe për të shtuar rritjen e sociologjisë.

Pas Luftës së Dytë Botërore, kafka e të dy njerëzve u zhduk deri në 2011, pas së cilës ata ishin vendosur në të gjithë një rezervë të koleksionit të Virchow.

Studiuesit më vonë gjetën mbetjet e 2 njerëzve edhe më shumë në Rinnukalns Ata mendojnë se të katër jetuan 4 vjet mbrapa.

Kërkimi i marrëdhënieve

Shkrimtari i lartë Dr Ben Krause-Kyora, shefi i Laboratorit të vjetër të ADN-së (aDNA) në Universitetin e Kiel në Gjermani, informoi "Detonic.shop" se ai si dhe grupi i shkencëtarëve filluan detyrën për të parë saktësisht se si ishin shoqëruar 4 personat individë të ndryshëm të tjerë në kufi nga sasia e kohës neolitike.

Duke përdorur shembuj nga dhëmbët, si dhe kockat e të 4 mbledhësve të gjahtarëve, shkencëtarët zhvilluan vlerësime të ADN-së që gjithashtu konsistonin në testime të virusit.

Y pestis, përfaqësuesi i transmetueshëm i ngarkuar me të paktën 3 ngritje historike të dëmtuesve, u kthye në mbetjet e Motor Home 2039.

"Ne ishim me të vërtetë me fat dhe të befasuar kur e gjetëm këtë," deklaroi Dr. Krause-Kyora

Shkencëtarët konstatuan se Motor Home 2039 zhyti llojin më të vjetër të Y. pestis të gjetur ndonjëherë më parë. Shkencëtarët mendojnë se ishte komponenti më i mundshëm i një peme familjare që lindi rreth 7,000 vjet më parë, vetëm nja dy shekuj pasi Y. pestis u nda nga pararendësi i saj, Yersinia pseudotuberculosis.

Një sëmundje zoonotike?

Mbledhësit e gjuetarëve rregullisht eliminuan minjtë për ushqim, si dhe për dizajnin. Shkencëtarët mendojnë se Motor Home 2039 mund të ketë fituar Y. pestis ose Y. pseudotuberkuloz nga një.

"Në teori, mund të jetë e mundur [që] një kafshë të kafshojë personin," informoi Dr Krause-Kyora MNT.

Kastori ishte një nga varietetet më rregullisht të gjetura në faqen e internetit të Rinnukalns. Aktualisht, sipas Dr. Krause-Kyora, shkencëtarët po kontrollojnë mbetjet e kastorve për të parë nëse kanë zhytur Y. pseudotuberculosis ose Y. pestis.

Më pak fatale, si dhe shumë më pak të transmetueshme

Nga vlerësimi, shkencëtarët pranojnë se ky tip i vjetër i Y. pestis nuk kishte gjenetikë që fillimisht u mundësoi pleshtave të punonin si vektorë, si dhe të përhapnin dëmtuesin. Më shumë gjasa, sipas shkencëtarëve, do të duheshin më shumë se 1,000 vjet që Y. pestis të merrte anomalitë e kërkuara për transmetimin e bazuar në pleshtat.

E vërteta që Motor Home 2039 ishte fshehur plotësisht, që trupat afër tij nuk kishin Y. pestis bëri që shkencëtarët të hipotezojnë se ka më pak të ngjarë që ai të ketë ndërruar jetë nga një variacion i frymëmarrjes shumë i transmetueshëm i dëmtuesit.

"Pra hipoteza jonë është më shumë se baktereve [këtyre] u mungojnë disa gjene dhe ndoshta edhe shtatë mutacione, gjë që i bën [ata] me të vërtetë të aftë të transmetohen mjaft shpejt dhe shpejt në popullata," informoi Dr. Krause-Kyora MNT.

“Kështu që mbase këto janë shpërthime më sporadike me disa njerëz të vdekur në fund të fundit. Por bakteri vrapon drejt një qorrsokaku pak a shumë dhe u zhduk më pas ”.

Kuptimi i sfondit të Y. pestis mund të jetë i dobishëm për studiuesit që ekzaminojnë infeksionet e sotme, si dhe kushtet, sipas Dr. Krause-Kyora

"Ne mund të mësojmë diçka rreth këtyre sëmundjeve zoonotike [që] po shfaqen, dhe [koronavirusi i ri] është një," deklaroi ai. "Ne mund të mësojmë me të vërtetë se si ky patogjen u përshtat pak a shumë [sistemeve] të reja pritëse."

.