Obeziteti rrit mbijetesën në kancerin e përparuar të prostatës

kanceri i prostatës

Pacientët obezë me një formë të kancerit të përparuar të prostatës mbijetojnë më gjatë sesa pacientët me mbipeshë dhe me peshë normale, ka zbuluar një studim i ri.

Studimi, i prezantuar sot në kongresin e Shoqatës Evropiane të Urologjisë, EAU21, ndoqi më shumë se 1500 pacientë gjatë tre viteve. Pacientët e klasifikuar si obezë - me një BMI mbi 30 - kishin një normë dhjetë përqind më të lartë të mbijetesës sesa pacientët e hollë mbi 36 muaj.

Megjithëse mbipesha zakonisht shoqërohet me një rrezik në rritje të vdekjes nga shumë kancere dhe disa sëmundje të tjera kronike, ka disa dëshmi në disa kancere të një avantazhi të mbijetesës për pacientët me indeks të lartë të masës trupore. Ky fenomen njihet si 'paradoksi i mbipeshes'.

Nicola Fossati, Alberto Martini dhe kolegët e tij në Universitetin San Raffaele në Itali donin të provonin nëse 'paradoksi i mbipeshes' ishte i vërtetë për pacientët me kancer prostate rezistent ndaj kastrimit metastatik - një formë e përparuar e sëmundjes që nuk përgjigjet më në trajtimet e uljes së testosteronit.

Ata shikuan nivelet e mbijetesës në 1,577 pacientë të përfshirë në tre prova të ndryshme klinike, me një moshë mesatare 69 dhe BMI mesatare prej 28. Ata zbuluan se BMI ishte një faktor mbrojtës në mbijetesën e përgjithshme dhe specifike të kancerit, me 4% mbijetesë të përgjithshme të përgjithshme probabiliteti dhe 29% mbijetesë specifike për kancerin. Edhe kur ata u përshtatën për doza më të larta të kimioterapisë dhënë pacientëve më të mëdhenj, ekipi zbuloi se efekti mbrojtës kishte mbetur. Mbi 36 muaj, rreth 30% e pacientëve obezë mbijetuan krahasuar me 20% të individëve me mbipeshë dhe me peshë normale.

Dr. Nicola Fossati, një urolog në Universitetin San Raffaele thotë: “Duke parë pacientët me metastaza të kancerit të prostatës, zbuluam se pacientët obezë po jetojnë më gjatë. Kjo do të thotë që BMI mund të përdoret për të parashikuar mbijetesën në këta pacientë.

“Ky paradoks i mbipeshes eshte pare ne disa kancere te tjere, ndoshta per shkak te marredhenies midis dhjamit te indeve dhe gjenomeve te kancerit, dhe kerkohen me shume kerkime ne kete zone. Alsoshtë gjithashtu e mundur që mbijetesa e përmirësuar mund të jetë për shkak të ndërveprimit të kimioterapisë me ilaçe të tjera. Pacientët obezë në këtë grup moshë më të vjetër priren të marrin ilaçe për kushte të tjera dhe ne nuk e kuptojmë plotësisht se si këto ilaçe ndërlidhen.

“Sidoqoftë, ne nuk do të rekomandonim shtim në peshë për këdo me këtë apo një sëmundje tjetër. Obeziteti është një faktor rreziku për shumë kancere dhe sëmundje të tjera dhe pacientët duhet të synojnë gjithmonë për një BMI të shëndetshëm prej 18 deri në 24. ”

Profesori Peter Albers, nga Universiteti i Dyseldorfit, i cili kryeson Zyrën e Kongresit Shkencor EAU, tha: “Ka shumë shpjegime të mundshme për lidhjen e peshës trupore me rezultat pozitiv në kanceret metastatike. Mund të ndodhë që pacientët me BMI më të lartë të jenë në gjendje të tolerojnë më mirë toksicitetin e trajtimeve dhe efektet anësore të tyre; në kancerin e prostatës mund të jetë për shkak të ndikimit mbrojtës të hormoneve që gjenden në dhjamin e indeve; dhe dihet që burrat e shëndetshëm me BMI pak më të lartë kanë një jetëgjatësi më të lartë në krahasim me ato shumë të pakta.

“Sidoqoftë, për momentin, këto janë vetëm hipoteza. Nevojiten hulumtime të mëtejshme për të identifikuar mekanizmin biologjik që qëndron pas këtyre rezultateve të ndryshme. Derisa të mos provohet ai mekanizëm, ne nuk mund të rekomandojmë ndonjë ndryshim në trajtimin e pacientëve me kancer të përparuar të prostatës. ”