Asnjë përfitim nga trajtimi PRP për pacientët me dhimbje dobësuese të tendinit të Akilit

Tendin e Akilit

Pacientët me tendinopati të Akilit, një sëmundje e tendinit të Akilit që mund të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme, nuk marrin asnjë përfitim nga trajtimi me plazëm të bollshme të trombociteve (PRP), një test shkencor i udhëhequr nga Universiteti i Warwick ka zbuluar në të vërtetë.

PRP është një trajtim i përdorur zakonisht për një sërë problemesh ortopedike dhe gjithashtu i popullarizuar nga përdorimi i tij nga sportistët elitë. Sidoqoftë, ky studim i ri kërkimor i botuar sot (13 korrik) në Gazeta e Shoqatës Mjekësore Amerikane dhe gjithashtu i financuar nga Versus Arthritis ka zbuluar në të vërtetë se është i papërshtatshëm për trajtimin e tendinopatisë së Akilit dhe gjithashtu sugjeron që nuk përdoret më për këta pacientë.

Tendinopatia e Akilit është një problem degjenerues që shfaqet si një shtrëngim ose dhimbje kur lind pesha në këmbë. Tendini i Akilit vendos masën muskulore të kockave të viçit në thembër dhe gjithashtu është i nevojshëm për rritjen e thembrës tuaj nga dyshemeja kur shëtisni ose vraponi. Tendoni përjeton një sasi të madhe dëmtimesh gjatë gjithë jetës së përditshme. Normalisht, tendina përjeton një cikël të konsumimit dhe gjithashtu punë riparuese, megjithatë në tendinopatinë e Akilit ai cikël është dëmtuar dhe gjithashtu tendina nuk rregullohet si duhet. Për disa individë, veçanërisht nëse puna e tyre ka nevojë që ata të jenë në këmbë ose nëse bëjnë shumë shëtitje ose vrapim, kjo mund të shkaktojë dhimbje ose dhimbje vërtet të konsiderueshme.

PRP zakonisht përdoret pasi terapitë e ndryshme të tjera në të vërtetë kanë rënë, siç janë lehtësimi i drejtpërdrejtë i dhimbjes, sugjerimet, ndryshimi i detyrës dhe gjithashtu rehabilitimi fizik.

Për këtë test mjekësor të rastësishëm, më i madhi në llojin e tij, shkencëtarët punësuan 240 pacientë me tendinopati të Akilit, të ndarë në 2 skuadra: njëri fitoi trajtim PRP, ndërsa ekipi tjetër i kontrollit mori një goditje të gabuar. Pas kësaj, individëve iu kërkua të përfundonin një vetëvlerësim të dhimbjes, veçorisë së tyre dhe gjithashtu detyrës pas 3 dhe gjithashtu 6 muajsh, duke përdorur vlerësimin e Vlerësimit të Sportit Viktorian - Vlerësimi i Akilit (VISA-A) - një pajisje e konfirmuar për analizimin e pacientëve me Tendinopatia e Akilit.

Kur u krahasuan vlerësimet nga të dy ekipet, shkencëtarët nuk zbuluan asnjë dallim analitik midis vlerësimit tipik të secilit ekip.

Shkrimtarja kryesore e studimit kërkimor Profesor Rebecca Kearney i Njësisë së Provave Klinike Warwick në Universitetin e Warwick pohoi: “Arsyeja e vetme për trajtimin e tendinopatisë është nëse pacienti po përjeton dhimbje, pasi gjendja nuk shkakton dhimbje në të gjitha rastet. Ajo që është e rëndësishme për pacientët është se ata duan një zvogëlim të dhimbjes, për të qenë në gjendje të bëjnë aktivitetet e mundshme më parë. Ne vendosëm atë që ishte një ndryshim i rëndësishëm klinikisht dhe që nuk u përmbush në provë.

“Më shumë individë në ekipin PRP përjetuan dhimbje të zgjeruar menjëherë pas goditjes, humbjes së gjakut, plagosjes dhe gjithashtu ënjtjes në vendin e futur. Këto janë pika të rregullta që sigurisht do të lidheshit me marrjen e një goditjeje dhe gjithashtu ato u përmirësuan, megjithatë zbulojnë se goditjet drejt në tendinën e Akilit nuk janë efekte krejtësisht të lira.

“Rekomandimi nga ky studim është që PRP të mos përdoret për të trajtuar tendinopatinë e Akilit. Nuk është efektive, kushton para dhe gjetëm disa prova që mund të shkaktojnë dëm në një periudhë afatshkurtër. Nuk ka asnjë provë për të vazhduar përdorimin e saj për tendinopatinë e Akilit. ”

PRP besohet të reklamojë punën e riparimit të tendinit duke futur një fokus të lartë të elementeve të zhvillimit drejt e në faqen e internetit të përkeqësimit, për të përmirësuar rigjenerimin. Isshtë bërë duke marrë gjakun e vetë personit, duke e rrotulluar atë drejtë në një fokus të lartë në një centrifugë përpara se ta futni atë drejt në vendin e nevojshëm. Supozimi është që kjo shkakton një procedurë të shërbimit të riparimit me kalimin e kohës.

Përdoret gjithashtu për shumëllojshmëri të problemeve të tjera ortopedike dhe gjithashtu nga sportistë të specializuar, megjithatë, pavarësisht kësaj, ka prova minimale të performancës së tij për shumicën e problemeve.

Profesori Kearney përfshin: “Ka pasur një shpërthim në trajtimet injeksionale për tendinopatinë e Akilit. Ekzistojnë lloje të tjerë të injeksioneve që po përdoren, por ekziston i njëjti problem që këto nuk janë testuar dhe vlerësuar në prova klinike me cilësi të lartë. Ky studim ngre pyetjen se nëse PRP nuk funksionon, mbase disa nga injeksionet e tjera të përdorura zakonisht për tendinopatinë e Akilit kanë nevojë për vlerësim të mëtejshëm.

“Ne nuk mund të tregojmë një pikë që krijon Tendinopatinë e Akilit, e cila është arsyeja pse trajtimi i saj përfundon të jetë kaq sfiduese. Kjo është arsyeja pse ne shohim marrëveshje të mëdha të terapive të ndryshme, jo të gjitha prej tyre janë ekzaminuar siç duhet. "

Caroline Aylott, Kryetare e Dorëzimit të Kërkimeve në Versus Arthritis, tha: “Tendionopatia e Akilit mund të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme dhe gjithashtu të mbrojë nga individët që të mos mbeten energjikë. Rezultatet nga ky studim hulumtues rekomandojnë që shkrepjet plazmatike të pasura në trombocite nuk rrisin dhimbjen ose karakteristikat, dhe gjithashtu si rezultat nuk duhet të këshillohen si një trajtim për këtë problem. Kërkohet më shumë studim kërkimor për të garantuar se ne lokalizojmë terapi efikase për individët që kanë tendonopati të pandërprerë të Akilit. "