Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

Julio Miranda nuk e kishte ndjerë kurrë kërcënimin e koronavirusit shumë afër. Me një takim për goditjen e tij të parë COVID-19 të planifikuar për në mes të korrikut, piktori 48-vjeçar i shtëpisë ishte, si shumë në botën e zhvilluar me bollëk vaksinash, duke pritur me padurim fundin e shqetësimeve të tij personale pandemike.

Pastaj një koleg u sëmur muajin e kaluar, i ndjekur nga gruaja e shefit të tij. Gradualisht, të gjithë, përveç njërit prej pesë kolegëve të tij, u gjendën në shtrat. Miranda, e cila është nga Kili, gjithashtu filloi të ndjerë dhimbje barku. Së shpejti, ai ishte shtrirë në divan, duke u përpjekur të merrte çdo frymë.

"Vetëm kur të godet virusi ju e merrni atë shumë më seriozisht," tha Miranda këtë javë nga një dhomë spitali me pamje nga bregu i Barcelonës, ku u shërua pas një jave në kujdes intensiv, i vetëdijshëm, por i lidhur me një makinë që ndihmon marrjen e tij të oksigjenit.

Pas një pushimi të shkurtër që riktheu aktivitetin mjekësor në rutinat para-pandemike, menaxherët në Spitalin del Mar në këtë qytet verilindor po përballen me një rritje të mprehtë të infeksioneve duke riorganizuar edhe një herë ndërrimet e stafit dhe duke lëvizur pacientët në mjediset e tyre të shtrirë.

Rritja vjen mes përparimit të variantit delta të koronavirusit që përhapet më lehtë. Dhe po drejtohet kryesisht nga pacientë më të rinj, të pavaksinuar, të cilët kërkojnë më pak kujdes ICU por po kthehen me shumicë në qendrat shëndetësore dhe repartet e urgjencës. Nëse arrijnë deri në pikën që kanë nevojë për shtrim në spital, ata zakonisht kalojnë më gjatë në pavijone të rregullta derisa të shërohen.

Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

Në këtë institucion, numri i pacientëve me COVID-19 ka shkuar nga 8 në 35 brenda vetëm dy javësh. Kjo është larg nga qindra që spitali ushqeu në kulmin e valëve të mëparshme. Por kjo vjen si një paralajmërim i asaj që mund të presë nëse nuk merren "masa drastike" kundër përhapjes së virusit, sipas Juan Pablo Horcajada, i cili koordinon të gjithë aktivitetin COVID-19 atje.

Megjithëse shumica dërrmuese e të infektuarve nuk tregojnë simptoma, shpejtësia e mbitensionit mund të krahasohet vetëm me atë të valës së parë në mars të vitit 2020, tha Horcajada. Shumica e pacientëve të shtruar në spital nuk kanë nevojë për shumë mbështetje të frymëmarrjes dhe bëhen mjaft mirë me kortikosteroide. Por mjekët po shohin njerëz në të 20-at dhe 30-tat e tyre të para duke zhvilluar pneumoni serioze.

Në Spanjë, të rinjtë po shoqërohen kryesisht ndërsa janë të pavaksinuar, sepse autoritetet i kanë dhënë përparësi të rreptë grupeve të moshuar dhe më të prekshëm. Si rezultat, 21 milion - ose gjysma e popullsisë së rritur të vendit - janë vaksinuar plotësisht, por më pak se 600,000 prej tyre janë më të rinj se 30, sipas të dhënave më të fundit të Ministrisë së Shëndetësisë.

Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

"Stillshtë ende herët të mendohet se vaksinimi do të vihet nën kontroll brenda një hapësire të shkurtër kohe," tha Horcajada, duke shtuar se shumica e pacientëve të tij u infektuan para se të merrnin dozën e tyre të dytë të vaksinës.

Si një termocentral i turizmit, Spanja hoqi kërkesat e ndalimit të rrugës dhe maskon jashtë, midis kufizimeve të tjera, pikërisht në kohën e sezonit të verës. Shpërthimet e para të mëdha u raportuan menjëherë pas, madje edhe para se shumë turistë të mund të futeshin në vend.

Shumë prej tyre kanë qenë të lidhur me udhëtimet e para të pushimeve, festimet jozyrtare të festivaleve tradicionale të verës që po etiketohen në mënyrë bisedore si "pa partitë" dhe jeta e natës që u rihap menjëherë kur u mbyllën shkollat.

Për Horcajada, koha ishte një recetë për katastrofën: "Kemi të bëjmë me një variant që është i aftë të infektojë brenda sekondave pas kontaktit minimal me një person pozitiv," tha ai.

Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

Të Premten, shkalla e ndjekjes nga afër 14 ditore për 100,000 banorë u rrit në Spanjë në 316 raste, nga një ulje e ulët e vitit 2021, me 92 në 22 Qershor. Por, në një largim nga valët e mëparshme, para se të ishin në dispozicion vaksinat, vdekjet e reja po tërhiqen dhe normat e okupimit në spital në rritje në një fraksion të ritmit të infeksioneve të reja.

Ministria e Shëndetësisë e Spanjës, për shembull, raportoi të Premten 6 konfirmuar viktima në mbarë vendin, shifra më e ulët që nga vera e kaluar, krahasuar me 352 në 5 Janar të këtij viti dhe 217 në 19 Tetor të vitit të kaluar, dy data kur shkalla e ngjitjes ishte në nivele të ngjashme dhe duke u rritur. Më shumë se një e dhjeta e shtretërve të rregullt spitalorë dhe një e pesta e pavijoneve të kujdesit intensiv po trajtonin pacientët me COVID-19 në atë kohë, por shkalla aktuale e profesionit qëndron në 2.4% në shtretërit e rregullt dhe 6.6% në ICU.

Ekziston një model i ngjashëm në vendet e tjera me përhapjen më të shpejtë të shpërthimeve në Evropë. Në Portugali dhe Qipro, spitalet janë larg skenarëve të mëparshëm gati të kolapsit, megjithëse ato grumbullojnë pacientë në mënyrë të qëndrueshme.

Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

Britania e Madhe mesatarisht pothuajse 30,000 infeksione të reja të raportuara në ditë gjatë javës së kaluar, krahasuar me një kulm prej afërsisht 70,000 në kulmin e rritjes së dimrit në janar të nxitur nga varianti alfa - më ngjitës se virusi origjinal, por dukshëm më pak se delta. Por vdekjet ditore në atë kohë kaluan 1,000 për ditë, ndërsa 29 u regjistruan të Premten.

Qeveritë qendrore dhe rajonale të Spanjës po përpiqen të përshpejtojnë vaksinimin e grupeve të reja, por janë të kujdesshëm ndaj masave gjithëpërfshirëse të tilla si ndalimi i orëve të natës ose ndalimet e udhëtimit që do të ndikonin në turizëm. Franca dhe Gjermania tashmë janë dekurajuese për udhëtimet në Spanjë dhe Portugalinë fqinje, një lëvizje që ka penguar përpjekjen e industrisë së turizmit për t'u ngritur në këmbë.

Ekspertët dhe personeli mjekësor ankohen se autoritetet po dërgojnë sinjale të përziera. Për shembull, rajoni verilindor i Katalonjës - aty ku është Barcelona - lejon vetëm bare dhe klube të natës të operojnë hapësirat e tyre të jashtme duke filluar këtë fundjavë, dhe megjithatë autoritetet kanë lejuar që një festival muzikor të zhvillohet me mijëra njerëz. Vëzhguesve të koncerteve u kërkohet të testojnë negativisht për antigjene përpara se të bashkohen me argëtimin.

  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës
  • Rritja e re e virusit dërgon pacientë më të rinj në spitalet e Spanjës

Ana Aguilar, një infermiere 20-vjeçare në Hospital del Mar, simpatizoi ata që duan të festojnë por tha që brezi i saj duhet të jetë më i durueshëm. Si një punëtore mjekësore, ajo gjithashtu shprehu zhgënjimin e një cikli të pafund të valëve të virusit.

“Kur gjithçka duket se po rinis përsëri, virusi kthehet përsëri. Dhe është e njëjta gjë edhe një herë ”, tha Aguilar. "Veryshtë shumë e lodhshme, pasiguria e bën shumë të vështirë trajtimin".