Studimi i ri kërkimor rekomandon ekuilibrin përfitim-për-dëm të statinave për të rritur të shëndetshëm dhe të ekuilibruar 'tipike pozitive'

pacient

Statinat janë të lidhura me një kërcënim pak të ngritur të efekteve negative tek njerëzit pa një sfond të problemit të zemrës, megjithatë këto ndikime janë të moderuara në krahasim me avantazhet e mundshme të terapisë në shmangien e rasteve të rëndësishme kardio, pretendojnë shkencëtarët në BMJ sot.

Ata pretendojnë se kërkimet e tyre për rekomandojnë që ekuilibri përfitim-për-dëm i statinave për të rriturit pa problem të zemrës është tipikisht pozitiv.

Statinat përdoren gjerësisht për të ndaluar problemin e zemrës, si dhe efektet ekstreme negative janë të pazakonta, megjithatë shumë individë hezitojnë t'i marrin ato për shkak të aftësisë për ndikime më të lehta të tilla si pika e dobët e indeve muskulore, si dhe ngushtësia.

Për individët me problem ekzistues të zemrës, avantazhet e statinave tejkalojnë shumë rrezikun e këtyre ndikimeve, megjithatë kur statinat përdoren nga individë pa një sfond të problemit të zemrës (referuar si shmangia kryesore) ekuilibri i terapisë përfitim-për-dëm mund të jetë shumë më pak pozitive.

Megjithatë, standardet aktuale në të vërtetë kanë sugjeruar përdorimin më të madh të statinave për shmangien kryesore.

Kështu që, një grup shkencëtarësh në Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara shtrihen për të kontrolluar organizatat midis statinave, si dhe raste të pafavorshme në të rriturit pa një sfond të problemit të zemrës, si dhe saktësisht se si ndryshojnë sipas llojit, si dhe dozës së statinet.

Ata ekzaminuan rezultatet e 62 testeve të rregulluara të rastësishme me 120,456 individë (mosha tipike 61; 40% zonjat) të respektuara për afërsisht 3.9 vjet. Testet u zhvilluan në një mënyrë të ndryshme, si dhe ishin të një cilësie të lartë të ndryshme, megjithatë shkencëtarët kishin aftësinë për të mundësuar që në vlerësimin e tyre.

Statinat ishin të lidhura me një kërcënim disi të ngritur të vetë-raportuar parehati të indeve muskulore, mëlçisë, si dhe problemeve të veshkave, si dhe probleme të veçanta të syve të tilla si kataraktet, megjithatë nuk ishin të lidhura me probleme të indeve muskulore të verifikuara mjekësore ose çështje diabetikësh.

Këto kërcënime korrespondonin me 15 rrethana edhe më shumë të shenjave dhe simptomave të indeve muskulore, 8 raste edhe më shumë të mëlçisë, 12 edhe më shumë raste të veshkave, si dhe 14 edhe më shumë probleme të syve për 10,000 njerëz të trajtuar për një vit.

Sidoqoftë, këto kërcënime të ngritura nuk e kaluan uljen e kërcënimit të rasteve të rëndësishme kardio. Për shembull, statinat u përafruan për të ndaluar 19 ndalime kardiake, 9 goditje në tru, si dhe 8 vdekje nga sëmundjet e zemrës për 10,000 njerëz të trajtuar për një vit.

Kjo rekomandon që ekuilibri përfitim-për-dëm i statinave për shmangien kryesore të sëmundjes së zemrës pajtohet, pretendojnë shkencëtarët.

Analizat sipas llojit të statinës zbuluan se atorvastatina, lovastatina, si dhe rosuvastatina ishin të lidhura me disa raste të pafavorshme, megjithatë u dalluan disa dallime thelbësore midis statinave.

Një lidhje e mundshme e mundshme e përgjigjes së dozës u përcaktua për rezultatin e atorvastatinës në çrregullimin e mëlçisë, megjithatë partneritetet e përgjigjes së dozës për llojet e ndryshme të statinave si dhe ndikimet e pafavorshme ishin të papërcaktuara.

Kjo rekomandon që personalizimi i dozave të statinës për të trajtuar çështjet e sigurisë dhe sigurisë kur nuk kërkohet fillimi i terapisë, përfshijnë shkencëtarët.

Ky ishte një studim i madh kërkimor që kishte aftësinë për të ekzaminuar si duhet ndikimet e pafavorshme të terapisë me statina. Por shkencëtarët tregojnë disa kufizime në paraqitjen e provave që mund të kenë sjellë raste që janë marrë shumë lehtë ose raste shumë më ekstreme për një kohë të gjatë duke u humbur.

Sidoqoftë, ata pretendojnë se kërcënimi i zvogëluar i rasteve të pafavorshme të sjella nga statinat e raportuara në këtë vlerësim "duhet të sigurojë pacientët dhe mjekët se dëmet e mundshme të statinave janë të vogla dhe nuk duhet të parandalojë përdorimin e tyre për parandalimin primar të sëmundjeve kardiovaskulare".

Ata pajtohen se gjurmimi i rregullt i karakteristikave të mëlçisë gjatë gjithë terapisë ka shumë të ngjarë të kërkohet në shmangien kryesore, si dhe pretendojnë se kërkohen më shumë kërkime për të ndihmuar rritjen e aderimit në terapi si dhe për të arritur një ndjekje shumë më të besueshme.