Studimi i ri ofron të dhëna për mbrojtjen e vaksinave Ebola

Ebola

Një studim i ri i botuar në Science Translational Medicine raporte mbi mbrojtjen e vaksinës Ebola të pesë vektorëve të vaksinës mukozale bazuar në paramiksovirusët njerëzorë dhe shpendë. Studimi karakterizoi në mënyrë gjithëpërfshirëse përgjigjen e antitrupave ndaj secilës vaksinë, duke identifikuar tiparet dhe funksionet që ishin rritur në të mbijetuarit dhe që mund të shërbenin si korrelacione të vaksinës të mbrojtjes.

Studimi shumë vjeçar, i udhëhequr nga Alexander Bukreyev, Ph.D., i Laboratorit Kombëtar Galveston të Degës Mjekësore të Universitetit të Teksasit (UTMB) shqyrtoi nëse të gjitha vaksinat jepnin mbrojtje dhe prodhonin përgjigje të fuqishme të antitrupave. Ekipi gjithashtu hulumtoi 139 parametra të ndryshëm të imunitetit dhe reagimit të vaksinave për të parë se cilët ishin përgjegjës për përmirësimin e "cilësisë së mbijetesës".

"Testimi gjatë shpërthimeve është i vështirë për shkak të natyrës së tyre sporadike, dhe megjithatë ka shumë për të studiuar në mënyrë që të përcaktohet vaksina më efektive për luftimin e kësaj sëmundjeje. Vendosja e nënshkrimeve të imunitetit të gjeneruar nga vaksinat mbetet thelbësore për hartimin, vlerësimin dhe aplikimin e vaksinave, ”tha Bukreyev.

Shkencëtarja kërkimore Michelle Meyer, Ph.D., nga UTMB shërbeu si autore kryesore e punimit, mbrojtja e shkaktuar nga vaksina Ebola në primatët jo-njerëzorë lidhet me specifikën e antitrupave dhe efektet e ndërmjetësuara nga Fc, e cila raporton rezultatet e efikasitetit të vaksinave në cynomolgus makaka të sfiduar me EBOV. Pesë vaksinat e mukozës së testuar ndryshuan në shkallën e mbrojtjes kundër vdekjes dhe sëmundjes, duke filluar nga mbijetesa pa sëmundje te vetëm mbrojtja e pjesshme.

Meyer vëren se vaksinat duhet të bëjnë më shumë sesa të lejojnë mbijetesën, me një rezultat ideal të arrestosh replikimin e virusit dhe të ulësh sëmundjen. Për të vlerësuar tiparet e antitrupave që janë të rëndësishme dhe potencialisht parashikuese të mbrojtjes, ekipi përdori një indeks mbijetese në analizën e cila përfshiu disa parametra të sëmundjes EBOV për të lejuar korrelacionet me rezultatet e përmirësuara të infeksionit.

“Përmes karakterizimit të thelluar të përgjigjes së antitrupave, kemi gjetur se edhe pse të gjitha vaksinat shprehin të njëjtin antigjen, ato ndryshonin në aspekte të shumëfishta, me korrelacionet e mbrojtjes që dukeshin unike për platformën e vaksinave. Analiza jonë përcaktoi antitrupat specifikë të RBD dhe funksionet imune të ndërmjetësuar nga Fc si faktorë që kontribuojnë në përmirësimin e mbijetesës, ”tha Meyer. Mungesa e korrelacionit me titrat e antitrupave neutralizues sugjeron që mjetet konvencionale të parashikimit të efikasitetit nuk zbatohen për të gjitha vaksinat.

Gjatë shpërthimeve më të fundit të ebolas në Sierra Leone dhe Republikën Demokratike të Kongos, më shumë se 300,000 njerëz u vaksinuan. Deshifrimi i përgjigjeve imune ndaj vaksinimit që lidhen me mbrojtjen është i domosdoshëm për të parashikuar efikasitetin e vaksinave tek njerëzit, thotë Meyer.