Rezultati i ri mat cilësinë e jetës në lidhje me shëndetin në pacientët me dështim të veshkave

veshkë

Rezultatet nga një studim i ri mbështesin vlefshmërinë e një rezultati që merr në konsideratë masa dhe preferenca të ndryshme të raportuara nga pacienti për vlerësimin e cilësisë së jetës lidhur me shëndetin dhe promovimin e kujdesit me në qendër pacientin tek individët me dështim të veshkave. Studimi shfaqet në një numër të ardhshëm të CJASN.

Rezultati, i quajtur Rezultati i Përmbledhjes së Rezultateve të Raportuara të Pacientit (PROMIS) -Preferenca (PROPr), përcaktohet nga 7 fusha: funksioni njohës, depresioni, lodhja, ndërhyrja e dhimbjes, funksionimi fizik, shqetësimi i gjumit dhe aftësia për të marrë pjesë në shoqëri rolet.

Kur hetuesit e udhëhequr nga Istvan Mucsi, MD, Ph.D. dhe Jing Zhang BSc, MPH (Rrjeti Shëndetësor i Universitetit dhe Universiteti i Torontos) ndërlidhën PROPr me masa të tjera të lidhura me shëndetin, gjetjet e tyre mbështetën vlefshmërinë e PROPr midis 524 pacientëve që ishin nënshtruar hemodializës ose që kishin marrë kohët e fundit transplantime të veshkave.

“Deri në 70% të pacientëve me dështim të veshkave përjetojnë simptoma të vazhdueshme fizike dhe shqetësime emocionale që dëmtojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së lidhur me shëndetin. Këto shqetësime janë nën-raportuar, nën-njohur dhe nën-menaxhuar, ”tha Dr. Mucsi. "Rezultatet tona hapin dyert për përdorimin e mjeteve PROPr dhe PROMIS në kërkimin nefrologjik dhe në kujdesin e pacientëve me dështim të veshkave."