Studimi i ri zbulon sfidat me të cilat përballen njerëzit e moshuar gjatë pandemisë

maskë e moshuar

Një rekord i ri i lëshuar sot nga Instituti i Universitetit të Mançesterit për Kërkime Bashkëpunuese për Plakjen (MICRA) ka ekspozuar në të vërtetë të testuarin e ballafaquar gjatë pandemisë së koronavirusit nga njerëz të moshës 50 vjeç e lart, veçanërisht ata që qëndrojnë në vende të grabitura.

Kërkimi - financuar nga Këshilli i Qytetit të Mançesterit, Qendra për Plakjen më të Mirë si dhe Programi më i Mirë i Plakjes së Fondit Kombëtar të Komunitetit të Lotarisë - u bë për të mësuar më shumë rreth ndikimit të pandemisë në jetën e përditshme të njerëzve të moshuar, për të parë detyrat e ndërmarrjeve të lagjeve që punojnë me pjesën e tyre, si dhe për të ndihmuar autoritetet rajonale si dhe OJQ-të që bashkëpunojnë me ta.

Shumë nga ata që biseduan përmendën sfidat, si dhe problemet e përjetuara gjatë bllokimit. Dëmtimi fizik u raportua - veçanërisht si rezultat i fleksibilitetit të kufizuar, si dhe mungesës së stërvitjes - si dhe shëndetit psikologjik dhe mirëqenies së dobësuar në shumë raste me rezultatet e humbjes së anëtarëve të familjes, mungesa e thirrjes me të dashurit, ndikimi i mbrojtjes, si dhe mungesa e aksesit në pikat e takimit.

Veçimi shoqëror i ngritur për disa ekipe, për shembull djem të vetmuar që jetonin vetëm, si dhe disa zonja të Azisë Jugore që kishin ngritur detyrime për trajtim në shtëpi dhe akoma më pak ndihmë si rezultat i distancës sociale. Përjashtimi dixhital ishte një konsideratë për rritjen e izolimit shoqëror për një numër të atyre me të cilët u bisedua.

Hulumtimi zbuloi se njerëzit e moshuar funksiononin brenda lagjeve të tyre për të mbështetur të tjerët gjatë pandemisë - së bashku me mbajtjen e tyre si dhe familjet e tyre - duke u miqësuar si dhe duke ofruar, përshtatur me inovacionin elektronik, duke përdorur normën e tyre shumë të qëndrueshme të interesat si dhe detyrat; hyrja në zona miqësore me mjedisin në lagje, si dhe përdorimi i besimit të tyre shpirtëror, si dhe ideve.

Organizatat në të gjithë Mançesterin e Madh kanë luajtur në të vërtetë një detyrë thelbësore në krijimin e llojeve të reja të ndihmës për njerëzit e moshuar në pandemi, që konsiston në dhënien e ndihmës për mirëqenien, qarkullimin e ushqimit, ndihmën e IT, miqësinë përmes telefonit, terapinë e hidhërimit, shëndetin psikologjik dhe mirëqenien, si dhe ndihma për mirëqenien.

Regjistrimi thekson rëndësinë e krijimit të një metode 'në qendër të komunitetit' në përgatitjen e shërimit COVID-19, një pjesë jetike e së cilës sigurisht do të sigurohet që pamjet e njerëzve të moshuar të marrin vëmendjen. Kjo nevojë duhet të instalohet në marrjen e diskriminimit sistematik duke ndikuar në ekipe të ndryshme brenda kulturës, siç ka zbuluar pandemia në të vërtetë, si dhe pabarazitë historike të përkeqësuara që ndikojnë në ekipet e pakicave etnike në të gjithë GM.

Puna brenda zonave është veçanërisht e rëndësishme, me kusht që të ekzistojnë gradë të pabarabartë të inokulimit ndërmjet ekipeve të ndryshme shoqërore dhe etnike. Kjo mund të shkaktojë ngritje lokale midis atyre lagjeve më të rrezikuara nga gjendje e rëndë si dhe nga fataliteti, duke zgjatur pabarazitë e zbuluara nga pandemia gjatë valëve të saj të para si dhe pasardhëse.

Hulumtimi vërtetoi variante thelbësore brenda popullatës së vjetër, veçanërisht në lidhje me mësimin me jetën pas bllokimit - këto, si dhe matje të ndryshme të tjera sigurisht që do të kërkojnë të integrohen drejt në metodat e reja si dhe qasjet në krijimin e një rajoni miqësor për moshën blog post-pandemi.

“Hulumtimi ynë ka identifikuar një sërë sfidash dhe përgjigjesh nga njerëzit e moshuar gjatë pandemisë dhe një seri rekomandimesh për politikëbërësit dhe praktikuesit në të gjithë rajonin e Mançesterit të Madh. Do të jetë thelbësore për të forcuar organizatat e komunitetit rreth të cilave është ndërtuar përgjigja ndaj COVID-19 - megjithë sukseset e tyre të shumta, ata ka të ngjarë të kenë nevojë për një angazhim për fonde shtesë për të mbijetuar ose për të përmbushur një varg nevojash që mund të shfaqen pas tre bllokime të njëpasnjëshme. ” pohoi profesori Chris Phillipson, shkrimtari kryesor i rekordit nga Universiteti i Mançesterit.