Studimi i ri identifikon grupin kryesor të sinjaleve që kontrollojnë prodhimin e mukusit në mushkëri

Mushkëritë

Karakteristikat e duhura të mushkërive llogariten në ekuilibrin specifik të qelizave specifike epiteliale (qelizat që mbështjellin sipërfaqet e trupit) që koordinojnë tiparet për të mbajtur homeostazën. Një lloj i qelizave të mushkërive jetike është qeliza kupë, e cila prodhon mukus që ndihmon në sigurimin e rreshtimit të bronkut (rrugë ajrore e rëndësishme e mushkërive) dhe kapjen e baktereve. Qelizat e kupës ngrihen shpesh në kushte të mushkërive, megjithatë sinjalet që sjellin mosregullimin e tyre nuk janë kuptuar mirë.

Studiuesit aktualisht kanë zbuluar një seri të re të sinjaleve që kontrollojnë prodhimin e qelizave të kupës në mushkëri "Duke ndryshuar proteinat që kontrollojnë këto sinjale ne jemi në gjendje të rrisim ose ulim prodhimin e qelizave të kupës që ofron rrugë të reja të mundshme për kupën e synuar terapeutikisht qelizat në sëmundjen e mushkërive, ”sqaroi shkrimtari ekuivalent Bob (Xaralabos) Varelas, Ph D., mësues i asociuar i biokimisë dhe biologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Bostonit.

Shkencëtarët përdorën një dizajn spekulativ për të sjellë një heqje të trashëgueshme të Yap dhe Taz, të cilat janë gjenetikë që përshkruajnë proteina të shëndetshme që kontrollojnë një rrjet thelbësor të sinjalizimit në mushkëri. Ata kundërshtuan modelin e heqjes trashëgimore me një model "kontrolli" dhe gjithashtu zbuluan se Dizajni i heqjes së Yap / Taz kishte dëmtime serioze të mushkërive dhe gjithashtu rriti numrin e qelizave të kupës që kishte të bënte me prodhimin e rritur të mucinit.

Në mënyrë që të njohin se si humbja e Yap / Taz rezultoi në rritjen e numrit të qelizave të kupave, shkencëtarët ndanë qelizat nga modeli spekulativ dhe gjithashtu mushkëritë e njeriut dhe gjithashtu i kultivuan ato në laborator. Ata pas kësaj përdorën shprehjen e gjenetikës dhe gjithashtu vlerësimet e lidhura me kromatinën për të gjetur se si këto proteina të shëndetshme kontrollojnë një rrjet të prodhimit gjenetik të formucusit jetësor Më në fund, ata përdorën këto qeliza në laborator për të ekzaminuar parandalimet e dallimit të qelizave të kupës dhe gjithashtu prodhimin e mukusit .

Sipas shkencëtarëve, gjendje të shumta të mushkërive shfaqin një zhvillim të qelizave filxhanë të përbërë nga astma bronkiale, COPD, Fibroza Cistike dhe gjithashtu sëmundje të vazhdueshme të frymëmarrjes. “Duke identifikuar rregullatorët e rinj të prodhimit të qelizave të gotave, ne ofrojmë depërtim në mekanizmat që mund të kontribuojnë në këto sëmundje. Duke synuar këto sinjale ne mund të shtypim prodhimin dhe mirëmbajtjen e qelizave të kupës dhe për këtë arsye mund të ofrojmë udhëzime terapeutike për të kufizuar zgjerimin e këtyre qelizave në sëmundjen e mushkërive, "pohoi Varelas.

Këto kërkime për të shfaqen në internet në ditar Raportet e qelizave.