Studimi i ri kërkimor zbulon masën e përbashkët që lidh të gjitha qelizat kancerogjene

kancer

Të gjitha qelizat e kancerit vijnë thjesht në 2 grupe, sipas studimit të ri të studimit nga studiuesit në Sinai Health, në kërkimet për të cilat mund të ofrojnë një metodë krejt të re për trajtimin e një prej llojeve më armiqësore dhe të patrajtueshme të sëmundjes.

Në studimin e ri kërkimor të këtij muaji në Qeliza e kancerit, studiuesit në Institutin e Kërkimeve Lunenfeld-Tanenbaum (LTRI), përbërës i Sinai Health, ndanë të gjitha qelizat e kancerit në 2 ekipe, bazuar në shikueshmërinë ose mungesën e një proteine ​​të shëndetshme të quajtur proteina e shëndetshme e lidhur me Po, ose YAP.

Rod Bremner, studiues i moshuar në LTRI, pretendoi se ata në të vërtetë kanë identifikuar që të gjitha qelizat e kancerit ekzistojnë me YAP ose të ndezur ose të fikur, si dhe çdo kategori tregon nivele të ndryshme të ilaçeve të ndjeshmërisë ose rezistencës. YAP luan një funksion vendimtar në zhvillimin e tumoreve vdekjeprurëse për shkak të faktit se ai është një autoritet rregullator vendimtar, si dhe efekti i rrugës së sinjalizimit Hippo.

"Jo vetëm që YAP është ose i fikur ose i ndezur, por ai ka efekte të kundërta pro ose anti-kancer në të dy kontekstet," pretendoi Bremner. “Kështu, kanceret e YAPon kanë nevojë për YAP për t’u rritur dhe mbijetuar. Në të kundërt, kanceret YAPoff ndalojnë të rriten kur ne të aktivizojmë YAP. ”

Shumë qeliza të kancerit YAPoff janë jashtëzakonisht të rrezikshme. Në studimin e tyre të ri kërkimor, Bremner si dhe kolegë shkencëtarë nga Qendra Gjithëpërfshirëse e Kancerit në Roswell Park në Buffalo, NY, zbulojnë se disa qeliza të kancerit si prostata, si dhe mushkëritë mund të kërcejnë nga një shtet YAPon në një shtet YAPoff për të ngritur në këmbë te terapitë.

Kur qelizat e kancerit zgjerohen në një vakt në një laborator, ato ose dridhen ose rrinë poshtë. Grupi i shkencëtarëve zbuloi se YAP është autoriteti kryesor rregullator i lulëzimit të një qelize, ku të gjitha qelizat lundruese janë YAPoff, si dhe të gjitha qelizat ngjitëse janë YAPon. Ndryshimet në zakonet ngjitëse janë të popullarizuara që lidhen me rezistencën e ilaçeve, kështu që kërkimet e tyre për lidhjet YAP në qendër të këtij butoni, përshkroi Bremner.

Joel Pearson, shkrimtar bashkë-udhëheqës, si dhe një tjetër post-doktoraturë në Laboratorin Bremner në LTRI, pretendoi që trajtimet që marrin këto qeliza të kancerit mund të kenë një ndikim të gjerë në mbijetesën individuale.

"Rregulli i thjeshtë binar që zbuluam mund të ekspozojë strategji për të trajtuar shumë lloje të kancerit që bien në superklasat YAPoff ose YAPon", pohoi Pearson. "Për më tepër, meqenëse kanceret kërcejnë shtetet për t'i shmangur terapisë, të kesh mënyra për të trajtuar ose shtetin YAPoff dhe YAPon mund të bëhet një qasje e përgjithshme për të ndaluar këtë kancer nga ndërrimi i llojeve për t'i rezistuar trajtimeve të ilaçeve."

Shkencëtarët me të vërtetë shpresojnë duke arsyetuar ndjeshmërinë e zakonshme të këtyre llojeve të qelizave kancerogjene, mund të jetë e mundur të krijohen strategji të reja restauruese si dhe të rriten rezultatet individuale.