Testi i ri i glaukomës 15 herë më shumë i mundshëm për të zbuluar pacientë me rrezik të lartë

truri i syrit

Hetimet e fundit për një test të ri premtues gjenetik për glaukomën - shkaku kryesor i verbërisë në të gjithë botën - kanë zbuluar se ka aftësinë të identifikojë 15 herë më shumë njerëz me rrezik të lartë të glaukomës sesa një test ekzistues gjenetik.

Studimi, sapo u botua në Oftalmologji JAMA, bazohet në një bashkëpunim ndërkombëtar të gjatë për një kohë të gjatë midis Universitetit Flinders dhe Institutit të Kërkimeve Mjekësore QIMR Berghofer dhe partnerëve të tjerë kërkimorë në të gjithë botën për të identifikuar faktorët e rrezikut gjenetik për glaukomën. "Diagnostifikimi i hershëm i glaukomës mund të çojë në trajtim që kursen vizionin dhe informacioni gjenetik mund të na japë përparësi në marrjen e diagnozave të hershme dhe vendime më të mira për trajtimin", thotë studiuesi kryesor Profesor i Asociuar Owen Siggs, nga Universiteti Flinders në Australinë e Jugut dhe Garvan Instituti i Kërkimeve Mjekësore në Sidnei, NSW.

Autori i vjetër, profesori i Universitetit Flinders Jamie Craig, thotë se hulumtimi i fundit nxjerr në pah potencialin e testit në shqyrtimin dhe menaxhimin e glaukomës.

“Testimi gjenetik aktualisht nuk është pjesë rutinë e diagnozës dhe kujdesit të glaukomës, por kjo provë ka potencialin ta ndryshojë atë. Tani jemi në një pozitë të fortë për të filluar testimin e kësaj në provat klinike, "thotë Profesor Craig, një okulist konsulent i cili gjithashtu drejton një program kërkimor në botë për glaukomën në Universitetin Flinders, financuar nga NHMRC e Australisë.

Rezultatet e fundit krahasuan performancën e testimit gjenetik në 2507 individë australianë me glaukomë dhe 411,337 individë me ose pa glaukomë në MB.

Një në 30 Australianë në fund të fundit do të zhvillojë glaukomë, shumë prej të cilëve diagnostikohen vonë për shkak të mungesës së simptomave.

Pasi të diagnostikohen, disa opsione të trajtimit mund të ngadalësojnë ose ndalojnë përparimin e humbjes së shikimit të glaukomës.

Testi i ri, i kryer në një mostër gjaku ose pështyme, ka potencialin për të identifikuar individë me rrezik të lartë para se të ndodhë humbja e pakthyeshme e shikimit.

Anëtarët e ekipit kërkimor po fillojnë gjithashtu një kompani spin-out për të zhvilluar një test të akredituar për përdorim në provat klinike, me rekrutimin që pritet të fillojë në 2022.