Koncepti i ri i ilaçeve gjuan kancerin e prostatës në fazat e vona

kanceri i prostatës

Një klasë e re e ilaçeve synon me sukses kanceret e prostatës rezistente ndaj trajtimit dhe zgjat jetën e pacientëve. Trajtimi sjell rrezatim beta drejtpërdrejt në qelizat tumorale, tolerohet mirë nga pacientët dhe i mban ata gjallë për më shumë se kujdesi standard, gjeti një provë të fazës 3 që do të prezantohej në kongresin e Shoqatës Evropiane të Urologjisë, EAU21, sot.

Pavarësisht përparimit në mjekësi në vitet e fundit, kanceri i prostatës rezistent ndaj kastrimit metastatik mbetet i patrajtueshëm dhe fatal. Trajtimi i ri, i njohur si Lu-PSMA-617, merr një qasje të re, duke synuar një molekulë të quajtur PSMA, e cila dihet se rritet në sipërfaqet e qelizave tumorale, duke shkatërruar ato dhe mikromjedisin e tyre përreth.

Profesor Johann de Bono, Profesor i Mjekësisë Eksperimentale të Kancerit në Institutin e Kërkimit të Kancerit, Londër dhe Këshilltar Onkolog Mjekësor në The Royal Marsden NHS Foundation Trust dhe Profesor Ken Herrmann, Drejtor i Klinikës për Mjekësi Bërthamore në Spitalin Universitar Essen, Gjermani, dhe një ekip ndërkombëtar studiuesish vendosën për të parë nëse Lu-PSMA-617 ishte më efektiv sesa kujdesi standard dhe rekrutoi 831 pacientë me kancer prostate rezistent ndaj kastrimit metastatik midis qershorit 2018 dhe tetorit 2019. Pacientët u caktuan rastësisht për të marrë trajtimin plus standardin vetëm kujdesi ose kujdesi standard.

Ata raportojnë se trajtimi përmirësoi ndjeshëm mbijetesën e pacientëve me një mesatare prej katër muajsh, krahasuar me trajtimin standard. Koha mesatare e mbijetesës ishte 15.3 për grupin e trajtimit dhe 11.3 muaj për ata që marrin kujdes standard. Mbijetesa pa progres, ose koha para se tumori i një pacienti të përkeqësohej, ishte gjithashtu më i gjatë me trajtimin: një mesatare prej 8.7 muaj krahasuar me 3.4 muaj për ata me kujdes standard.

Prova gjithashtu krahasoi efektet anësore, duke zbuluar se cilësia e jetës në lidhje me shëndetin nuk ishte ndikuar negativisht, dhe ekipi konkludon se është një ilaç efektiv dhe i sigurt që mund të përmirësojë standardin e kujdesit për pacientët me këtë kancer të prostatës së përparuar.

Profesori Ken Herrmann thotë: “Ky është një koncept krejtësisht i ri terapeutik; një ilaç preciz që jep rrezatim drejtpërdrejt në një tumor me incidencë të lartë. Trajtimi tolerohej mirë nga pacientët dhe ata kishin një mbijetesë mesatare prej katër muajsh me cilësi të mirë të jetës. Lu-PSMA-617 mund të përmirësojë jetën e shumë burrave me kancer të përparuar të prostatës dhe familjeve të tyre. ”

Profesori Johann de Bono thotë: “Gjetjet tona tregojnë se ky ilaç i fuqishëm radioaktiv mund të dërgojë rrezatim pikërisht në qelizat kancerogjene dhe t’i shkatërrojë ato, duke u zgjatur jetën pacientëve. Shpresoj që burrat, tumoret e të cilëve kanë nivele të larta të PSMA, së shpejti mund të përfitojnë nga ky trajtim mjaft inovativ. Aktualisht, trajtimi po vlerësohet nga Instituti Kombëtar për Shëndetësinë dhe Kujdesin e Ekselencës (NICE) për përdorim në NHS në Angli dhe Uells. "

"Përdorimi i molekulës PSMA për të synuar drejtpërdrejt qelizat e kancerit të prostatës është fillimi i një epoke të re të mjekësisë precize në diagnostikimin urologjik si dhe terapinë", thotë profesor Peter Albers, Shef i Departamentit të Urologjisë, Universiteti i Dusseldorf dhe Kryetari i Shkencave Zyra e EAU. “LU-PSMA-617 u testua në të ashtuquajturën sëmundje të fazës fundore dhe ende tregoi epërsi dhe kjo hap rrugën për studime për trajtimin e pacientëve në fazat e hershme. Ne kemi parë sukses të ngjashëm në vendosjen diagnostike, duke përdorur këtë molekulë për të përmirësuar mënyrën e fazës së tumoreve. Kjo qasje e synuar do të revolucionarizojë mënyrën sesi ne i qasemi trajtimit të burrave me kancer të prostatës në të ardhmen. ”