Meningjiti neonatal: Papjekuria e mikrobiotës dhe barrierat epiteliale të implikuara

Meningjiti neonatal: papjekuria e mikrobiotës dhe barrierat epiteliale të implikuara

Meningjiti lidhet me vdekje të lartë dhe rregullisht krijon pasoja serioze. Foshnjat e porsalindura janë posaçërisht të prirura për këtë lloj infeksioni; ato krijojnë meningjit 30 herë më shpesh sesa popullata themelore. Mikrobet e streptokokut të grupit B (GBS) janë një nga arsyet më tipike të meningjitit neonatal, megjithatë ato rrallë janë të ngarkuara me gjendjen në të rriturit. Shkencëtarët nga Institut Pasteur, në partneritet me Inserm, Université de Paris dhe Necker-Enfants Malades Hospital (AP-HP), u paraqitën për të diskutuar ndjeshmërinë neonatale ndaj meningjitit GBS. Në një version të miut kompjuterik, ata treguan se papjekuria e mikrobiotës së traktit digjestiv dhe barrierave epiteliale siç janë trakti tretës dhe pleksusi koroid kontribuojnë në ndjeshmërinë e foshnjave të porsalindura ndaj meningjitit mikrob të shkaktuar nga GBS. Kërkimet për u lëshuan në ditar Raportet e qelizave në qershor 29, 2021.

Bebet e porsalindura kanë më shumë të ngjarë të krijojnë meningjit mikrobial sesa fëmijët dhe të rriturit. Streptokoku i grupit B (GBS) është virusi i ngarkuar me një përqindje të konsiderueshme të rasteve të meningjitit neonatal. Në shumicën e rrethanave, infeksioni vjen më parë nga emigracioni mikrob i traktit tretës. Bimët komenzale të traktit tretës mikrob (referuar si mikrobiota) luan një funksion thelbësor fizik, pasi shoqërohet me tretjen e ushqimit, siguron mbrojtje nga mikroorganizmat e traktit tretës dhe shton dallimin e qelizave dhe rritjen e imunitetit. Të sapolindurit nuk kanë mikrobiota të traktit tretës; ajo vendoset në mënyrë progresive në dy javët fillestare pas lindjes.

Në një studim krejt të ri kërkimor, studiuesit nga Institut Pasteur, në partneritet me Inserm, Université de Paris dhe Necker-Enfants malades Hospital (AP-HP), treguan në një version të miut kompjuterik se papjekuria e mikrobiotës së traktit tretës tek të sapolindurit shoqerohet me ndjeshmeri neonatale ndaj meningjitit te shkaktuar nga GBS. Në mungesë të një mikrobiote të rritur plotësisht, mikrobet mund të pushtojnë plotësisht traktin tretës. Në mungesë të një mikrobiote të rritur plotësisht, tipari i pengesës së kapilarëve në traktin tretës që mikrobet duhet të kalojnë për të shkuar në mendje me rrjedhën e gjakut është gjithashtu shumë më pak i besueshëm, dhe sistemi imunitar i trupit është i paaftë për të rregulluar infeksionin.

Në mënyrë të papritur, studiuesit gjithashtu treguan se, individualisht nga mikrobiota, barrierat epiteliale të zhvilluara nga trakti tretës dhe pleksusi koroid (ndërfaqja e përdoruesit midis gjakut dhe lëngut cerebrospinal që ujit mendjen) nuk janë rritur plotësisht në foshnje, e cila ndihmon me mundësinë e mikrobisë në mendje. Rruga e sinjalizimit e referuar si rruga Wnt, e cila shoqërohet me zhvillimin dhe dallimin e qelizave, është jashtëzakonisht energjike tek foshnjat, duke çuar në një tipar pengese shumë më pak të besueshëm në traktin digjestiv dhe gradët e pleksusit koroid tek të sapolindurit.

"Në këtë studim, ne tregojmë se si dy faktorë që lidhen me foshnjërinë - papjekuria e mikrobiotës së zorrës dhe rritja e zorrës dhe indeve epiteliale koroidale - luajnë një rol në ndjeshmërinë e foshnjave të porsalindura ndaj meningjitit të shkaktuar nga GBS, në të gjitha fazat e infeksionit nga kolonizimi i zorrëve deri te përhapja në tru, ”sqaron Marc Lecuit (profesor kolegji / ekspert spitali, Université de Paris dhe Spitali Necker-Enfants Malades), shef i Njësisë së Biologjisë së Infeksionit në Institut Pasteur dhe Inserm dhe shkrimtari i fundit i hulumtimit studimi

Rezultatet e këtij studimi nxjerrin në pah vlerën e mikrobiotës dhe funksionin e saj thelbësor në mbrojtjen ndaj infeksionit.