As remdesivir as HCQ nuk ndikojnë në pastrimin viral në pacientët e shtruar në spital me COVID-19

Covid

NOR-Solidarity, një provë e pavarur, shtesë dhe e kontrolluar rastësisht, e provës së Solidaritetit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), zbuloi se as remdesivir as hydroxychloroquine (HCQ) nuk ndikuan në pastrimin viral në pacientët e shtruar në spital me COVID-19. Prova e Solidaritetit e OBSH-së nuk tregoi asnjë efekt të remdesivirit ose hidroksiklorokinës (HCQ) në vdekshmëri, por nuk vlerësoi efektet antivirale të këtyre barnave. Gjetjet janë botuar në Analet e Mjekësisë të Brendshme.

Studiuesit nga Spitali Universitar Oslo, Norvegji dhe bashkëpunëtorët, caktuan rastësisht 181 pacientë të shtruar në 23 spitale në Norvegji për të marrë remdesivir (n = 42), HCQ (n = 52), ose standardin e kujdesit (SoC) (n = 87) për të vlerësoni efektet e remdesivir dhe HCQ në vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve, në spital; shkalla e dështimit të frymëmarrjes dhe inflamacionit; dhe pastrimin viral në orofaring. Studiuesit nuk gjetën dallime të rëndësishme midis grupeve të trajtimit në vdekshmëri gjatë shtrimit në spital. Remdesivir dhe HCQ nuk ndikuan në shkallën e dështimit të frymëmarrjes ose inflamacionit. Ka pasur një rënie të ndjeshme të ngarkesës SARS-CoV-2 në orofaring gjatë javës së parë në të gjitha grupet e trajtimit, me ulje të ngjashme dhe ngarkesa virale 10-ditore. Mungesa e efektit antiviral me remdesivir dhe HCQ mbeti e qëndrueshme pavarësisht nga mosha e pacientit, kohëzgjatja e simptomës, shkalla e ngarkesës virale dhe prania e antitrupave kundër SARS-CoV-2.

Studiuesit vërejnë se vdekshmëria e përgjithshme në NOR-Solidarity ishte më e ulët se në provën e WHO-Solidarity. Kjo mund të jetë për shkak të politikave të hershme të bllokimit në Norvegji gjatë fazës fillestare të pandemisë, duke ulur presionin mbi spitalet dhe sistemet e kujdesit shëndetësor. Norvegjia gjithashtu kishte norma më të ulëta të sëmundjeve shoqëruese si diabeti dhe sëmundjet kronike të zemrës. Akoma, bazuar në gjetjet e tyre, studiuesit vënë në dyshim potencialin antiviral të remdesivir dhe HCQ.