Vaksinat e ARNi COVID-19 efektive në pacientët me cerozë, zbulon studimi

Disa prova kanë sugjeruar që pacientët me sistem imunitar të dobësuar nuk i përgjigjen aq mirë vaksinave COVID-19

Kayla Rivas By Kayla Rivas |

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Titujt kryesorë të Fox News Flash për 14 korrik Video

Titujt kryesorë të Fox News Flash për 14 korrik

Titujt kryesorë të Fox News Flash janë këtu. Shikoni se çfarë klikon në.com.

Veteranët amerikanë që përjetojnë cirrozë, ose dëmtim të mëlçisë, dhe të cilët gjithashtu morën një vaksinë mRNA COVID-19 panë nivele të larta mbrojtjeje nga shtrimi në spital dhe vdekja e lidhur me virusin, zbuloi një studim.

Gjetjet vijnë ndërsa autoritetet shëndetësore federale thanë se dy grupet e shqetësimit në lidhje me përdorimin e mundshëm të shtënave përforcuese përfshijnë njerëzit 75 vjeç e më të vjetër dhe ata me një sistem imunitar të dobësuar, ose pacientë me imunitet. Autorët e studimit në fjalë vunë në dukje "pacientët me cirozë kanë disregulim imunitar që shoqërohet me hiporesponsivitet të vaksinave". Hulumtimi i vazhdueshëm nga FDA dhe një panel CDC po punon për të përcaktuar nëse, kur dhe për kë mund të jenë të nevojshme shtënat përforcuese. Sidoqoftë, tani për tani, FDA dhe CDC thanë "Amerikanët që janë vaksinuar plotësisht nuk kanë nevojë për një goditje përforcuese në këtë kohë", duke përmendur vaksina shumë efektive.

Studiuesit e lidhur me Qendrën Mjekësore Bruce W Carter VA në Miami publikuan gjetjet në JAMA Internal Medicine të martën, duke u bazuar në një studim retrospektiv të 20,037 veteranëve amerikanë me cirrozë të cilët morën të paktën një dozë vaksine në Administratën Shëndetësore të Veteranëve, krahasuar me një tjetër 20,037. kontrollet e përputhura. Studiuesit përdorën të dhëna kombëtare nga rezultatet dhe kostot e veteranëve që lidhen me grupin e sëmundjes së mëlçisë (VOCAL) për të kryer studimin.

Rezultatet sugjeruan vaksinimin me Pfizer ose Moderna's goditje uli infeksionet e pacientëve COVID-19 me 64.8% dhe siguroi një rënie prej 100% të shtrimit në spital ose vdekjes së lidhur me COVID-19 pas 28 ditësh. Sidoqoftë, ata me funksionim edhe më të keq të mëlçisë (ose cirozë të dekompensuar) panë më pak mbrojtje kundër infeksionit COVID-19 krahasuar me pacientët me cirozë të kompensuar, ose ata në fazën asimptomatike përkatësisht me 50.3% kundrejt 66.8%, megjithëse një dozë e dytë u rrit mbrojtje ndaj infeksionit në 78.6%. Autorët vunë në dukje një ndryshe "hendek të konsiderueshëm të njohurive" në lidhje me efikasitetin e vaksinës në pacientët me cirozë, veçanërisht ata me një formë të dekompensuar të sëmundjes.

Për t’u theksuar, pacientët e vaksinuar dhe të pavaksinuar u përballën me numër të ngjashëm të infeksioneve brenda 28 ditëve pas dozës së parë, megjithëse përfitimet nga vaksinimi u raportuan pas 28 ditësh.

"Ky studim kohort i veteranëve amerikanë zbuloi se administrimi i vaksinës mARN shoqërohej me një reduktim të vonuar, por modest të infeksionit COVID-19, por një zvogëlim të shkëlqyeshëm të shtrimit në spital ose vdekjes së lidhur me COVID-19, në pacientët me cirozë", shkruan autorët.

Autorët e studimit thanë se ndërsa pacientët me cirrozë shkaktojnë një përgjigje të kufizuar ndaj vaksinave të tjera, të shtënat me mRNA COVID-19 rezultuan në një reduktim të infeksioneve të koronavirusit.