MRI mund të shkurtojë diagnozat e tepërta të diagnozave në kancerin e prostatës

MRI

Shumica e kombeve në të vërtetë nuk kanë paraqitur në të gjithë vendin skriningun e kancerit të prostatës, pasi qasjet ekzistuese rezultojnë në diagnostikime të tepërta dhe gjithashtu biopsi të tepërta dhe gjithashtu të panevojshme. Një hulumtim krejt i ri nga shkencëtarët në Karolinska Institutet në Suedi, i cili lëshohet në New England Journal of Medicine, tregon se depistimi nga imazhi i dridhjeve magnetike (MRI) dhe biopsitë e synuara ndoshta mund të presin diagnozat e tepërta përgjysmë. Rezultatet ekzistuan sot në Kongresin e Shoqatës Evropiane të Urologjisë

“Rezultatet tona nga një studim i madh i rastësishëm tregojnë se metodat moderne për depistimin e kancerit të prostatës mbajnë përfitimet e depistimit, ndërsa ulin dëmet në mënyrë të konsiderueshme. Kjo adreson pengesën më të madhe për futjen e depistimit në të gjithë vendin, ”sqaron Tobias Nordstr öm, mësues i asociuar i Urologjisë në Departamentin e Shkencave Klinike, Spitalin Danderyd në Karolinska Institutet, që kushton në studimin STHLM3MRI.

Çdo vit, rreth 1.4 milion djem marrin një diagnozë mjekësore të qelizave të kancerit të prostatës dhe gjithashtu 375,000 djem vdesin nga sëmundja. Studimet e mëparshme kërkimore kanë zbuluar në të vërtetë se depistimi i rregulluar mund të rezultojë në zbulimin e hershëm dhe gjithashtu të zvogëlojë kërcënimin e vdekjeve nga kanceri i prostatës.

Qasjet aktuale të depistimit - ekzaminimet e PSA (antigjen specifik i prostatës) të përfshira në biopsi standarde - rezultojnë në biopsi të panevojshme, dhe gjithashtu zbulimin e rritjeve të ndryshme të vogla me rrezik të ulët. Si pasojë, asnjë komb përveç Lituanisë në të vërtetë nuk ka zgjedhur të paraqesë një program të shqyrtimit të kancerit të prostatës në të gjithë vendin, pasi avantazhet nuk shkojnë përtej dobësive.

"Metodat e rafinuara të shqyrtimit kërkohen për të zvogëluar diagnozën e tepërt dhe trajtimin e tepërt të tumoreve me rrezik të ulët dhe për të parandaluar biopsitë e panevojshme dhe efektet anësore të lidhura me biopsinë", sqaron Martin Eklund, mësues i asociuar në Departamentin e Epidemiologjisë Mjekësore dhe gjithashtu Biostatistics, Karolinska Institutet, me detyrim i përbashkët për hulumtimin STHLM3MRI.

Rezultatet e hulumtimit STHLM3MRI tregojnë se diagnozat e tepërta mund të priten përgjysmë duke zëvendësuar biopsitë standarde të prostatës me imazhe me dridhje magnetike (MRI) dhe gjithashtu biopsi të synuara. Shumëllojshmëria e biopsive të panevojshme dhe gjithashtu njohja e rritjeve të vogla me rrezik të ulët është zvogëluar, ndërsa qasja krejt e re mund të zbulojë po aq shumë rritje të konsiderueshme shkencërisht.

STHLM3MRI është një hulumtim i rastësishëm i kryer në mes të vitit 2018 dhe gjithashtu 2021 me individë nga Qarku i Stokholmit, që përfshinte 12,750 djem. Individët fillimisht ofruan një shembull gjaku për vlerësimin e PSA, përveç vlerësimit nga ekzaminimi i ri i Stockholm 3, krijuar nga shkencëtarët në Institutin e Karolinska Burrat, provimet e të cilëve zbuluan gradë të ngritura ishin pasi që u morën në mënyrë arbitrare për biopsi standarde ose MRI Në ekipin e MRI, biopsi u kryen thjesht në rritje të besuara të njohura nga MRI.

Hulumtimi vazhdoi pas kësaj duke eksploruar saktësisht se si ekzaminimi i Stokholmit 3 mund të përfshihet me MRI për të përmirësuar më tej qasjen për shqyrtimin e kancerit të prostatës.

“Së shpejti do të paraqesim raportin e dytë nga dy raportet kryesore nga gjyqi STHLM3MRI ku vlerësojmë rolin e një testi të ri gjaku si shtesë e MRI në depistimin e kancerit të prostatës. E ardhmja e diagnostifikimit të kancerit të prostatës me siguri përfshin edhe përmirësimin e testeve të gjakut dhe MRI. Ekranizimi mbarëkombëtar për kancerin e gjirit dhe qafës së mitrës midis grave ka qenë i disponueshëm në botën perëndimore për disa kohë. Më në fund jemi në gjendje të tregojmë se burrat gjithashtu mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për kancer malinj përmes depistimit në mbarë vendin të kancerit të prostatës që përdor metoda moderne, ”përfundon Nordstr öm.

Profesori Hendrik Van Poppel, ndihmës ndihmës i përgjithshëm i Shoqatës Evropiane të Urologjisë (EAU), pohoi, “excitingshtë emocionuese të shohësh përparime të tilla si kjo në fushën e zbulimit të hershëm të kancerit të prostatës. Një risi e tillë si STHLM3MRI bën një rast edhe më bindës për Komisionin Evropian për të siguruar që një qasje e shtresuar e rrezikut për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës të miratohet në të gjithë Evropën. EAU po punon shumë për të siguruar që zbulimi i hershëm i kancerit të prostatës adresohet në zbatimin e Planit të Kancerit të Rrahjes në Evropë në mënyrë që të zvogëlojë vdekshmërinë e kancerit më të zakonshëm mashkullor në Evropë, ndërsa gjithashtu merret me sfidat e diagnozës së tepërt dhe trajtimit të tepërt. Ne me të vërtetë presim të shohim se si STHLM3MRI mund të vazhdojë të kontribuojë në këtë qëllim. "